fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Asumare înainte de a avea soluția

A

Există două tipuri de oameni. Cei care își asumă rezolvarea unei probleme sau luarea unei decizii înainte să aibă soluția și cei care încearcă să găsească soluția înainte de a-și asuma rezolvarea problemei sau luarea deciziei. Din experiență, primul grup obține progres mult mai rapid, evoluează cu velocitate și obține claritate mai rapid. A doua categorie de oameni, într-un procent foarte mare, nimic măcar nu începe sau progresează mult mai lent.

Ia-ți un moment și întreabă-te de care grup aparții.

Preferi să încerci lucruri noi, să riști calculat și să găsești soluția pe parcurs, să îți asumi probleme, schimbări majore, decizii fără să ai totul figured out?

Îți place ca totul să fie planificat în detaliu? Nu îți place riscul nici măcar când e calculat? Preferi să aștepți momentul potrivit sau „perfect” ca să începi?

Personal, îmi place să iau decizii și să îmi asum „probleme” încă de la stadiul zero pentru că îmi oferă o doză de aventură. Riscul calculat, imprevizibilitatea și curiozitatea îmi aduc un plus de savoare în viață. Iar uneori, neasumarea înainte de a găsi o soluție e doar frica deghizată. 

În funcție de tipul de problemă sau decizie și raportat la cum se integrează cu alte elemente din puzzle-ul meu, pot spune de la început un ferm „da”.

Dacă spun „da”, îmi asum acel lucru. Nu mai există cale de întoarcere.

Consider că opțiunea a doua nu e pentru mine, însă o respect când o observ la alți oameni în jurul meu. Uite care e explicația viziunii mele.

Avantaje sau cum te propulsează asumarea

Un mare avantaj la a-ți asuma din prima o problemă sau decizie este faptul că îți crește nivelul de motivație. Când îți asumi responsabilitatea de la început și nu amâni decizia, te străduiești mai mult să găsești soluția versus atunci când ești încă în faza de pre-asumare. Practic, vii cu soluții creative și ești într-o stare de „căutare” constantă pentru că ai deja presiunea de a face asta. Te „împinge”.

La polul opus, să rămâi în faza de pre-commitment prea mult poate înseamna că procrastinezi. Poate însemna ca nu ai claritate.

Pe termen lung, avansezi mai încet.

Al doilea mare avantaj al asumării din timp este faptul că îți oferă direcție mai repede. Spre exemplu, când am pornit business-ul în 2014, nu știam aproape niciun termen economic — student la medicină fiind. Am mers și am creat un SRL de unul singur și am început vânzările pe platforme la vreo șase luni după. Mi-am asumat. Ne-am asumat — și eu și Dragoș.

La început, nu știam marketing, vânzări, management, negociere, leadership. Am învățat pe parcurs pentru că a trebuit.

Foarte mulți oameni se tem de presiunea asumării, însă utilizată într-un mod inteligent devine un aliat fenomenal. De foarte multe ori, presiunea timpului te forțează să dai ce ai mai bun și să vezi din ce ești făcut cu adevărat. Alteori e presiunea banilor. Alteori e dorința de a nu rămâne în urmă. Uneori e doar teama de a nu suferi un anumit set de consecințe.

În definitiv, nici nu contează ce e. Secretul e să fii în mișcare atunci când trebuie să descoperi detaliile de how-to.

Pentru mine, probabil că cea mai mare asumare înainte de a avea soluția a fost să îmi dau demisia din poziția de medic la 26 ani pentru a deveni antreprenor.

Nu aveam totul figured out.

Însă mi-am asumat și am găsit soluțiile pe parcurs.

Dezavantaje sau presiunea eșecului

Vei reuși întotdeauna să rezolvi problema pe care ți-ai asumat să o rezolvi? Decizia pe care ai luat-o? 

Nu, categoric. 

Uneori vei eșua lamentabil dacă alegi să îți asumi problema sau decizia din prima. E absolut normal. Iar dacă ai un temperament mai calm și preferi să spui „pas” oportunităților, e ok să fii selectiv în ceea ce privește asumările. Dacă alegi opțiunea asta, asumă-ți-o însă până la capăt și nu te plânge că nu ai obținut mai mult.

Înainte de a alege, totuși, întreabă-te dacă poți să „cadrezi” diferit eșecul.

E neapărat rău? Dacă ai putea să-i transformi semnificația?

Personal, prefer oricând combinația supra-asumare + eșec față de simpla neasumare.

De ce?

Pentru că neasumarea înseamnă stagnare sau înaintare lentă dacă problema sau decizia e una importantă pentru tine. Înseamnă procrastinare. Înseamnă teamă. Neasumarea nu îți oferă feedback rapid.

Asumarea poate veni cu eșecuri spectaculoase, în cel mai rău caz, însă vine cu cea mai utilă piesă necesară în arsenalul vieții unui om.

Experiența.4 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri