Pe 28 decembrie 2014 am luat decizia de a nu mai consuma produse care conțin la ingrediente cuvântul „zahăr”. În anul acela ținusem mai multe traininguri de nutriție în cadrul societății de studenți în care activam și citisem enorm despre ce însemna o alimentație corectă la momentul acela.
În acest articol nu vorbesc despre zahăr dintr-un unghi științific, nu aduc argumente prin studii și nici nu caut să aduc lumină pe acest subiect. Există foarte multe resurse online pentru asta, unele extrem de bine documentate. Ideile mele de aici reprezintă experiența mea directă cu un stil de viață care nu include zahăr.
În anul acela am alergat primul meu ultramaraton și am depus mult efort în sala de forță pentru a-mi crește masa musculară. Având între 6 și 8 antrenamente pe săptămână, consumam enorm de mult zahăr și era perfect normal pentru mine să mănânc o ciocolată întreagă sau un pachet de biscuiți înainte de o alergare sau înainte de a merge în sala de forță.
Toată viața mea consumasem dulciuri, încă din copilărie. M-a „ajutat” enorm faptul că nu am fost niciodată gras și niciodată nu s-a văzut pe corpul meu surplusul caloric al acestei diete hipercalorice.
Însă în acel an am realizat pentru prima dată cât de nociv e zahărul, educându-mă intens pe subiectul nutriției. Tot atunci am descoperit un studiu efectuat pe șoareci care demonstrează faptul că zahărul poate produce dependență mai mare decât cocaina. Un an mai târziu chiar aveam să îmi aleg specialitatea boli de nutriție ca și domeniu principal al licenței mele de doctor-medic.
Rezoluția de Anul Nou
În noaptea de 27 decembrie 2014 mi-am dat seama că aveam o problemă cu zahărul, atunci când am făcut o seară de jocuri în rețea cu câțiva prieteni, de dragul momentelor din copilărie și profitând de timpul liber de sărbători. Am consumat atunci 1 kg (un kilogram) de dulciuri în mai puțin de 8 ore și mă simțeam excelent.
În dimineața următoare mi-am dat seama că trebuia să fac o schimbare. Paharul se umpluse și nu puteam să continui cu vechile obiceiuri.
Însă eu nu cred în rezoluții clasice. Dacă vrei să faci o schimbare de comportament, o faci în momentul în care decizi schimbarea, nu o planifici pentru data de 31, pentru săptămâna viitoare, sau pentru luni. Nu mai fumezi o țigară în ultimele cinci minute înainte de revelion, pentru că nu așa funcționează.
Am decis atunci să nu mai consum zahăr pe termen indefinit.
Știam că un challenge de 30 zile sau de câteva luni nu va schimba mare lucru, așa că am decis să încep o provocare care să dureze o viață întreagă. Decisesem să încep un nou stil de viață.
Prima lună
Cu siguranță am avut un șoc. Am slăbit aproape trei kilograme în primele 30 de zile, eu, un om care a avut aproximativ aceeași greutate în ultimii 11 ani. Am înlocuit zahărul cu mierea, am renunțat complet la dulciuri și am început să consum mai multe fructe și legume. Pentru shake-urile proteice am folosit mult timp maltodextrină, un carbohidrat cu absorbție lentă.
Presiunea socială e un factor care cântărește enorm. Nimeni nu credea că sunt serios cu acest „challenge” și nimeni nu înțelegea cum și de ce făcusem o astfel de schimbare. Cu alte cuvinte, primul challenge cu renunțarea la zahăr a venit la pachet cu provocarea socială, însă m-am încăpățânat să continui,
M-am obișnuit relativ repede cu noul stil de viață. La momentul respectiv nu existau așa multe produse cu îndulcitori sau alternative variate pentru diabetici, însă am avut răbdare și am perseverat.
M-am „forțat” să mă obișnuiesc.
Diabeticul din avion
Multe produse le cumpăr din secțiunea bio și din secțiunea pentru diabetici. De-a lungul timpului am întâlnit foarte mulți oameni curioși sau oameni care încercau să îmi spună că stilul meu de viață e „prea mult” și că ar trebui să aleg o viață „echilibrată”.
Ca să evit discuții inutile, am decis ca uneori să spun că sunt diabetic. E cea mai simplă variantă. Ideea mi-a venit când zburam spre Japonia în 2018 și însoțitoarele de zbor mi-au adus primul mâncarea, doar pentru că bifasem ca meniul să fie fără zahăr. Până în acel moment nu mă gândisem la alternativa asta.
- Prima lecție de aici e chiar asta. Dacă vrei să mănânci primul în avion, bifează ceva de la secțiunea specială a meniului. Cu mare plăcere.
- A doua lecție e următoarea. Ai mare grijă la presiunea socială atunci când faci o schimbare de comportament sau începi un challenge nou. Nimeni nu îți cunoaște intențiile și nimeni nu stă în pantofii tăi.
Ce înseamnă „fără zahăr” pe termen lung?
La început de 2015 am plecat jumătate de an să studiez în Turcia. Mergeam săptămânal în piața lor și îmi cumpăram multe fructe uscate pentru a-mi asigura aportul caloric înainte de antrenamentele de alergare pe care le făceam în timpul liber. Mesele îmi erau asigurate de spital și consumam multe legume precum orez, linte, năut sau fasole, legume care conțin atât carbohidrați de calitate, cât și proteine. Trebuie să recunosc că m-a ajutat enorm acest lucru.
Reguli
- Nu consum produse care conțin la ingrediente cuvântul „zahăr”, nici măcar dacă e din trestie de zahăr și nici măcar dacă e zahăr brun. E mai safe. De multe ori îmi e atrasă atenția că pe majoritatea etichetelor scrie „zaharuri” la compoziție, însă sunt două lucruri diferite. Și fructele conțin zaharuri, dar compoziția chimică e diferită față de o Coca Cola sau o ciocolată Milka.
- Nu există excepții. Niciodată. Să gust zahăr, produse cu zahăr doar „o dată” (amintește-ți de presiunea socială, va fi constantă) sau să „iau o pauză” ar însemna să rup un lanț foarte, foarte lung. Ar însemna să distrug seria neîntreruptă pe care am construit-o până acum. Ar însemna să pierd momentumul pe care îl am. Ar însemna să cedez și să muncesc pentru a începe din nou. Nu uita — stilul de viață e mai ușor de menținut decât o dietă. Dietele presupun eforturi mari și consumă multă energie. Stilul de viață e precum mașina care merge pe pilot automat, consumând relativ puțin combustibil.
- Nu vorbesc prea mult despre alegerea mea. Fie că cer mâncăruri sau băuturi fără zahăr sau pentru diabetici, evit să intru în discuții complicate. Oamenii încearcă mereu să își impună părerea, să îți dea contra-exemple și uneori nu merită efortul. Dacă începi un challenge (fie că vrei să te lași de fumat, să faci mai mult sport sau să devii vegetarian), păstrează informația pentru tine, cel puțin la început.
Greșeli
- Mi s-a întâmplat de câteva ori să consum produse cu zahăr, din neatenție. De cele mai multe ori nu citisem ambalajul, făcând o presupunere greșită. Îmi dau seama imediat când ceva conține zahăr pentru că impactul asupra papilelor mele gustative e extraordinar de puternic.
- Îmi place vinul și consum din când în când, dar unele companii producătoare folosesc zahăr în proces. Nu am făcut un research atent. Mi-am propus ca în viitor să fiu mai selectiv cu brandurile pe care le cumpăr sau consum și vreau să creez o listă cu companii „safe” din punctul acesta de vedere, asigurându-mă că nu există nimic extra — doar zaharuri naturale.
- Suplimentele cu carbohidrați pe care le consum în timpul curselor de anduranță conțin zahăr uneori. E singura excepție de la regula de mai sus și o aplic atunci când primesc suplimentele în timpul curselor, de la organizatori. Mi-ar fi imposibil să alerg cu un kilogram de banane sau să pedalez cu fructe uscate după mine, așadar trebuie să mă mulțumesc cu am. Din fericire, existe multe variante cu fructoză în comerț și pot găsi și geluri energizante fără zahăr.
Inconfort și precauții
Globalizarea ajută foarte mult în prezent, însă în primii ani trebuia să fiu foarte atent și să mă pregătesc înainte să merg în anumite țări. Încă am obiceiul acesta, mai ales dacă merg în locuri unde nu mă aștept să găsesc lanțuri de magazine mari.
Am obiceiul să cumpăr batoane proteice fără zahăr sau alte „dulciuri” pentru diabetici înainte să plec perioade mai lungi. Fac sport constant, indiferent unde mă aflu, deci am nevoie de aport caloric. E un lucru cu care m-am obișnuit, însă îmi oferă un anumit nivel de confort — nu mai stau să caut alternative.
Mai departe, m-am obișnuit să citesc lista cu ingrediente. De când nu consum zahăr, sunt mult mai atent cu tot ceea ce mănânc.
Foarte, foarte puține restaurante oferă deserturi fără zahăr. Nu e neapărat un inconfort, dar e un reminder constant că mergi pe un drum diferit.
Cum se simte
Viața mea e perfect normală. Din 2018 am început să diversific produsele pe care le consum. Mulți ani nu gustasem napolitane sau biscuiți, spre exemplu, pentru că nu existau alternative fără zahăr sau pentru diabetici pe piața din România și nici nu exista o curiozitate din partea mea.
Nu am gustat tortul de la nunta mea. Nu am gustat foarte multe torturi de-a lungul timpului și nu regret asta. Nu am pus niciodată zahăr în cafea, nici măcar înainte să renunț definitiv la el. Pun miere în ceai, e îndulcitorul meu preferat.
Viața fără zahăr e mai simplă. Atunci când ai multe alegeri de făcut, ajungi adesea în paralizie decizională. În prezent, dacă include zahăr devine un „nu” categoric. Fără discuții.
Prietenii și familia îmi spun că unele dintre produsele pe care le consum nu au același gust ca cele cu zahăr. E normal. Unele produse le plac, precum cele de la Galletas Gullón, o companie spaniolă cu piață de desfacere inclusiv în Africa și care are un portofoliu destul de diversificat. Alte produse nu le plac, pentru că gustul dulce nu se simte la fel de puternic.
Ce urmează
În ultimii ani m-am bazat pe fundația cunoștințelor despre nutriție, acel pilon de informație pe care l-am acumulat în facultate și făcând sport de anduranță. Am citit puține studii noi despre alimentație și longevitate, dar planul este să acord mai mult timp subiectului și să devin mai selectiv.
Pe termen lung, vreau să mă documentez mai bine în ceea ce privește carnea și am în plan un challenge în care să fiu vegetarian timp de un an — vreau să văd cum va reacționa corpul meu și cum mă va impacta acest lucru. Am pe listă cartea The Longevity Paradox, scrisă de Steven R. Gundry MD și mă voi documenta despre ce înseamnă prezervarea corpului și cele mai bune decizii pentru sănătate pe termen lung.
Voi continua să fiu selectiv în continuare în ceea ce privește zahărul.
În final, deciziile pe care le luăm acum ne dictează viitorul. E în controlul nostru. Viitorul nu e altceva decât o serie de alegeri în momentul prezent și doar experimentând ajungi să găsești ceea ce e mai bine pentru tine. Doar experimentând poți pivota și poți pune încă o cărămidă pentru un viitor altfel.
Tu ce alegi să îmbunătățești la tine?
Relaxare 5x. Performanta 3x. Raport performanta/efort sa creasca, mai multa performanta cu mai putin efort. Cum? Si eu sunt curios sa descopar.
In rest, focusat pe emotii, lasat ranile din copilarie sa se vindece. Sa fiu atent, la ce serveste ca trigger pentru mine inca, si sa imi dau seama ca e ceva acolo care necesita mai multa atentie si compasiune.
@MIHAI
Interesant ce zici. Mai multa performanta cu mai mult efort se poate si prin a delega, e o varianta simpla. In rest, daca nu ai optiunea asta poti sa te folosesti de starea de flow.