Când a apărut seria The Last Dance pe Netflix mi-am notat în program să văd cele 10 episoade. În anii ’90 eram doar un copil și nu „trăisem” emoția meciurilor lui Michael Jordan – eram curios să aflu istoria și detaliile unor momente remarcabile din NBA. Am jucat baschet în liceu, ca și hobby, dar nu am fost niciodată fan înrăit. Aveam însă intuiția că este despre mai mult, nu doar despre baschet – și am avut dreptate.
Am rămas plăcut surprins și chiar am „întârziat” intenționat vizionarea. Nu am făcut binge watching. A fost o serie pe care am căutat să o savurez, chiar dacă anumite părți ale personalității lui Michael Jordan sunt în contradicție cu valorile mele.
The Last Dance este însă mai puțin despre sport și mai mult despre mindset, competiție și efort. Iar dacă stai să cauți lecțiile, pregătește-ți stiloul.
Jordan și-a dorit să câștige mai mult ca oricine altcineva. Asta e indubitabil. Trebuie să vezi interviurile cu el ca să înțelegi vulcanul care fierbea în el înaintea unui meci. Trebuie să îi vezi grimasele după un meci pierdut ca să înțelegi tornada din mintea sa. Trebuie să îi observi etica muncii după un eșec formidabil ca să înțelegi „combustibilul” care îl împingea înainte.
Însă totul se rezumă la finețea modului în care privea lucrurile înaintea unui meci important.
La un moment dat este întrebat de un jurnalist dacă îi e teamă că va eșua să înscrie. Răspunsul său este fraza care mi-a rămas tatuată pe creier și lecția esențială cu care am rămas la final. De ce? Pentru că am avut nevoie de ea.
„De ce m-aș gândi că voi eșua să înscriu înainte să arunc mingea? Eșecul nu există pentru mine înainte să acționez.”
Michael Jordan
Citește încă o dată.
Și încă o dată.
Uneori, ne pregătim singuri pentru eșec. Ce putem face noi, ca oameni, este să avem mai mult control asupra gândurilor noastre. Să conștientizăm atunci când nu ne ajută.
Și să înțelegem că realitatea prinde contur mai întâi în mintea noastră.
***
Întrebarea mea pentru tine, de final, este următoarea.
Dacă viața e un mix de accelerație (încredere și entuziasm în ceea ce faci sau plănuiești să faci) și frână (gânduri negative despre potențiale eșecuri, precauție, overthinking), atunci care e proporția finală în cazul tău?
80-20?
50-50?
Tu ce cocktail faci, zi de zi?