fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Cum îți dezvolți mașinăria creativității

C

În 2008 am deschis pentru prima dată un blog unde dezvoltam ideile pe care le aveam. Petreceam foarte mult timp pe un forum de IT și mă înțelegeam excelent cu administratorul. Așadar, când a venit oportunitatea să îmi iau un subdomeniu gratuit, nu am ezitat și am îmbrățișat ideea.

Am ținut blogul aproape 1 an la vremea respectivă și am învățat un lucru simplu — procesul de a scrie începea cu mult înainte de a mă așeza la laptop. Obișnuiam să scot telefonul pentru a nota idei oriunde și oricând. Se întâmpla ca uneori să mă culc seara și să mă trezesc într-o stare de semi-adormire ca să notez o idee. Se întâmpla să scot telefonul în mașină, pe stradă, sau în timp ce vorbeam cu cineva.

De ce?

Pentru că dacă nu notam o idee și un mic context ca să am o „ancoră” la care urma să mă întorc, o pierdeam definitiv sau nu mă puteam reîntoarce la cadrul respectiv suficient de repede când aveam nevoie să scriu.

Așa am învățat că inspirația nu vine, ci se creează.

Despre a nota idei și de ce e un obicei extraordinar

De-a lungul anilor, velocitatea cu care am notat idei a fost direct proporțională cu proiectele în care am fost implicat. În momentul în care am închis primul blog în 2009, numărul de idei a scăzut.

Obiceiul mi-a revenit în 2014, când am pornit ceea ce avea să devină Marsilian. Aveam nevoie de creativitate și idei pe care să le implementăm.

Câțiva ani mai târziu citeam în scrierile lui James Altucher despre obiceiul de a nota un minim de 10 idei în fiecare zi. Deși nu am făcut exercițiul decât o scurtă perioadă, am avut o constanță incredibilă în ultimii 6 ani. Am notat multe idei valoroase pe care le-am dezbătut în echipă și apoi implementat în business.

Am revenit la obiceiul de a nota multe idei în fiecare zi de când am început să scriu în fiecare zi pe blogul acesta, ca parte a challenge-ului de 1 an.

Uite cum văd eu beneficiile notatului de idei.

Îți dezvoltă mușchiul creativității

Exact ca atunci când împingi peste limită într-o sală de forță, săpatul după idei, concepte și gânduri cu potențial înseamnă efort. Munca respectivă de a nota cuvinte și propoziții, uneori trăznite, se rafinează în timp și vei deveni capabil să notezi mult mai multe lucruri valoroase.

Îți oferă claritate

Trăim într-o societate confortabilă în care foarte multe lucruri sunt pe pilot automat. Avem atât de multe opțiuni și atât de multe distrageri încât e ușor să pici în extrema consumerismului informației. Atunci când nu îți iei în mod voit timp de calitate pentru introspecție, pentru a-ți pune ordine în gânduri — ceea ce faci, de fapt, prin „săpatul” după idei — mușchiul creativității se atrofiază.

Așadar, procesul de a căuta intenționat idei — fie că este vorba de idei de afaceri, marketing sau idei despre cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul — faci curat în dulapul minții tale. Așa cum trebuie să facem curat în casă după o perioadă de timp, la fel trebuie să facem ordine în gânduri și idei.

Actul de a nota idei înseamnă să aprinzi lumina în mintea ta și să extragi de acolo ceea ce e util, valoros sau trăznit. În fapt, nu contează ce extragi, contează doar să începi, pentru că procesul în sine îți oferă claritate, nu rezultatele (ideile) pe care le notezi pe foaie sau pe ecranul alb din fața ta.

Îți oferă valoare

În 2018 eram într-o escală în aeroportul din Nairobi când am văzut o carte numită Oversubscribed într-unul dintre magazinele din terminal. Prețul era de 20 euro. Inițial am ezitat, motivând că mai am deja 3 cărți cu mine și nu am suficient loc.

Intuiția mi-a spus să o cumpăr și mi-am zis că dacă scot măcar 200 euro ca și valoare din „investiție”, voi fi mulțumit.

Cartea respectivă mi-a picat în brațe într-un moment în care studiam intensiv noțiuni de marketing. Mi-am notat zeci de idei pe care să le aplicăm în campaniile de vânzare în cadrul Marsilian. Două luni mai târziu ideile respective produseseră 40.000 euro în 72 ore.

Unele idei sunt mai valoroasee în combinație cu altele. Unele idei durează mult timp să fie implementate. Cert e că atunci când notezi sute sau mii de idei într-un an, e imposibil să nu notezi ceva de valoare.

Îți oferă direcție

Convingerea mea fundamentală este că obstacolele nu sunt amenințări, ci oportunități. Asta înseamnă că trebuie să fiu extrem de creativ atunci când mă confrunt cu greutăți și obstacole — pentru că trebuie să văd cum le pot folosi în avantajul meu și cum pot consuma un minimum de energie driblându-le.

Mi s-a întâmplat de multe ori să apelez la mușchiul creativ și să îmi revizuiesc lista cu idei pentru a găsi soluții. Am găsit direcție în locuri pe care nu le-aș fi explorat în momentul de tensiune cauzat de înfruntarea unui obstacol.

Să am ideile notate în momente de claritate este un avantaj fenomenal într-o lume în care a acționa din instinct și fără a cântări deciziile te poate costa mult.

Concluzia — notează idei zilnic

Creierul este o mașinărie din care scoți maximul atunci când îți iei timp să notezi idei. Ideile sunt sâmburii viitorului. Asta te ține orientat spre ceea ce urmează și conectat la posibilități variate și se leagă de cum poți deveni tu mai bun sau afacerea ta, cariera ta, relația ta, abilitățile tale sau impactul tău în societate.

Dacă vrei să fii mai bun, să notezi idei e obligatoriu.

În final, inspirația e cel mai prost concept inventat de umanitate. Inspirația nu vine de nicăieri, cu atât mai puțin atunci când vrei tu.

Inspirația se creează și e efort brut.

Inspirația apare atunci când turezi mașinăria numită creier.



2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri