fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

De ce e vital să sprijini oamenii de lângă tine

D

„Nu mai pot”, mi-a spus brusc soția mea într-o seară, la finalul unei zile în care deși ajunsesem târziu acasă, încă nu îmi încheiasem treaba. „Ai ajuns să lucrezi non-stop, nu mai avem deloc timp de noi”, a continuat ea arătându-și vizibil frustrarea. Am simțit cuvintele ei cum mă sfâșie adânc, tocmai pentru că avea dreptate. Am privit câteva secunde în gol în timp ce m-am așezat la birou. Avea dreptate cu fiecare cuvânt apăsat pe care îl rostea. Umplusem paharul. Și deși îmi doream să schimb ceva, mă legasem de prea multe responsabilități și aveam nevoie de timp să desfac nodurile.

Gestionând cinci proiecte diferite în cadrul Marsilian și provocarea personală de a scrie și publica pe MihaiVoinea.ro timp de un an în fiecare zi, picasem în extrema absolută a ceea ce se numește „workaholism”.

Între august 2020 și august 2021 fiecare minut devenise timp care putea fi consumat pentru a umple lista nemuritoare de sarcini pe care o aveam de făcut. Fiecare minut putea fi utilizat cât mai bine pentru a-mi mări nivelul de productivitate, pentru că nu puteam „recupera” nimic ziua următoare. Iar dincolo de timp, nivelul meu de energie scădea zilnic precum electricitatea dintr-o baterie cuplată la prea mulți consumatori.

Îmi împinsesem corpul și mintea la limită, fiind foarte aproape de a claca.

Flexibilitate și răbdare

Iar dincolo de momentele tensionate, dar necesare pe care le-am avut de-a lungul timpului cu Cătălina, nu doar în perioada 2020-2021, ea m-a sprijinit întotdeauna în tot ce am făcut.

Răbdarea, flexibilitatea și libertatea pe care mi le-a oferit să îmi explorez pasiuni precum alergarea și ulterior triatlonul, care sunt extrem de consumatoare de timp, au fost fascinante și extraordinare, atât în dinamica relației, cât și pentru că ea mi-a oferit sprijin într-un proces ce a avea să devină transformațional pentru mine. Apoi m-a sprijinit instant când am decis să renunț la profesia de medic la 25 de ani.

Dincolo de asta, probabil că provocarea de un an menționată mai devreme nu s-ar fi întâmplat dacă ea nu m-ar fi sprijinit să dau curs acestei experiențe din care habar nu aveam ce urma să învăț sau să câștig.

De aceea, sunt profund recunoscător.

Sunt profund recunoscător pentru că m-a lăsat să devin.

La rândul meu, și eu am sprijinit-o cu ideile pe care ea le-a avut sau deciziile pe care le-a luat, oricât de nebunești ar fi părut. Cu alte cuvinte, fiecare a evoluat în felul său, iar în timp am crescut împreună, învățând unul de la celălalt și adăugând valoare fenomenală relației.

În definitiv, conflictele apar întotdeauna și sunt complet naturale în momente de inflexiune, având rolul de a stabili limitele arenei de joc într-o relație, însă finalitatea contează întotdeauna: a-l sprijini pe celălalt în acțiunile și încercările sale.

Pentru că o relație este despre a construi și evolua împreună.

Nu contează natura relației

Morala este aceeași în orice ecuație socială, se poate extrapola oriunde.

Indiferent că vorbim despre un prieten, un membru al familiei, o relație romantică, un coleg de la job, un străin sau doar o cunoștință, sprijină, nu critica.

Lumea e plină de oameni care încearcă să te oprească, lumea e plină de oameni care își proiectează propria teamă și lipsă de speranță asupra altora și lumea e plină de oameni care nu înțeleg faptul că sprijinul social este marele secret al umanității, elementul care ne-a dus în vârful lanțului trofic.

  • E nevoie de un singur om care să creadă în tine ca să îți ofere un dram de impuls atunci când treci prin momente dificile.
  • E nevoie de un singur om cu care să poți vorbi atunci când traseul devine greu.
  • E nevoie un singur om care să îți ofere monologul motivațional atunci când ești în cel mai jos punct al tău. Gândește-te la filmele de la Hollywood, când protagonistul pare că a pierdut totul și i se reamintește de ce a început călătoria.
  • E nevoie de un singur om care să nu îți spună „nu” și să te asculte, oricât de nebunească ar părea ideea ta.
  • E nevoie de un singur om care să fie prezent.

Lasă magia să se întâmple

Pentru că habar nu ai ce se află în mintea altui om. Habar nu ai cât de important poate să fie pentru el ceea ce spune. Habar nu ai ce potențial are. Habar nu ai ce viziune a construit în creierul său. Habar nu ai cum se va transforma în viitor, indiferent că va fi un eșec sau un succes. Și habar nu ai cum te va impacta și pe tine.

De aceea, te îndemn să sprijini inteligent. Te îndemn să îndemni la acțiune, pentru că acțiunea face planeta să se învârtă. Pune întrebări de clarificare dintr-o poziție obiectivă. Nu te grăbi să spui „nu”. Implică-te emoțional atunci când e cazul și discută posibilele consecințe dacă te impactează și pe tine, dar fă-o cu atenție.

Însă sprijină. Nu tăia aripi. Sprijină și ia pulsul atunci când omul din fața ta exagerează, așa cum a făcut soția mea când eu am sărit calul. Dar sprijină și lasă magia să se întâmple, lasă oamenii să încerce să evolueze în felul lor. Pentru că mai important să construim împreună decât să ne distrugem reciproc.

Și pentru că acel dram de încredere și apreciere pe care îl oferi pentru efortul altcuiva se poate transforma, literalmente, în kilograme de motivație când ajunge la destinație.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri