Revoluția industrială a marcat un moment important în istoria umanității. Aproape fiecare aspect al vieții cotidiene a fost influențat într-o anumită măsură. Venitul mediu al populației a înregistrat creșteri fără precedent, iar agricultura a încetat să mai fie singura modalitate de supraviețuire în această perioadă. Pentru prima dată în lunga poveste a omenirii, standardul de viață începea să crească.
Apăruseră alte oportunități, orașele deveneau mai înalte, populația era mai educată, igiena era mai bună, iar mașinăriile începeau să preia tot mai mult din efortul uman.
Schimbările radicale au venit abia în secolul al XX-lea, odată cu electricitatea, odată cu creșterea productivității datorată tehnologiei și odată ce mobilitatea a crescut datorită avioanelor și automobilelor.
Lumea s-a transformat radical în secolul trecut, dar această schimbare avea să fie fundația pentru evoluții mult mai impresionante.
Generic și Reactiv
Explozia de productivitate, oportunități și tehnologie a fost o eră a rezultatelor generice și reactive.
Ce înseamnă asta?
Produsul Brut Mondial1 a crescut de 21,5 ori între 1950 și 2019. S-a produs mai mult. S-a pus accent pe producție și creșterea economiilor.
Ani la rând, națiunile s-au întrecut într-o cursă a transformării economice.
Generic și reactiv înseamnă că umanitatea a produs aproape totul după „șabloane” prestabilite. Dat fiind că s-a multiplicat capacitatea de producție, cantitățile au fost la discreție, cu foarte multe deșeuri și foarte multe elemente inexacte în ecuație.
A fost mult „trial and error”, s-a construit din aproape în aproape, pe aproximări. Poate că era nevoie și de 10 iterații până ca un rezultat să fie satisfăcător, neexistând baze de date cu informații pentru comparație, medii de testare și nici putere de procesare.
Indiferent că vorbim de medicină, construcții, industrie, producție, inginerie sau alte domenii, secolul al XX-lea a fost despre date grosiere. Secolul al XX-lea a fost despre volum și soluții generice pentru mase.
Nu existau rafinamentul în detalii și predictibilitatea oferite de inteligența artificială, machine learning sau puterea imensă a procesoarelor din prezent.
Genericul și reactivitatea încă domină în cea mai mare parte a planetei.
Dar acest lucru e pe cale să se schimbe.
Personalizat și Predictibil
Actul medical clasic începe cu un scurt dialog cu pacientul care poartă numele de anamneză. În combinație cu examenul clinic obiectiv, are rolul de a oferi informații cheie medicului în procesul de diagnosticare. În trecut, înainte să existe tehnologie pentru a face investigații paraclinice, tratamentul era „trial and error”.
Medicii se bazau doar pe cunoștințe vaste, experiență și informațiile pe care le obțineau din consultația pacientului.
Nici măcar în prezent, având la dispoziție o gamă largă de instrumente paraclinice (analize uzuale, ecografie, endoscopie, radiografie, CT, IRM etc), tratamentul nu e întotdeauna țintit. Avem doar mai multe informații la dispoziție în procesul de diagnosticare. Însă în lipsa unor echipe multidisciplinare bine antrenate, un medic poate avea nevoie de foarte mult timp de observare a evoluției unui pacient.
Aici intră în ecuație tehnologia.
Dau un exemplu simplu pe care l-am reținut citind cartea Abundance: The Future is Better Than You Think, de Peter H. Diamantis și Steven Kotler. În 2009, Mayo Clinic a creat o rețea neuronală artificială (ANN) care imită funcția cognitivă a creierului și reacționează diferit la situații în funcție de cunoștințele acumulate și a antrenat-o să învețe cum să evalueze simptomele endocarditei.
Nu intru în detaliile tehnice, dar inteligența artificială a oferit informații corecte în 99% din cazuri, ajutând la evitarea multor intervenții chirurgicale inutile.
Medicina e doar un singur domeniu care a devenit predictibil și personalizat.
Uite alte exemple.
Fiecare dintre noi poate vedea în prezent ce fel de boli putem avea în viitor și ce tratamente medicamentoase sunt mai bune pentru cele actuale (prin analiza genetică a ADN-ului) și fiecare dintre noi putem vedea ce fel de mâncăruri sunt optime pentru corpul nostru (prin analiza nutrigenetică). Cu alte cuvinte, orice intervenție sau decizie terapeutică poate fi personalizată.
Nu mai e nevoie de „trial and error”.
Viitorul e mai exact ca niciodată
Imaginează-ți o casă inteligentă care optimizează temperatura și iluminatul din interior în mod automat, ca să nu existe consum inutil de energie. Imaginează-ți o casă inteligentă care funcționează după principiile IoT (Internet of Things) și care comandă automat produse lipsă, dar necesare ocupanților (pentru că există senzori peste tot).
Imaginează-ți o mașină care se conduce singură, optimizează consumul de combustibil și traseul în mod automat și care funcționează cu electricitate produsă prin surse regenerabile.
Imaginează-ți fabrici care funcționează cu inteligență artificială și care fac economii de energie electrică, combustibili fosili și efort uman prin optimizare.
Imaginează-ți sisteme de producție care minimizează cantitatea de deșeuri cu ajutorul inteligenței artificiale. Imaginează-ți roboți care comandă automat materie primă, analizând seturi imense de date și oferind predictibilitate pentru organizații.
Imaginează-ți o agricultură în care fermierii știu exact temperatura și umiditatea din aer și sol, prognoza meteo, cât de mult îngrășământ a fost aplicat
fiecărei plante sau câtă apă a primit fiecare plantă.
Imaginează-ți o lume în care deciziile se iau cu o acuratețe absolut incredibilă în orice industrie și în orice domeniu.
Imaginează-ți toate astea, apoi oprește-te, pentru că aproape tot ceea ce am enumerat mai sus există deja.
Viitorul e mai predictibil și mai exact ca niciodată.
Vom trece de la generic la personalizat, iar ceea ce urmează va fi din ce în ce mai fascinant.
Tu, ești pregătit?