fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

De ce unii oameni pierd totul?

D

Alexandru cel Mare a fost unul dintre cei mai mari războinici ai planetei. Ca rege al Macedoniei timp de aproape 13 ani, a schimbat cursul istoriei devenind un general feroce, un om care a creat un imperiu vast ce s-a întins din Macedonia până în Egipt și din Grecia până în India. La 32 ani, cu întreaga lume la picioare, devenit alcoolic, a murit. Nimeni nu știe exact cum.

Alexandru cel Mare devenise impredictibil, megaloman și paranoic cu câțiva ani înainte să moară. Într-un moment de beție, și-a ucis prietenul, pe Cleitus, care îi salvase viața într-o bătălie. A plâns, dar faptul era consumat.

Viața lui se poate rezuma frumos cu sintagma work hard, play hard.

Prea multe momente de repaus

Cel mai mare inamic al lui Alexandru cel Mare au fost momentele lungi de repaus. Petrecerile. Alcoolul. Celebrarea. Toate astea l-au făcut să piardă detalii vitale în călătoriile sale — precum oamenii care au uneltit împotriva lui.

  • Cei mai mulți oameni nu știu cum să câștige.
  • Cei mai mulți oameni sărbătoresc prea mult după atingerea unui obiectiv, doar pentru a începe de la zero din nou.
  • Cei mai mulți oameni se odihnesc prea mult, în loc să se concentreze pe următorul obiectiv.
  • Cei mai mulți oameni iau pauze prea mari, doar pentru a realiza că au pierdut momentum-ul.
  • Cei mai mulți oameni se concentrează pe finalitate, nu pe proces.

Nu contest calitățile impresionante de general ale macedonului care a cucerit un procent imens din planetă. Nu contest ambiția lui.

Contest lipsa lui de umilitate și megalomania lui, comparația cu un zeu.

Subliniez faptul că ai mult mai mult control asupra viitorului atunci când ai un plan. Atunci când știi ce urmează și ai o misiune.

Care-i următorul obiectiv?

Să ai planuri pe termen lung, o viziune largă și un mindset concentrat pe proces, nu pe finalitate poate fi obositor. Nu pentru tine, ci pentru ceilalți.

Atunci când „departamentele” vieții mele s-au dezechilibrat prin prisma efortului meu constant, soția mea mi-a atras de multe ori atenția:

  • „Când iei o pauză?”
  • „Ce urmează acum?”
  • „Când o să te oprești?”
  • „Nu e prea mult?”

Am înțeles mereu semnalele și am reparat acele lucruri care duseseră la astfel de întrebări. Pentru că poți rămâne mereu cu ochii pe următorul obiectiv și fără să neglijezi anumite părți ale vieții.

Însă esența rămâne aceeași — dacă celebrezi prea mult, vei pierde focusul. Vei pierde momentum-ul. Vei pierde ceea ce ai construit.

În vara lui 2016, în momentul în care am decis că nu vreau să continui cu cariera medicală, am mers într-o cafenea și mi-am făcut un plan pe 5 ani. Pe prima pagină a acelei agende, pe care o am și acum, scrie mare: „nu te opri niciodată”.

Acesta e mesajul meu de final pentru tine.

Fii mereu cu ochii pe următorul obiectiv.

Și nu te opri niciodată.1 comentariu

idei, principii, strategii, gânduri