fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ar trebui să te subestimezi sau supraestimezi?

A

Mergeam pe jos cu colegul meu din Erasmus pe trotuarul prăfuit și murdar al Istanbulului. Soarele de final de mai era absolut devastator, iar noi ne pregăteam pentru un weekend în care urma să îmbinăm utilul cu vizitatul. Ne înscrisesem la un congres internațional pentru studenți și tineri medici și prezentarea noastră avea să aibă loc în două ore. Eu urma să susțin discursul, mă pregătisem destul de bine și aveam o încredere formidabilă. „Sigur luăm un premiu”, i-am spus eu colegului meu în timp ce urmăream abilitățile slabe de vorbit în public ale altor participanți.

Am urcat pe scenă, am susținut prezentarea în fața unei audiențe de aproximativ 200 de oameni și… la final am primit o întrebare din partea juriului, întrebare pe care am înțeles-o greșit.

Răspunsul meu rapid a devenit puțin ezitant în momentul în care mi-am dat seama că mă grăbisem. Iar rezultatul a fost că nu am primit nici măcar mențiune. Nu a fost un eșec, a fost doar o supraestimare cu lecția că orice competiție poate veni cu surprize. Și am mai învățat, tot pe această cale, că trebuia să subestimez tot ceea ce făcusem (cu succes) în trecut.

Premisa

  • Cu toții avem tendința de a ne supraestima pe noi înșine și abilitățile pe care le avem, ajungând deseori la dezamăgiri. O mare parte a conștiinței de sine este tocmai capacitatea de a înțelege că probabil nu ești atât de bun pe cât crezi că ești. Această abilitate de a te subestima te duce la lucruri frumoase precum umilitate, curiozitate sau generozitate.
  • Există suficiente studii1234 care arată în mod repetat că persoanele care cred că vor avea succes la ceva au mai multe șanse să aibă succes. Oamenii care cred că sunt alergători rapizi tind să alerge mai repede. Oamenii care cred că vor trece un test sunt mai predispuși să treacă testul. Oamenii care cred că vor supraviețui unei boli teribile, cum ar fi cancerul, supraviețuiesc5 într-un procent mai mare.

Supraestimează-ți viitorul, subestimează-ți trecutul

Recunoașterea faptului că mai ai multe de învățat (în viitor) și că nu ai realizat suficient (în trecut) poate fi o strategie de echilibru. Iar speranța că totul va fi excelent (adică supraestimare) va oferi beneficiile unei performanțe mai mari.

Cu alte cuvinte, atitudinea potrivită derivă din a recunoaște că „știi” puține lucruri, dar ești capabil să realizezi multe. Subestimezi trecutul, uiți de el, și supraestimezi viitorul, visând cât se poate de mult.

Pentru mine, Michael Jordan a întruchipat perfect acest paradox. S-a criticat pe el însuși fără milă. Nimic nu a fost suficient de bun pentru el, în repetate rânduri. Dar pe teren, în acele minute finale, el credea întotdeauna că mingea va intra în coș.

Elementul cheie în toată ecuația? Arată încredere pentru viitor. Speră la ce e mai bun. Supraestimează ceea ce crezi că va urma, țintește sus.

Și subestimează tot ceea ce ai făcut în trecut.



  1. Patricia Chen, Joseph T. Powers, Kruthika R. Katragadda, Geoffrey L. Cohen, Carol S. Dweck. A strategic mindset: An orientation toward strategic behavior during goal pursuit. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020; 202002529 DOI: 10.1073/pnas.2002529117
  2. Van Lier, J., Moulds, M. L., & Raes, F. (2015). Abstract „why” Thoughts About Success Lead to Greater Positive Generalization in Sport Participants. Frontiers in psychology6, 1783. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01783
  3. Abdulghani, A. H., Almelhem, M., Basmaih, G., Alhumud, A., Alotaibi, R., Wali, A., & Abdulghani, H. M. (2020). Does self-esteem lead to high achievement of the science college’s students? A study from the six health science colleges. Saudi journal of biological sciences27(2), 636–642. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2019.11.026
  4. Anderson, C. R. (1977). Locus of control, coping behaviors, and performance in a stress setting: A longitudinal study. Journal of Applied Psychology, 62(4), 446–451. https://doi.org/10.1037/0021-9010.62.4.446
  5. Jim, H. S., Pustejovsky, J. E., Park, C. L., Danhauer, S. C., Sherman, A. C., Fitchett, G., Merluzzi, T. V., Munoz, A. R., George, L., Snyder, M. A., & Salsman, J. M. (2015). Religion, spirituality, and physical health in cancer patients: A meta-analysis. Cancer121(21), 3760–3768. https://doi.org/10.1002/cncr.29353

Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri