fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

„Relația” cu alarma

Dacă folosești alarma pentru a te trezi dimineața, gândește-te la relația pe care dorești să o creezi cu dispozitivul care te trezește (poate fi un ceas, sau poate fi chiar telefonul mobil). Dar cum ar fi dacă dispozitivul respectiv ar fi un om? Care ar fi cea mai sănătoasă versiune a acestei relații pentru tine? Iar dacă tu ai fi un ceas cu alarmă sau un telefon, ce fel de relație ai vrea să ai cu cel pe care îl trezești?

Știu că sună extrem de ciudat, dar ia-ți un moment pentru acest exercițiu de imaginație. De exemplu, poate ceasul ar aprecia dacă i-ai spune „Mulțumesc că m-ai trezit azi. Apreciez!”

În altă ordine de idei, cum s-ar simți dispozitivul care te trezește când l-ai pune în cealaltă parte a camerei doar ca să te forțezi dimineața să te ridici din pat pentru a-l închide când sună alarma? Cum s-ar simți dacă ți-ar auzi văicărelile? Cum s-ar simți ceasul dacă tu ai utiliza în continuare funcția de snooze?

Și-ar pierde respectul pentru tine?

Încredere și apreciere

În mod normal folosesc telefonul mobil pentru a mă trezi dimineața, setat pentru orele 6:00-7:30, în funcție de zi. Nu folosesc niciodată snooze tocmai pentru că asta nu m-ar ajuta să încep ziua cu determinare. Aș începe ziua cu stângul, știind că am cedat inerției somnului.

Și folosesc telefonul pentru că e versatil, dar am mare încredere în el. De fapt, îmi selectez cu atenție tehnologia care mă înconjoară. Chiar de aici s-a născut subiectul acesta. Dacă eu vreau încredere de la dispozitivele pe care le utilizez, cum ar fi să le văd ca și când ar fi oameni?

E simplu. Pentru că observând „relația” cu unele dintre ele în diverse ipostaze, mă voi observa mai bine pe mine. Îmi voi observa mai bine slăbiciunile și greșelile.

În ideea asta, cred că ne putem raporta la dispozitivul care ne dă startul dimineața pe baza încrederii și respectului reciproc. Dacă trecem peste presupunerile culturale conform căreia alarma este cea care ne dă vestea proastă că trebuie să ne trezim pentru a merge la job, lucrurile se schimbă. Dacă trecem peste glumele despre alarmă și peste snooze, „relația” se transformă și chiar capătă un anumit sens.

Dacă ne place ceea ce facem și facem lucruri, dacă perseverăm și avem o mică doză de recunoștință pentru faptul că mai avem încă 24 de ore de noi oportunități și experiențe, atunci ar trebui să ne raportam la dispozitivul care ne trezește cu încredere și apreciere. Doar este cel care dă startul zilei.

Dacă intenția mea este să mă ridic la un anumit moment dat din pat și nu am activat alarma din greșeală, atunci este important să mă ridic pentru a onora relația respectivă. Dacă pot avea încredere că alarma mea va suna, vreau ca și alarma să aibă încredere în mine, să aibă încredere că mă voi ridica pentru a-mi începe ziua.

Reciprocitate

Deși poate părea ciudat să ai o relație cu un obiect, oricum ea există deja sub o altă formă. O parte din neuronii din creier îți stochează deja asociațiile și amintirile cu dispozitivul care te trezește. Îți place sau nu, acea relație există în mintea ta și va continua să existe. Ai deja câteva gânduri și sentimente stocate în minte în ceea ce privește alarma.

Dar te ajută acele gânduri și sentimente? Sau ai putea modifica modul în care privești această „relație” pentru a o îmbunătăți?

Gândește-te la situația următoare. Dacă ți-ai respecta dispozitivul care te trezește, nu ai mai apăsa butonul „snooze”. Nu l-ai mai pune departe de tine. L-ai onora pentru scopul simplu, dar puternic pe care îl are. Iar faptul că ai onora un lucru aparent insignifiant te-ar ajuta să te respecți mai mult pe tine și să fii mai disciplinat.

Ar fi o situație „win-win”.

Nu ai investi doar în relația cu alarma, ci și în relația cu tine.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri