În timpul Ciumei Antonine, care a devastat Imperiul Roman timp de câteva decenii, Marcus Aurelius și-a notat o frază care avea să rămână scrisă pentru posteritate în cartea ce se numește Meditations. Fraza respectivă suna în felul următor: „O minte infectată este o pestilență mult mai periculoasă decât orice ciumă – una doar îți amenință viața, cealaltă îți distruge caracterul”. Am recitit fraza pe social media și nici măcar nu am realizat că am mai citit-o în carte, cu ani în urmă. Atunci nu exista COVID-19.
Scriu rândurile astea pentru că persoane foarte dragi mie au căzut pradă conspirațiilor. Persoane dragi mie s-au infectat nu cu virusul care a devastat planeta începând cu anul 2020, ci cu informații false, vectori polarizanți care au încetinit puterea soluțiilor moderne – vaccinul, masca, distanțarea socială.
Am stat și m-am gândit la proliferarea dezinformării și am realizat că este, precum polarizarea politică, foarte bună pentru business. Produce bani.
Înainte să lansăm platforma BIOMAP am citit mai multe cărți despre psihologia maselor, media și tot ce înseamnă diseminarea informației. Aveam nevoie să împingem produsul în fața a sute de mii de oameni din prima. Și am reușit, am făcut valuri atunci, dar nu am uitat ceea ce am învățat.
Este cutremurător ce poți face dacă ești rău intenționat.
Este… devastator.
Cei mai mulți oameni nu sunt rău intenționați, sunt doar manipulați
Indignarea morală nu este o eroare cognitivă, este o funcționalitate utilă a minții. Însă este exploatată de marile companii de tehnologie și media tocmai pentru că mințile infectate, fie că vorbim aici despre dezinformare, conspirații sau răutate voluntară, sunt minți active care iubesc să socializeze online. Este același lucru ca în cazul pariorilor compulsivi care reprezintă o mină de aur pentru cazinouri.
Oamenii nu sunt răi, în esență, sunt doar manipulați și cad pradă propriei imaginații și propriilor temeri.
Am găsit un studiu efectuat de un ONG american care se numește The Center for Countering Digital Hate și care a descoperit faptul că 65% din dezinformarea privind vaccinul anti-COVID-19 provine din 12 surse mari. Studiul se numește The Disinformation Dozen. În altă ordine de idei, evoluția lucrurilor tinde să fie similară, așadar nu m-ar mira să aflu că în fiecare țară s-a întâmplat același lucru – câteva personaje sau câteva grupuri au manipulat publicul larg.
Dunning-Kruger și utilizarea algoritmilor
Cea mai mare problemă este în rândul celor care nu sunt suficient de educați. În plus, în România anului 2020 exista un procent semnificativ de analfabeți funcțional. Este aproape imposibil să convingi un om care și-ar da viața pentru dreptatea lui, un om care nu înțelege cât de sănătos este să fii receptiv la idei cu care nu ești de acord. Am fost în poziția de a oferi argumente prin studii și informații logice și am fost în poziția expertului, dat fiind faptul că sunt, la bază, medic. Nimic nu a contat în discuția cu minți infectate.
Am scris în trecut despre fenomenul Dunning-Kruger într-un articol care se numește „Știi ceea ce nu știi?”.
Acestea fiind spuse, există un motiv pentru care nu vedem nuditate pe marile rețele sociale, există un motiv pentru care materialele protejate prin drepturi de autor sunt șterse imediat și există un motiv pentru care ai nevoie de pași suplimentari pentru a face reclame politice în rețeaua lui Mark Zuckerberg.
Pentru că toate pot fi gestionate prin cod.
Se poate acționa împotriva dezinformării, împotriva conținutului care instigă la ură, violență și împotriva conținutului care nu poate fi susținut prin dovezi. Doar ca nu se vrea, pentru că toate acestea sunt bune pentru business.
Soluția ar fi carantinarea conturilor care distribuie astfel de conținut. Soluția ar fi ștergerea conținutului toxic, care poate manipula mințile infectate needucate. Și aș mai adăuga stimularea algoritmică a conținutului de care membrii vulnerabili ai societății au nevoie.
Toate astea sunt posibile.
Dar…
În încheiere
Un prieten mi-a spus la un moment, în timpul unei conversații aleatorii pe terasa unui restaurant: „Mihai, există free speech. Este dreptul lor să disemineze ce vor”. Și mă tem că are dreptate. Nu există soluție magică pentru toate acestea. Nu există o „pastilă” care să rezolve lucrurile.
Sunt conștient că nu există o soluție rapidă. Iar motivul este simplu: e nevoie de timp ca oamenii să evolueze în plan personal și profesional, să se educe și să discearnă singuri între bine și rău. Și este responsabilitatea fiecăruia să facă asta.
Tot ce putem face noi? Să nu arătăm ură. Să îi împingem încet, prietenește, spre beneficiile educației. Să arătăm o fărâmă din ceea ce înseamnă conștientizarea de sine și puterea cunoașterii.
Tot ce putem face este să mergem înainte strângând din dinți, luând cu noi cea mai importantă lecție pentru umanitate. Avem nevoie de educație mai mult decât orice altceva.