fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Conceptul de „Gambler’s Fallacy”

C

Tindem să gândim eronat. Lăsăm recenzii doar atunci când serviciile primite sunt sub așteptările noastre. Lăsăm comentarii online cu preponderență atunci când suntem furioși și nu suntem de acord cu punctul de vedere al altcuiva. Și aproximăm probabilitatea ca un eveniment să se întâmple raportat la ultima dată când l-am văzut întâmplându-se.

Ideea centrală e că suntem biased din multe unghiuri.

După atacul terorist asupra World Trade Center, în 2001, presa mondială a început să scrie foarte mult despre probabilitatea unui alt atac. În realitate, cuvântul „terorism” are la bază simpla noțiune de „teroare”, scopul principal fiind să disperseze panica în societate.

Departamentul de Securitate al Statelor Unite a ajutat atunci, indirect, la instalarea unui sentiment de frică printre americani. În realitate, probabilitatea ca un atac terorist de amploarea celui din 11 septembrie e foarte mică, așa cum arată mai multe studii.

The Monte Carlo Fallacy

Termenul „gambler’s fallacy” își are originea în Monte Carlo și a devenit faimos după ce bila a căzut pe negru de 26 ori la rând.

Pe 18 august 1913, pariorii au pierdut milioane de franci în cazinoul din Monte Carlo pariind în continuare pe roșu, crezând că șansele de a se schimba culoarea scădeau pe măsură ce bila ateriza pe negru.

Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de 1 la 6,66 milioane.

Cap sau pajură?

Cel mai bun exemplu pentru a ilustra raționamentul e să observăm simpla aruncare a unei monede. Rezultatele diferitelor aruncări sunt statistic independente, iar probabilitatea ca rezultatul să fie pajură este de 1/2. Probabilitatea ca rezultatul să fie pajură de două ori la rând e 1/4, iar probabilitatea ca rezultatul să fie pajură de trei ori la rând e 1/8.

Dacă aruncăm moneda de 4 ori și avem de 4 ori pajură, iar a 5-a aruncare e tot pajură, vom avea 5 aruncări consecutive cu pajură. Din moment ce probabilitatea a 5 aruncări cu rezultatul pajură este de 1/32, ai putea crede că a 6-a aruncare are mai multe șanse să fie cap, în loc de pajură.

Însă gândirea asta e incorectă și e un exemplu bun al conceptului de „gambler’s fallacy”.

Situația „5 pajuri la rând” și situația „pajură la primele 4 aruncări, apoi cap” sunt la fel de posibile, amândouă având o probabilitate de 1/32.

Chiar dacă seria de 5 pajuri la rând are o probabilitate de 1/32, adică puțin peste 3%, neînțelegerea apare prin faptul că cei mai mulți oameni nu realizează că asta e valabil doar înainte ca moneda să fie aruncată pentru prima dată.

Fallacy-ul, sau raționamentul incorect, constă în faptul că majoritatea oamenilor consideră că, dacă primele 4 aruncări au fost pajură, „seria norocului” va influența probabilitatea în viitor.

În realitate, primele 4 aruncări le poți considera ca fiind un eveniment singular. Le poți pune în paranteze rotunde, ca în matematică. Iar a 5-a aruncare va fi complet random, cu o probabilitate singulară de 1/2 față de primele 4 aruncări.

Scurtă concluzie

S-a dovedit că oamenii pariază ca maimuțele—un studiu din 2018 arată inclusiv rolul cortexului prefrontal în calculul riscului. Practic, un tip pe nume Veit Stuphorn a testat printr-un sistem de recompense (cu pahare de apă) modul în care maimuțele iau decizii într-un joc al norocului pe un computer, iar rezultatul a fost foarte asemănător cu modul în care oamenii acționează în aceeași situație.

Esența articolului constă în probabilitatea cu care aproximăm greșit evenimentele viitoare raportat la ceea ce s-a întâmplat în trecut. În realitate, elementele independente vor fi supuse fenomenului aleator. 

Planifică în concordanță, pentru că nu întotdeauna trecutul poate fi utilizat pentru a „măsura” viitorul, iar pandemia COVID-19 este cel mai bun exemplu actual.

Nu uita, orice se poate întâmpla. Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri