fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Materialism vs. Experiențe

M

Soarele puternic îmi lovea ochii mijiți chiar și prin ochelarii de soare. Mă încruntam ușor involuntar în căldura umedă a Indoneziei, însă peisajul vast de pe vulcanul pe care mă aflam făcea totul să pară mai suportabil. Îmi tăia răsuflarea și mă uimea în același timp. Drumeția în care plecasem chiar în dimineața zilei de Crăciun se dovedea a fi o adevărată experiență, un moment care urma să rămână cu mine pentru totdeauna. Luasem o decizie excelentă și nici măcar nu contemplasem prea mult asupra ei. Fusese evidentă.

Am fi putut cumpăra o mașină mai veche cu banii pe care eu și soția mea i-am cheltuit atunci. Am fi putut cumpăra împreună electronice, haine, accesorii. Obiecte materiale.

Iar dacă aș privi imaginea de ansamblu, cu banii pe care i-am cheltuit în aproape 60 de țări vizitate am fi putut cumpăra una sau două proprietăți imobiliare, în funcție de locație și oraș, bineînțeles. Am fi putut să schimbăm câteva mașini scumpe. Am fi putut să cumpărăm multe lucruri materiale.

Însă am preferat să cumpărăm experiențe.

O investiție inteligentă

În categoria experiențelor, călătoriile și cursele de anduranță au fost două alegeri primordiale pentru mine în ultimii ani.

  • Fiecare călătorie în care am plecat a pus o cărămidă la transformarea fundamentală a acelui puști oarecare din România care a trăit până la 20 de ani într-un colț mic de lume. Acvariul cu pești îl numesc eu, acel loc unde ne aflăm fiecare dintre noi până ajungem să vedem imaginea de ansamblu și imensitatea lumii în care trăim. Călătoriile m-au ajutat să înțeleg mai bine lumea și să ies din paradigma limitativă a societății și a mentalității cu care am crescut.
  • Cursele de anduranță au fost și ele cruciale în toată ecuația. Fără maratoane și triatloane probabil că nu aș scrie aceste rânduri acum. Miile de ore de inconfort, durere, euforie, satisfacție, introspecție și-au pus amprenta în moduri în care nu mi-aș fi imaginat niciodată. A trebuit să trăiesc lucrurile respective pentru a înțelege, astfel că nu le-aș fi putut „cumpăra” niciodată ca dintr-un raft de supermarket.

Paradoxal, experiențele au fost o investiție în mine, deci inclusiv o invesiție în business. Orice afacere este reflexia antreprenorului din spate, iar eu sunt convins că dacă eu nu aș fi evoluat ca om, dacă eu nu aș fi lucrat constant la mentalitatea mea, la educația mea și la abilitățile mele, nici afacerea nu ar fi crescut.

În definitiv, experiențele sunt o investiție pentru că vin cu lecții și amintiri, iar acestea rămân cu noi pentru totdeauna. Am mai spus-o și în trecut, modul în care funcționează învățarea automată („machine learning”) la inteligența artificială este împrumutat de la om. Roboții au nevoie să fie expuși la cantități imense de date pentru a învăța pattern-uri și pentru a „evolua”.

Așa suntem și noi, oamenii. Avem nevoie de experiențe ca să creștem și să ne dezvoltăm. Avem nevoie să ne expunem la cât mai multe lucruri ca să avem termeni de comparație și „informație” cu care să lucrăm.

Iar frumusețea vieții constă fix în diversitatea experiențelor și în valul de emoții cu care acestea vin la pachet, nu neapărat în obiecte materiale, pentru că ele nu ne învață prea mult.

Cum te va impacta în viitor

Fiecare om e diferit, iar ideile expuse aici reprezintă o parte din viziunea meaasupra vieții. Experiențele sunt peste obiectele materiale pe scara mea de valori. Nu știu dacă același lucru e valabil și pentru tine, dar te provoc să afli ce anume e mai important când vine vorba de propria ta persoană. Te îndemn să îți iei un moment și să te întrebi cum te va impacta fiecare element – obiectele materiale și experiențele ­– în viitor.

Este evident ca unele lucruri precum o locuință (element material) vor fi mult mai importante pentru unii oamenii, în funcție de prioritățile de moment.

Dar merită să îți pui mereu întrebarea următoare înainte să iei o decizie între lucruri materiale sau experiențe. Este o întrebare simplă care te va ajuta să analizezi modul în care te va impacta alegerea pe termen lung.

Așadar…

Cât de mult va conta peste 10 ani?



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri