fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Odihnă adevărată vs. Vacanță

O

Avionul aterizase la 02:30. Conduceam în liniștea nopții cu gândul la cele unsprezece zboruri și patru țări pe care le vizitasem în ultimele trei săptămâni. Avusesem un final de an incredibil prin prisma experiențelor avute, cât și prin faptul că eram, acum, logodit cu femeia pe care o iubeam. Însă eram atât de obosit încât abia vedeam drumul, așa că m-am întors spre Cătălina și am întrebat-o: „Pari mai odihnită. Poți să preiei tu? Mi se închid efectiv ochii”.

Am ațipit pe scaunul din dreapta pe drumul din București spre Craiova. Am ajuns acasă în jur de 06:30, mi-am făcut un duș și m-am pregătit să plec la spital.

Era prima mea zi de lucru ca medic rezident, pe data de 3 ianuarie 2017.

Și am mers acolo obosit, doar adrenalina generată de experiența nouă prin care treceam m-a oprit din a nu adormi cu capul pe banca din amfiteatrul unde ni s-a făcut pregătirea pentru protecția muncii.

Scena aceasta una dintre cele mai acute din mintea mea, dar am o tonă de momente în care m-am întors din călătorii incredibil de obosit. Mi-am luat experiențe de neuitat din locurile unde am fost, dar aveam să învăț, în timp, că odihna e altceva.

Ce este odihna adevărată

Să urmărești clipuri pe YouTube și să navighezi pe rețelele sociale e în regulă, dar reprezintă distrageri din care te înfrupți când corpul are nevoie de un „time-out”. Statul pe canapea privind cel mai recent film apărut este cu siguranță distractiv, dar există o mare diferență între a sta pe canapea și a te odihni pe bune.

Odihna reală înseamnă mai mult decât a sta liniștit și a menține activitatea fizică la minimum – pentru că și creierul are nevoie de odihnă. Odihna reală implică activarea răspunsului natural de relaxare al corpului, o stare de odihnă profundă care echilibrează sistemul nervos.

Când simți presiune și stres, corpul eliberează hormoni de stres, declanșând sistemul nervos simpatic pentru a te pregăti pentru „luptă sau fugă” (celebrul răspuns „fight or flight”). Adrenalina din fluxul sanguin îți face inima să bată rapid, îți accelerează respirația și îți tensionează mușchii. Este un proces foarte util în situații periculoase, dar, din păcate, este activat și de provocări cotidiene, cum ar fi blocajele de trafic, termenele limită și responsabilitățile care îți apasă pe umeri.

Contrar răspunsului de stres atât de obișnuit în societatea noastră, „răspunsul de relaxare” acționează ca un fel de tranchilizant. Îți stimulează sistemul nervos parasimpatic să-ți încetinească ritmul cardiac și respirația, să-ți relaxeze mușchii și să-ți sporească imunitatea1 Black, D. S., & Slavich, G. M. (2016). Mindfulness meditation and the immune system: a systematic review of randomized controlled trials. Annals of the New York Academy of Sciences, 1373(1), 13–24. https://doi.org/10.1111/nyas.12998[/efn_ note].

Blocarea simțurilor

Nu îmi place să ofer exemple concrete pentru că suntem diferiți și ceea ce funcționează pentru mine s-ar putea să nu funcționeze pentru tine, dar fiziologia corpului omenesc funcționează după aceleași reguli, așadar voi nota un fundament pe care îl aplic eu.

Trăim într-o lume care ne hiper-stimulează2Small, G. W., Lee, J., Kaufman, A., Jalil, J., Siddarth, P., Gaddipati, H., Moody, T. D., & Bookheimer, S. Y. (2020). Brain health consequences of digital technology use
. Dialogues in clinical neuroscience, 22(2), 179–187. https://doi.org/10.31887/DCNS.2020.22.2/gsmall[/efn_ note].

Sistemele noastre nervoase sunt atât de hiperstimulate încât, atunci când cei mai mulți oameni se așează pentru a vedea un film, țin aproape cel puțin un ecran suplimentar pe care îl pot accesa pentru a verifica, comenta, „scrolla” în cazul în care ritmul filmului sau serialului încetinește prea mult.

Suntem bombardați de notificări, de mesaje, de apeluri, de reclame. Suntem atât de inter-conectați într-o lume în care atenția este monedă de schimb încât nu realizăm că fiecare moment în care nu suntem „decuplați” de la bombardamentul digital este doar o altă manieră de a obosi și mai tare.

  • Social media nu e relaxantă.
  • Un film nu e întotdeauna relaxant.
  • O cafea consumată într-un ambient interesant cu un prieten nu e relaxantă.

Ideea de final

Odihna adevărată înseamnă, de fapt, odihna simțurilor.

  • Înseamnă o decuplare de la tehnologie și o decuplare de la ecrane.
  • Înseamnă o decuplare de la obiective și responsabilități.
  • Înseamnă o decuplare de la realitate prin somn, meditație sau stare de flux.
  • Înseamnă, uneori, recâștigarea autonomiei atenției și dirijarea ei spre activități unde simțurile sunt tratate fără viteză, într-un ritm natural omului înainte ca tehnologia să devină standard în viețile noastre (mers pe jos, lectură, scris, pictură) – și fără să existe vreun obiectiv.
  • Înseamnă acceptarea lucrurilor așa cum sunt.

Morala?

Nu ai nevoie să mergi în vacanță ca să te odihnești pe bune.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri