fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

„Cauza cauzei”

Una dintre cele mai puternice lecții în antreprenoriat a fost să caut cauzele și să nu mă mai concentrez pe efecte. Mi-a luat, literalmente, ani de zile să înțeleg faptul că e necesar să îți muți imediat atenția pe căutarea cauzei care a produs un anumit efect — chiar dacă uneori ești obosit după efortul depus — totul pentru a evita producerea repetitivă a efectului.

În business, amatorii rezolvă efectele (simptomele), iar profesioniștii rezolvă cauzele. Însă mai este un nivel, nivelul în care vezi imaginea de ansamblu, principiile universale și fundamentele. Niveul unde cauți cauzele cauzelor.

Amatorii lucrează la nivel superficial, indiferent că sunt în rolul de angajat, freelancer sau antreprenor. Rezolvă efectele, sting incendii. Nu intră în adâncime.

Profesioniștii lucrează la un nivel mai adânc, caută cauza efectelor și urmăresc să se asigure că focurile nu se mai aprind.

Lucrul la nivel de principii universale necesită să înțelegi perspectiva de ansamblu și să ai claritate pe tot spectrul unui sistem — indiferent că e un business, un alt tip organizație sau doar viața personală.

Două exemple simple

Un angajat care pune probleme, are eșecuri constante și îngreunează echipa sau departamentul unde lucrează e un efect. Cauza este recrutarea greșită, considerând faptul că procedurile sunt verificate și eficientizate.

Care este însă cauza cauzei (recrutării greșite)? În cazul nostru, la început cauza cauzei a fost lipsa de experiență. Dar care a fost cauza cauzei cauzei? Lipsa de asumare a responsabilității privind pregătirea sau apelarea la consultanță profesionistă. Cu cât intri mai adânc, cu atât ajungi la o cauzalitate care se cristalizează în principii universale.

Încă un exemplu. În ultimele două săptămâni am dormit, în medie, 6 ore pe noapte, interval în care am mers pe jos 350 kilometri pe Camino de Santiago. Efectul (simptomul) dominant e oboseala. Cauza oboselii e lipsa cronică de somn suficient. Ca să rezolv cauza inițială (oboseala), am nevoie să caut cauza cauzei inițiale (lipsei de somn suficient) — care, în cazul meu, este overcommitment-ul.

Considerând că e o perioadă mai ușoară pentru mine, m-am înhămat la mai multe decât trebuia. Care este însă cauza cauzei cauzei? Lipsa temporară de priorități setate corect. Aveam nevoie să mă relaxez și să mă bucur și mai mult de călătorie, însă nu am prioritizat (și delegat) corect și îmi asum asta.

Filosofia din spate sau „De ce?” la infinit

Aristotel a fost unul dintre primii oameni moderni care a studiat fenomenul de cauzalitate și a venit cu o logică numită „4 cauze” pentru lumea în care trăim — cauze materiale, formale, eficiente și finale. Însă motivul pentru care îl menționez e următorul: Aristotel practic a clasificat tipurile de răspuns la întrebarea „De ce?” în patru direcții (cele 4 cauze menționate anterior).

Unde vreau să ajung cu asta?

Întrebarea „De ce?” e cheia. Are o putere fenomenală dacă o adresezi corect și ai răbdare să pătrunzi mult în adâncimea oricărei probleme. „Cauza cauzei” e o metaforă scurtă, ușor de ținut minte. În realitate, uneori poți să pui întrebarea chiar și de 1 milion de ori până ajungi la principiul universal din spate.

Cauza cauzei cauzei cauzei cauzei cauzei…

Care e cauza vieții?

Știința a ajuns la concluzia că segmentele din ADN numite gene sunt cele care poartă „instrucțiunile” pentru transmiterea mai departe, în mod controlat și constant îmbunătățit și adaptat, a ceea ce noi numim viață.

Ca să ajungem la esența vieții a trebuit să întrebăm „De ce?” de foarte multe ori.

A trebuit să căutăm cauza cauzei.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri