O mentalitate extrem de utilă în viață este să explorezi și să faci lucruri pentru experiența în sine. Dacă alegi să nu te implici în ceva, dacă alegi să spui pas și să rămâi într-o zonă de pasivitate, nu capeți experiența, ceea ce înseamnă că pierzi multe potențiale beneficii. Atunci când te „înclini” spre experiențe noi, capeți o viziune nouă asupra vieții.
Ai mai multă informație cu care să mergi mai departe. Ai mai mulți prieteni, mai multe lecții, mai multă perspectivă, mai multe idei, mai multe oportunități, mai multe amintiri, mai multe cunoștințe și mai multe abilități.
Ai mai multă perspicacitate, mai multă reziliență emoțională, mai mult entuziasm, mai puțină plictiseală, o viziune mai largă și o minte mai ascuțită.
Experiențele noi te fac mai inteligent și îți îmbogățesc viața în atât de multe moduri. Chiar și experiențe mici sau scurte, precum a merge la un concert sau la o întâlnire îți pot schimba direcția vieții și îți pot oferi amintiri puternice, amintiri pe care le poți păstra timp de decenii.
De multe ori avem de ales între două experiențe interesante, dar mai adesea este vorba de o alegere între ceva nou și ceva familiar. Cu toate acestea, experiențele noi nu oferă întotdeauna siguranță. Pot părea înspăimântătoare uneori, chiar și atunci când vorbim de acțiuni banale.
Însă e foarte bine să fii împins de pe firul echilibrului uneori, doar astfel poți crește.
Ce putem învăța de la inteligența artificială
În domeniul inteligenței artificiale există o ramură numită „învățare automată” (în engleză, „machine learning”). Obiectivul principal al acestui subdomeniu este îmbunătățirea automată a algoritmilor prin experiență. Cu alte cuvinte, acești algoritmi sunt programați să analizeze tone de informație pentru a observa pattern-uri, pentru a face previziuni și (uneori) pentru a lua decizii.
Inteligență artificială creată de Google, DeepMind, a ajuns la nivelul unde poate crea singură alte programe. Este doar o mențiune dintr-o multitudine de posibile exemple, însă nu intru în detalii pentru că nu acesta este subiectul.
Unde vreau să ajung cu asta?
Așa cum inteligența artificială are nevoie de informație (pe care să o analizeze și proceseze) pentru a evolua, așa și oamenii au nevoie de experiență pentru înțelege mai bine realitatea și pentru a deveni mai buni. Așa cum seturile imense de date îi ajută pe roboți, așa ne ajută pe noi, oamenii, îmbrățișarea diversității și a unui cumul întreg de experiențe.
Există o întreagă industrie al cărui obiectiv este să creeze roboți cu inteligență similară cu cea umană. Motivul pentru care se întâmplă asta e simplu. Nu cunoaștem un alt tip de inteligență, unul mai bun. Încercăm să copiem creierul uman și căutăm să îi replicăm funcțiile din aproape în aproape. Creierul uman este, până la urmă, cea mai complexă entitate din universul cunoscut de noi.
Și atunci… dacă roboții sunt antrenați să devină mai buni prin experiență, prin analiză și procesare a informației, prin adăugarea a strat după strat de noi date, de ce oamenii nu ar face același lucru?
Până la urmă, inteligența artificială are la bază fundamentele inteligenței umane.
De ce să nu facem „reverse engineering”?
Concluzia
Spune „nu” mai rar și spune „da” mai des, dar nu doar altora. Spune „da” în special minții tale. Atunci când stai, nu înveți nimic nou. Atunci când continui să mergi pe același drum presărat cu familiaritate, obișnuință și siguranță, nu evoluezi ca om.
Ai grijă la capcana confortului.
Întinde-ți ambiția în direcția unor noi direcții din când în când. Mergi mai departe în spațiul posibilității. Explorează viața mai mult și înțelege faptul că frica nu va dispărea niciodată, dar experiența de viață va fi necesară întodeauna. Mereu se pot inventa scuze pentru care să nu faci anumite lucruri. Mereu poți să amâni. Mereu poți alege confortul.
E adevărat.
Dar învață de la roboți și inteligența lor artificială.
Nu există altă cale.
Explorează. Încearcă. Învață.
Chiar dacă uneori pierzi.
Fă-o pentru experiența în sine.