Când a fost ultima dată când ai făcut ceva, orice, la viteza perfectă? Spre exemplu, când ai mâncat cina cu viteza potrivită, astfel încât să savurezi fiecare îmbucătură, fără să lași mâncarea să se răcească? Când ai alergat prin parc suficient de repede, dar nu prea încet, ca să nu respiri greu, dar să simți că ai depus efort?
Când ai avut o conversație în care ai făcut pauze la momentele potrivite și ai vorbit cu un tempo relativ moderat? Când ai citit ultima dată un articol fără să o faci „în diagonală”?
Cei mai mulți dintre noi ne mișcăm fie prea repede, fie prea încet. Uneori ne mișcăm repede prin alegere, însă de multe ori o facem din obicei. Să încetinești ritmul vieții nu e întotdeauna răspunsul. Sunt anumite activități care nu se îmbunătățesc cu timpul și, desigur, sunt experiențe care ne-am dori să nu se oprească niciodată.
Cine îți setează ritmul vieții?
Întrebarea de bază e următoarea — ne setăm ritmul cotidian în mod conștient sau suntem prinși în „curenții” obiceiurilor și inerția societății?
- Viteza poate fi interesantă. Întreabă asta pe oricine iubește sporturile extreme, ski-ul, alergatul, skating-ul, mașinile puternice sau ciclismul. Vântul pe care îl simți cum îți lovește fața poate fi incredibil. Să celebrezi dinamismul este o parte integrantă a vieții multora dintre noi.
- Observă când viteza înseamnă frică. De multe ori rămânem angrenați într-o viață de viteză și dinamicitate crescută dintr-un singur motiv — teama de a ne opri. Uneori e greu să înfruntăm viața și neplăcerile ei atunci când suntem singuri și introspectăm. Viteza poate însemna inclusiv workaholism, alcool, droguri, sex, cumpărături, simple „petice” pentru ceea ce vrem să acoperim temporar, adică lucruri de care fugim. Nu uita că viteza e fun, dar nu e fun 24/7.
- Decide viteza de unul singur. Fiecare om are gusturi și toleranțe diferite. Dezvoltă „awareness” pentru preferințele tale și urmează-ți intuiția. Atunci când simți că te miști prea repede, apasă pedala de frână și onorează acel sentiment pe care îl ai. Iar atunci când îți place viteza, însă îi lași pe toți într-un nor de praf (la propriu sau la figurat), asigură-te că ești confortabil cu consecințele.
- Mișcă-te cu viteza ta. Dacă îți place viteza, iar persoana sau oamenii din jurul tău se mișcă mai încet, ideal este să te adaptezi la viteza lor sau să găsești un alt moment pentru viteză — atunci când poți fi de unul singur sau cu alți oameni cărora le place viteza. Mai departe, gândește-te la un alergător care dă ture de stadion la o viteză record. Nu te-ai aștepta la un începtor să facă asta — ba chiar este periculos pentru cineva fără experiență să depună genul acesta de efort. Aceeași logică se aplică la viteza fizică, emoțională, spirituală și intelectuală — cu toții trebuie să „călătorim” la o viteză care e sănătoasă.
- Nu judeca alți oameni. În definitiv, nu contează cât de repede te miști prin viață atâta timp cât poți accelera și frâna în timp util. Viteza pe care o ai nu va fi mereu confortabilă pentru ceilalți și niciunul dintre noi nu ar trebui să se aștepte să egaleze rezultatul altcuiva fără efort. Cu toții avem o poveste de scris și un rol de jucat — pe care le facem în ritmul nostru. E irelevant și imoral să judecăm.
În final
Cel mai important lucru e să conștientizezi viteza cu care te miști și să măsori constant dacă te ajută sau nu. Accelerează sau încetinește după bunul plac. Nu există rețeta perfectă pentru nimic — viteza potrivită se descoperă prin experimentare și prin rafinarea simțurilor și dezvoltarea puterii de observare.
Unii oameni simt o adevărată „urgență” pentru a face lucruri.
Alții se bucură de fiecare moment și lasă timpul să preia controlul.
În definitiv, noi suntem singurii care ar trebui să decidem cât de repede ne mișcăm.
Cum ar fi dacă nu am mai judeca, nu am mai crea categorii și am trăi o viață cu ambele tipuri de viteze?
Așa cum vrem, când vrem noi.