fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Tot ce stă în puterea ta

T

Unul dintre motivele pentru care mi-am setat un challenge de a scrie zilnic este faptul că mă „forțează” să fiu mai conștient de gândurile mele. Practic, în background-ul minții funcționează constant niște rotițe de care sunt mai conștient ca în mod normal și uneori trebuie să scot telefonul, să deschid Notes și să tastez frenetic ideile. Să nu le uit.

M-am gândit recent la ce înseamnă să fii antreprenor.

  • Să faci tot ce stă în puterea ta?
  • Să construiești?
  • Să creezi sisteme și proceduri prin care să aduci un plus de valoare?
  • Să ai un business?
  • Să îți asumi mai multă responsabilitate?
  • Să fii liber?

Vreau să merg mai adânc de atât.

Oricine poate să fie antreprenor. E o stare de spirit, nu definiția din dicționar a business owner-ului. Știi cum sunt filtrele de Instagram? Cam așa vede un antreprenor viața — printr-un „filtru”.

Poate fi un filtru optimist. Poate fi un filtru colorat. Poate fi orice.

Nu există o definiție exactă — însă putem reduce starea de spirit a unui om cu viziune antreprenorială la fraza următoare.

Atunci când îi arunci prea multe „în cârcă”, antreprenorul nu spune „nu”

Nu este vorba de a munci mai mult. Este despre creativitate și despre modul în care folosești capitalul — oamenii, expertiza, banii, echipamentele, software-ul, proprietățile — pentru a crea un sistem. Îmi place să folosesc metafora asta pentru că cea mai grea tranziție spre a fi antreprenor este la început — când ai impresia că trebuie sau poți face totul singur.

Ca să explic mai bine tranziția, am să mă folosesc de cele trei identități predominante în lumea profesională de astăzi.

  • Angajat
  • Liber profesionist (freelancer)
  • Antreprenor

Eu o văd ca o dozare a responsabilității. E un frame excelent prin care să vezi viața și se aplică foarte bine în cazul de față.

Ca angajat, ai cea mai mică responsabilitate, inclusiv legală.

Ca freelancer, faci pasul spre a învăța cum să gestionezi un business de unul singur. Sunt mulți antreprenori care încep un business singuri, așa-numiții one-man show. În realitate, ei sunt tot freelanceri.

Este etapa în care îți folosești predominant expertiza profesională și în care business-ul ești tu.

Ca antreprenor, trebuie să treci pragul critic de la freelancer. Practic, totul depinde de cum gestionezi „luatul în cârcă” al responsabilității. Trebuie să te organizezi, să creezi sisteme, proceduri, să scalezi.

Este etapa în care business-ul nu mai ești (doar) tu, este sistemul creat de tine.

Spune „DA” și livrează

În primii mei ani în online am scris mult conținut și reclame pentru clienți străini. Am colaborat cu oameni din SUA, Germania, Spania, India, Nigeria, Franța, Marea Britanie și probabil încă vreo 10 țări.

NU am spus niciodată „nu” — indiferent cât de mare a fost proiectul. Și au fost și proiecte care nu m-au lăsat să dorm liniștit. Inițial făceam totul singur. The sweet spot a venit când a trebuit să creez o echipă de oameni care să mă ajute. A fost fun și am învățat multe pentru mai târziu, când am creat platformele și echipa actuală.

Puteam spune „nu” de multe ori.

De foarte multe ori.

Puteam să refuz responsabilitatea.

Puteam să iau proiecte mai ușoare.

Nu am făcut-o.

Am învățat enorm pe parcurs.

A fost parte din tranziția mea.

Să spun „DA” și apoi să livrez.

***

În final, totul este despre a avea o gândire antreprenorială chiar dacă nu ești antreprenor. Este despre a avea un mindset de creștere, axat pe dezvoltare continuă chiar dacă nu ești antreprenor.

Pentru că nu e obligatoriu să fii antreprenor.

Este despre a nu spune: „Nu știu să fac asta” sau „Nu pot să fac asta” și despre a spune:

„Cum pot să fac asta?”

Este despre a face tot ce stă în puterea ta.

Zi de zi.



7 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri