fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Două exemple de creștere exponențială

D

Cei mai mulți oameni nu înțeleg conceptul de creștere exponențială. În viața cotidiană, suntem obișnuiți cu liniaritatea — salariile cresc puțin în fiecare an sau la câțiva ani, plătim rate la bancă salariu după salariu — constant, iar prețurile produselor și utilităților cresc aproape în fiecare an. Ușor. Aproape echilibrat.

Liniaritatea ne oferă calm și constanță într-o lume aglomerată, plină de provocări și incertitudine.

Motivul pentru care coronavirusul ne-a luat prin surprindere la începutul lui 2020 este rata puternică de transmitere în cadrul populației generale. Îmi aduc aminte că la început de martie și eu am picat în plasa „liniarității”.

Cumpărasem bilete de avion spre Moscova, îmi pregăteam ascensiunea pe Kilimanjaro vara asta și eram 100% convins că voi merge în Portugalia, SUA și Australia, cum plănuisem.

Exponențialitatea virusului ne-a lovit pe toți cu o „cruzime” fără precedent. A fost și încă este ceva atât de nou, pentru care nimeni nu a fost pregătit, mai ales că ultima pandemie de proporții a fost acum 100 ani.

Stadionul cu apă

Cel mai bun exemplu de creștere exponențială — de unde și ideea articolului — l-am găsit recent în cartea The Economic Singularity, de Calum Chace.

Imaginează-ți că stai pe rândurile de sus într-un stadion de fotbal sigilat, etanș, la 12:00 în miezul zilei.

O picătură de apă cade în mijlocul terenului, iar picătura se dublează la fiecare minut. Cât timp ai la dispoziție să pleci? Când îți vei da seama că e urgent?

Răspunsul e fenomenal de surprinzător. După 6 minute, abia dacă umple o cană. După 45 minute, 7% din stadion e plin. La 12:49 însă, stadionul e 100% plin cu apă.

Cu alte cuvinte, ai 45 minute în care pare că totul este sub control și doar 4 minute în care realizezi că este prea târziu.

Tatăl și copilul

Un alt exemplu.

Tatăl se plânge copilului că suma banilor de buzunar în fiecare săptămână — 5$ — este prea mare.

Copilul vine cu ideea să primească 1 cent în prima zi a lunii, 2 cenți în a doua, 4 cenți în a treia, 8 cenți în următoarea zi, și tot așa până la finalul lunii. Tatăl a acceptat.

Cine a fost mai deștept — tatăl sau copilul?

Să vedem. Doar în ziua 31, copilul ar trebui să primească suma de 10.737.418,24 $. Dacă te uiți cu atenție, observi că puterea exponențialității își arată colții abia la ziua 26.

populationeducation.org

să corelăm cu alte domenii

Coloniile de bacterii își dublează numărul aproximativ la fiecare oră — în funcție de resursele și limitările ecosistemului.

Populația planetei a trecut prin schimbări radicale în ultimele două secole. Accesul la resurse, sistem sanitar, tehnologie, a creat cadrul perfect pentru creștere.

Tehnologia, prin Legea lui Moore, își dublează capacitatea la aproximativ doi ani, prin dublarea numărului de tranzistori în circuitele integrate. Aici vine partea interesantă — în termeni relativi simpli, Legea lui Moore pare liniară.

Se dublează la 2 ani.

Însă când va ajunge tehnologia în „ziua 26”?

Când vom intra în „ultimele 4 minute”?

Când va începe cu adevărat creșterea exponențială a tehnologiei?

Când va fi prea târziu și cum vom restructura societatea într-o lume în care nu omul va fi cel mai inteligent?

Când?Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri