Toate documentele mele sunt salvate în iCloud. Atunci când am vărsat cafea pe Macbook în timpul unei ședințe pe Zoom am avut un șoc. Mai aveam un dispozitiv Apple în casă, dar nu era sincronizat la contul meu. Era o zi plină, calendarul era plin, trebuia să răspund la e-mail-uri, trebuia să pregătesc un draft de contract. Trebuia să mă mișc așa cum planificasem ca să finalizez tot ceea ce aveam de făcut în ultima zi a săptămânii de lucru. Am simțit frustrare. Întregul meu sistem se blocase.
Am închis ochii și am inspirat adânc. Am încheiat cu telefonul următoarele două apeluri video pe care le aveam în calendar și am mers imediat la un service. Am rezolvat problema în 24 ore. Nu am finalizat tot ce aveam în ziua respectivă deși încheiat-o la ora 23:00 într-o zi de vineri.
Am înghițit în sec și am acceptat.
Apoi am stat și m-am gândit.
Temperatura în apartamentul în care locuiesc e setată pe 24°C. Eu nu fac nimic pentru asta. La orice oră aș ajunge acasă, temperatura are aceleași valori, cu diferențe de maxim 0,4°C. Am multe alte dispozitive care îmi fac viața mai ușoară, lumini automate, abonamente și toată gama specifică unui om din secolul 21.
Trăim într-o societate care e construită după nevoile omului.
Trăim în era confortului și tocmai confortul de care ne bucurăm este cel care ne oferă spațiu să ne desfășurăm creativitatea, planurile și să țintim spre visuri cât mai îndepărtate. Predictibilitatea de care ne bucurăm în societatea actuală este cea care ne permite să facem tot ceea ce facem.
Până ceva se strică și ne dăm seama că nu totul ni se cuvine
Dacă fac o paralelă, o modalitate prin care cei mai mulți oameni se blochează, în special în business, este fix asta — au impresia că sunt îndreptățiți la succes înainte să „investească”.
Poate că ai fost un elev și un student extraordinar. Poate ți s-a spus că ești inteligent și creativ. Poate ai început cu anumite avantaje care te-au făcut să crezi că ești bun și ai un head start.
Apoi intri în lumea reală cu visurile și obiectivele tale mărețe și primești un șut în fund. Treaba asta e comună în special în rândul antreprenorilor. Experiența în sine te face să realizezi că mai ai enorm de multe de învățat.
Când am deschis prima dată un SRL nu știam diferența între o factură și o chitanță. Habar nu aveam ce înseamnă marketing, vânzări, contabilitate, management, customer support, negociere. Făcusem programare în liceu și învățasem ethical hacking în aceeași perioadă. Știam de la distanță cu ce se mănâncă și la ce ar trebui să fiu atent, dar nimic mai mult.
Mi-a luat ani să învăț despre pilonii unui business și să învăț marketing, vânzări, contabilitate, management, negociere, customer support. Înainte să îmi pot permite să plătesc oameni care să se ocupe de diverse aspecte ale unei afaceri, a trebuit să învăț.
În mijlocul fiecărui proces am descoperit că îmi lipsesc multe. Niciodată nu a fost suficient. Mereu a trebuit să învăț ceva nou, mereu a trebuit să intru și mai mult în detalii. Mereu a trebuit să ies din zona de confort. Călătoria antreprenorială înseamnă multe lovituri și multe momente de „A-HA” în care realizezi cât de multă muncă mai e în față — și nu la business.
La tine.
Calea către măiestrie e lungă.
Partea cu „mi se cuvine pentru că am învățat” te poate încetini foarte mult
Faptul că știi suficient de multe nu îți garantează nimic. Să crezi că poți atinge rapid rezultatele dorite se poate transforma cu repeziciune într-un obstacol. E mai bine să abordezi experiențele noi cu umilitate și răbdare. E mai bine să fii pregătit să accepți că drumul poate fi mai lung decât te așteptai inițial.
Să crezi că „ți se cuvine” e normal tocmai pentru că așa funcționăm ca oameni — ne obișnuim cu o inerție și totul se transformă atunci când drumul are gropi. Atunci când încetinești și atunci când realizezi că nici măcar nu mergi în direcția potrivită.
Poate fi frustrant.
Te poți uita în urmă la tot ceea ce ai investit, la tot efortul acela și să declari că meriți „o mare liniștită”. Meriți un drum drept, fără obstacole.
Da, poate vei întâlni momente în care totul funcționează așa cum te aștepți, dar nu pierde niciodată din vedere faptul că vremea încă se poate schimba. Apreciează perioadele de flow atunci când le ai, dar nu te atașa de ele.
Soluția e să rămâi un student al vieții
Am descoperit că cea mai bună abordare e să accepți faptul că jocul vieții nu se termină niciodată. Întotdeauna mai e ceva de „descurcat”. Niciodată nu poți declara procesul de învățare ca fiind finalizat. Niciodată nu te poți odihni pe lauri.
Niciodată succesul nu ți se cuvine, indiferent câte ai făcut în trecut și indiferent cât de multe ai învățat.
Fiecare zi e o zi nouă. Fiecare succes nou trebuie câștigat. Fiecare an nou de viață și business vine cu noi provocări pe care trebuie să le gestionezi.
2020 a fost unul plin de provocări pentru mulți oameni pe care îi cunosc, chiar dacă pentru mine a fost unul dintre cei mai buni. Asta însă nu îmi oferă permisiunea de crede că mi se cuvine ceva, oricât de tentant ar fi.
Trăim într-o lume schimbătoare.
Indiferent prin câte momente dificile ai trecut, indiferent cât de creativ ai fost uneori și indiferent câți epoleți ai acumulat pe umeri, asta nu îți garantează un viitor lipsit de provocări. Poate te așteaptă unele și mai mari.
A crede că meriți e echivalentul cu a spune că ai descifrat viața și toate surprizele ei. Însă nu ai cum să controlezi factorii exteriori. Atunci când ai impresia că ți se cuvine, viața îți dă un pumn direct în față.
În loc să încerci să boxezi viața, ar trebui să realizezi că are o aură de mister.
Ar trebui să rămâi alert și deschis la posibilitatea schimbării.
Schimbarea nu se mai simte ca fiind „pedepsitoare” atunci când înveți să o accepți și o vezi ca pe un cadou, nu ca pe un blestem.