fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ai nevoie de diplome în viață?

A

În primii 12 ani de educație formală am acumulat foarte multe diplome. În timpul facultății de medicină am pornit din nou în goana de a acumula hârtie — de data asta pentru că eram pe un drum în care succesul constă foarte mult în diplome. Ca student am acumulat vreo două dosare de hârtie care certifică premii, prezență la activități extra-curiculare, stagii de pregătire sau participarea ca autor și co-autor la diverse congrese medicale.

În afară de câteva domenii, printre care medicină, drept, inginerie și alte ramuri ale științei, totul se poate învăța acum fără o facultate. Nu ai nevoie de diplome ca să ai abilități.

Personal, îmi place să cred că rezultatele sunt mai importante ca diplomele.

Dacă ai capacitatea de a demonstra rapid că ai rezultate, din punctul meu de vedere nu ai nevoie de dovadă pe hârtie. Diplomele sunt o formă tradițională de a garanta o expertiză. Sunt situații în care ai nevoie de ele și situații în care poți merge înainte și fără.

Când ai nevoie de diplome?

La nivel global, lumea științei și a cercetării funcționează în continuare cu diplome, acreditări, certificări. E o lume mai rigidă care nu se mișcă atât de rapid ca tehnologia, spre exemplu. Având background medical, cunosc foarte bine importanța diplomelor în direcția asta — hârtia cântărește enorm.

Mai departe, ai nevoie de diplome în orice instituție de stat — în afară de țările de lumea a III-a, nu există națiuni care să angajeze pe cineva fără diplomă în sistemele publice precum poliție, armată, administrație, învățământ sau medicină.

Din păcate, cultura românească încă e foarte puternic influențată de comunism și tendința e spre „siguranță materială”. Avem un spirit antreprenorial care crește an de an pe măsură ce noile generații se desprind de cătușele mentalităților vechi, însă acest spirit e încă scăzut atunci când privești cifrele.

Așadar, diplomele sunt o necesitate imensă pentru multe profesii care depind de aparatul de stat, dar și în profesiile critice — precum medicina, psihologia, știința — acolo unde rezultatele nu sunt atât de ușor de demonstrat, iar sistemul cere dovezi.

Când nu ai nevoie de diplome?

Nu ai nevoie de o dovadă scrisă, semnată și ștampilată ca să ai succes atunci când nu te desfășori într-un anumit sistem — ca liber profesionist sau antreprenor te poți descurca foarte bine și fără, cu condiția să știi să te vinzi.

Diplomele au fost și sunt o modalitate eficientă de a demonstra expertiză într-un anumit domeniu — atunci când vorbim de diplome în mediul academic. Diplomele certifică, de asemenea, reușite. Însă lipsa lor nu trebuie să fie o scuză pentru inacțiune.

Internetul e una dintre cele mai bune invenții ale umanității, fiind unealta care va scoate umanitatea din bezna ignoranței și violenței.

Aproape toate cunoștințele umanității sunt disponibile oricui, de aproape oriunde. Nu ai nevoie de diplome ca să înveți să programezi, să faci marketing, să publici o carte, să faci artă sau să înveți orice altă abilitate cu un anumit grad de dificultate. Nu ai nevoie de diplome ca să pornești un business.

Pe aceeași notă, nu ai nevoie de diplome nici ca angajat. Multe din companiile mari din SUA nu mai solicită diplome la angajare. E un trend pe care îl vom vedea accelerând.

Ideea de bază e următoarea — sunt nenumărate domenii în care rezultatele sunt cheia. Abilitatea de a produce în mod predictibil rezultatele așteptate este extraordinar de bine plătită și aduce enorm de multe beneficii pe termen lung. Ca antreprenor, am lucrat cu oameni fără diplome care le dau clasă oricând unor oameni cu diplome în același domeniu. Voi prefera oricând pe cineva care aduce rezultate în loc de o persoană care are hârtia, dar nu livrează.

Ca să închei mai simplu — nu ai nevoie de diplome atunci când nu pătrunzi într-un sistem rigid care îți cere asta (cercetare, medicină, drept, inginerie, aparate de stat).

O idee de final

Una dintre marile mele pasiuni e educația. Sunt un promotor al dezvoltării personale raționale în ideea de a te dezvolta continuu, de a citi, de a evolua pe toate planurile — ca un fel de misiune personală de a deveni o persoană mai bună pentru ca apoi să dai mai departe către noile generații.

Diplomele nu sunt rele sau bune. Sunt o necesitate reală în anumite domenii.

Diplomele însă nu garantează competența și expertiza. În epoca actuală, nici lipsa diplomelor nu garantează lipsa competenței sau expertizei. Pentru că rezultatele sunt singurele care contează și singurele pe care trebuie să le luăm în considerare.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri