Era o zi înnorată de octombrie în anul 2004 când o echipă tehnică a sunat la ușa locuinței pentru a trage firul de internet. Aveam 13 ani, iar eu eram singur acasă cu bunicul meu din partea mamei. Îmi aduc aminte că era în jur de ora 15:00 când cei de la compania respectivă au finalizat intervenția. A fost unul dintre cele mai impactante clipe din viața mea. Dacă până la acel moment mergeam în săli de internet pentru a avea acces la cea mai mare rețea globală de informație, acum puteam face asta de acasă.
Iar fratele meu era prea mic ca să înțeleagă internetul. Așadar, eu aveam să petrec cel mai mult timp online. Și am făcut-o. În prima zi, cu părinții plecați și cu un bunic extraordinar de înțelegător, am stat pe internet până la ora 6:00 în dimineața următoare – aproape 15 ore.
Accesul la internet avea să înceapă ulterior să îmi erodeze răbdarea. Gratificarea instantă de care aveam parte, în special când am reușit să îmi cumpăr primul smartphone, prin 2009, avea să înceapă transformarea ușoară a stilului meu de viață. Gratificarea instantă avea să vină la pachet cu întreruperi tot mai dese și cu un orizont de gândire tot mai scurt.
Anii aveau să treacă, iar întreaga planetă avea să se schimbe treptat prin tehnicile utilizate de marile companii de tehnologie, tehnici preluate din industria jocurilor de noroc. Mica transformare pe care o observam eu avea să devină un standard în cadrul societății moderne. Atenția avea să devină o monedă de schimb în noua economie digitală, iar bătălia pentru retina fiecărui om cu smartphone avea să devină din ce în ce mai acerbă.
Timpul se comprima tot mai mult sub presiunea multitudinii de lucruri care se întâmplau mai repede ca niciodată, răbdarea începea să scadă, iar fenomenul „acum” începea să capete tracțiune.
Lecții ignorate
Am primit o educație decentă în copilărie și sunt recunoscător pentru asta. Mi s-a povestit despre răbdare și am văzut în timp real care sunt beneficiile sale. Spre exemplu, părinții mei au condus mașini ieftine toată viața lor, iar profitul pe care l-au obținut pe vremea când conduceau o mică afacere de familie l-au investit în câteva proprietăți imobiliare și în educația mea și a fratelui meu, pentru că sora avea să apară mai târziu.
Chiar dacă banală raportat la complexitatea discuțiilor de astăzi pe tema asta, zicala părinților mei era simplă, dar utilă: „O mașină își pierde constant din valoare începând cu momentul în care o scoți pe porțile fabricii, dar un teren sau o locuință va crește mereu în valoare pe termen lung. Trebuie doar să ai răbdare.”
Ca și copil și adolescent, le-am ignorat deciziile și chiar le-am arătat cu degetul, pentru că nu le-am înțeles. Aș fi vrut să avem o mașină mai nouă și mai bună, care să nu se strice des. Și aș fi vrut să primesc mai mulți bani de buzunar. Apoi aș fi vrut să călătorim mai mult, ca familie.
A fost nevoie de aproape două decenii ca să înțeleg cu adevărat cât de mult au câștigat părinții mei din lecția aceasta a răbdării. Trei dintre cele mai valoroase proprietăți cumpărate de ei între 1995 și 2001 au crescut de zeci de ori în valoare de atunci. Este un exemplu simplu și scos din context, pentru că tot ai mei părinți nu au avut răbdare în business și nu au investit cu un orizont foarte lung de timp când au luat anumite decizii în afaceri, iar asta avea să îi coste. Au închis firma în 2006.
Legat de investiția în educația mea și a fratelui meu nu am prea mult de spus. Consider că a fost o piatră de temelie ce ne-a ajutat enorm ca adulți. Cred cu tărie că fără o educație de calitate (atât formală, cât și în familie), nu aș fi scris aceste rânduri astăzi.
Trei concepte care m-au ajutat să înțeleg puterea răbdării
Răbdarea este un concept atât de vag și atât de amplu încât mi-e foarte greu să-l pictez într-o singură nuanță sau utilizând o singură experiență personală. Voi folosi trei exemple care se leagă foarte mult de zona economică, obiectivul meu fiind să leg răbdarea de cadre specifice pentru a fi înțeles mai ușor.
Creșterea exponențială
Cel mai bun exemplu de creștere exponențială l-am găsit în cartea The Economic Singularity, de Calum Chace.
Imaginează-ți că stai pe rândurile de sus într-un stadion de fotbal sigilat, etanș, la 12:00 în miezul zilei. O picătură de apă cade în mijlocul terenului, iar picătura se dublează la fiecare minut. Cât timp ai la dispoziție să pleci? Când îți vei da seama că e urgent?
Răspunsul e fenomenal de surprinzător. După 6 minute, abia dacă umple o cană. După 45 minute, 7% din stadion e plin. La 12:49 însă, stadionul e 100% plin cu apă. Cu alte cuvinte, ai 45 minute în care pare că totul este sub control și doar 4 minute în care realizezi că este prea târziu.
Asta e puterea exponențialității (și a perseverenței).
Dollar Cost Averaging (DCA)
Am început să studiez piețele internaționale și să investesc în 2016. Atunci am înțeles cum se produc crizele economice și financiare și tot atunci am studiat modul în care se fac cele mai profitabile investiții.
Dacă nu tranzacționezi zilnic și ai un orizont mare pentru investițiile tale, cea mai puternică modalitate de a fi imun la fluctuațiile piețelor este să investești aceeași sumă de bani lunar (pe care o poți crește pe măsură ce îți crești venitul, dar nu asta e ideea). Dacă piața scade, cumperi mai mult cu aceeași sumă. Dacă piața crește, cumperi mai puțin cu aceeași sumă. Dar ceea ce contează este media.
Orizontul de timp fiind mare, e irelevant la ce valori cumperi. Esența este să ai răbdare pe termen lung.
„Time in the market beats timing the market”
S-ar traduce aproximativ în felul următor: „Răbdarea în investiții este mai bună decât încercarea de a te sincroniza cu fluctuațiile pieței” și se leagă foarte bine de ceea ce am descris anterior. Eu le-am făcut pe ambele (relativ până în acest moment, pentru că sunt încă tânăr să spun că am multă experiență în zona de investiții), dar răbdarea asociată cu DCA (Dollar Cost Averaging) este cea care mi-a adus cele mai multe beneficii.
La polul opus, încercarea de mă sincroniza cu fluctuațiile pieței mi-a adus pierderi semnificative.
Morala de aici?
Perseverența, simplul act de a nu te opri niciodată și de a avea o disciplină de fier, este cheia.
Decizii pe termen lung
Nu cred în diete, cred într-un nou stil de viață. Nu cred în a face sport doar când este soare afară și se aliniază planetele. Cred într-un stil de viață ce implică multă mișcare.
Tocmai din acest motiv nu mai consum din 2014 zahăr care nu vine din surse naturale și tocmai din acest motiv nu m-am oprit din a face sport de anduranță. Din acest motiv fac flotări zilnic de peste 10 ani. Iar investițiile mari pe care le fac în business și în zona financiară sunt cu un orizont de minim 15-20 ani. Caut să gândesc pe termen lung și îmi aduc aminte de asta în fiecare zi, prin deciziile pe care le iau.
Într-o lume care este obișnuită cu gratificarea instantă generată de internet și tehnologie, răbdarea este ignorată.
Dar magia se întâmplă în ani, uneori în decenii, nu în zile sau săptămâni.
Răbdarea este, așadar, un avantaj competitiv. Într-un număr surprinzător de mare de domenii, succesul poate fi atins doar dacă ești suficient de perseverent și dispus să depui efort pe o perioadă mai lungă de timp decât majoritatea oamenilor.
E atât de simplu.
În lumea afacerilor, nu este o coincidență faptul că două dintre cele mai valoroase companii din lume în 2021 – Berkshire Hathaway și Amazon – sunt conduse de doi oameni cu orizonturi extrem de lungi (ca și viziune).
Această gândire le-a permis să reinvestească în afaceri și să facă investiții care nu au dat roade imediat, dar care au poziționat companiile foarte bine pe termen lung. Oamenii au râs ani de zile când Amazon pierdea bani, dar tot ce făcea era să construiască poziția dominantă pe care o deține astăzi. Iar Warren Buffet este celebru pentru răbdarea cu care a abordat investițiile – nu a devenit miliardar decât aproape de vârsta de 60 de ani (la zeci de ani distanță de la momentul intrării pe piață cu bani câștigați din vânzarea de ziare, în adolescență).
Concluzie
Este absolut irelevant pentru ce folosești răbdarea. Este o unealtă, în definitiv. O poți utiliza în obiceiurile pe care le ai sau o poți folosi în investiții de capital. O poți utiliza la pachet cu perseverența atunci când înveți abilități noi. O poți utiliza în fiecare mică decizie pe care o iei.
O poți folosi inclusiv atunci când ridici telefonul de pe masă pentru a verifica ce se întâmplă pe social media. O poți utiliza atunci când faci achiziții de orice tip în era consumerismului. O poți folosi inclusiv în relațiile pe care le ai.
În final, îți las o direcție în care poți introspecta.
Ia-ți o pauză de gândire și analizează, în toată ecuația vieții, care sunt lucrurile în care merită să investești pe termen lung – timp, atenție, energie, bani. Întreabă-te unde trebuie să ai răbdare, chiar dacă efortul este mic, dar perseverent.
Care va fi impactul peste 10-20-50 de ani?
Serios, ia-ți un moment pentru asta.
Nu vei vedea un rezultat palpabil instant, dar tocmai asta e magia.