În 2016 am pus prima dată mâna pe o carte de filosofie. Tot vedeam referințe spre stoici în cărțile pe care le citeam și m-a fascinat mindset-ul „universal” cu care vin la pachet autori precum Seneca, Epictetus sau Marcus Aurelius. Cheia e simplul fapt că oferă o rețetă pentru orice situație.
Ca antreprenor, am învățat prin trial and error că procesele și sistemele sunt baza unui business funcțional, performant. Rețeta stoicismului a venit ca o mănușă pe ceea ce căutam eu — o serie de principii și moduri de răspuns la obstacolele vieții care să îmi automatizeze efortul cerebral de a căuta și genera soluții.
Un mod default de a răspunde în fața obstacolelor, ca și mindset.
Ideea e următoarea: fiecare dintre noi funcționează cu un „sistem de operare” care poate avea bug-uri și care necesită upgrade-uri.
Principiile de viață sunt soft-uri care rulează în background și pot fi upgradate pentru a îmbunătăți eficiența sistemului. Un sistem care nu „știe” să răspundă în fața unui obstacol (erori) va avea nevoie de mult timp să își revină și va fi, per total, încet și neeficient.
Atunci este clar că avem nevoie de principii solide. Uite pilonii de bază ai stoicismului — și vezi cum se pot aplica la tine.
Arete
În cei mai simpli termeni, arete înseamnă „excelență” și este unul dintre pilonii filosofiei stoice. În poemele lui Homer, termenul e asociat cu eficiență, forță și curaj — implică utilizarea tuturor abilităților și întregului potențial al omului. Înseamnă „virtute morală.”
Excelență.
focus pe ceea ce poți Controla
Singurul lucru pe care îl putem controla sunt gândurile și acțiunile noastre. Un lucru e cert în viață — mereu vor fi obstacole de driblat și eșecuri de înfruntat. Soluția este să ne concentrăm doar pe ceea ce putem controla.
Îmi place să văd acest pilon ca fiind despre mindfulness.
Este despre a fi în postura de bun observator.
Responsabilitate
Ultima parte este despre a ne pune pălăria de om de acțiune.
Putem să alegem modul în care răspundem la situațiile critice. Să acceptăm restul așa cum este. Și să acționăm cu forță în direcția pe care o putem influența.
Nu situațiile din exteriorul nostru ne fac să ne simțim mizerabil, ci interpretarea noastră a realității.
Modul default este să fim reactivi. Să fim dependenți emoțional de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
În realitate, putem alege să fim independenți.
Nu uita — noi, oamenii, am inventat binele și răul.
Tot noi suntem în control.
Nu arunca vina pe altcineva. Asumă-ți responsabilitatea, acceptă lucrurile așa cum sunt și acționează pentru a îmbunătăți situația.
Asta e esența stoicismului.