
„Ieși din zona de confort” și „fă lucrurile de care îți e frică” sunt două unelte superbe pentru dezvoltarea ta personală dacă le înțelegi sensul. Spre exemplu, acum 11-12 ani aveam o teamă teribilă de a vorbi cu străini. A trebuit să ies din zona mea de confort ca să pot face asta. A trebuit să îmi înving fricile.
Mai târziu, în facultate, m-am înscris la diverse cursuri și training-uri ca student, de la vorbit în public la time management și până la nutriție. Ideea era simplă. Fiind training-uri practice, eram forțat să interacționez și să vorbesc în fața oamenilor, chiar dacă erau grupuri restrânse, de 10-20 persoane.
În anul 4 în facultate chiar m-am înscris la un curs ca să devin trainer certificat de Ministerul Educației. A fost o experiență formidabilă în care am învățat să livrez training-uri, să moderez conversații și să vad ce se întâmplă „în spatele scenei”.
Apoi am făcut voluntariat, mi-am luat stagii în străinătate și am început să cunosc oameni pe bandă rulantă. Începuse să fie fun.
Cireașa de pe tort este faptul că pe soția mea am cunoscut-o trecând peste propriile frici, abordând-o „la rece”. Atunci când i-am spus: „Bună, eu sunt Mihai. Cum te cheamă?” nu o mai văzusem în viața mea.
Problema cu acest tip de unelte e că sunt doar o categorie. Sunt excelente la început de drum. Pe măsură ce evoluezi, ai nevoie să înțelegi substraturile realității într-un mod mai ordonat și să mergi mai mult în profunzime.
Abordează viața cu uneltele potrivite — Rudimentare sau complexe
Dacă ai un mindset setat pe progres și creștere, atunci probabil că citești constant, te perfecționezi și cauți să devii, per total, mai bun. Însă obiectivele se schimbă odată cu trecerea timpului, iar uneori e nevoie de unelte noi pentru a urca la următorul nivel.
În probabil cea mai celebră frază rostită vreodată, Albert Einstein a spus că „nu poți să faci același lucru la infinit și să te aștepți la un rezultat diferit, asta e definiția nebuniei”.
La fel e și cu obiectivele și uneltele necesare pentru a le atinge.
Există unelte rudimentare și există unelte complexe, cu o profunzime mai mare.
Uite câteva exemple de unelte rudimentare.
- să ieși din zona de confort
- să muncești mult
- gestionarea timpului
- să faci ceea ce îți e frică
- „fake it till you make it”
- atragi ceea ce gândești
- asumare înainte de a avea soluția
Dacă stai să le analizezi cu atenție, nu îți spun mare lucru. Sunt concentrate pe exterior („demonul” care trebuie înfrânt e în afară).
Uite câteva exemple de unelte mai complexe.
- controlul impulsurilor și automatismelor (fie în vorbire, fie la nivel de obiceiuri)
- înțelegerea mindset-ului naturii
- integrarea empatiei în conversații
- înțelegerea limbajului corpului
- abilitățile de negociere
- abilitatea de a asculta și de a pune întrebări bune
- abilitatea de a nu te plictisi când ești singur
- abilitatea de a motiva o echipă
- abilitatea de a avea momente de relaxare de calitate
- direcționarea atenției prin concentrare profundă (stare de flow)
- meditația
- calibrarea egoului
- recunoașterea procesului de „închidere cognitivă”
- gestionarea stresului
- gestionarea relațiilor (romantice, de prietenie sau profesionale)
- a ști când să renunți
- observarea indiciilor și momentelor de inflexiune
Unele unelte sunt mindset-uri, altele sunt abilități, iar altele constau în observarea de pattern-uri. Sunt foarte variate și sunt strâns legate de modul de funcționare al minții noastre.
Metaforic vorbind, mindset-urile sunt părți ale sistemului nostru de operare, soft-uri pe care le instalăm și le upgradăm constant — fix ca pe un computer. Iar calitatea acestora e direct proporțională cu calitatea vieții. Sunt cele mai importante unelte la care trebuie să fim atenți.
În viață ambele tipuri de unelte sunt bune.
Important e să „fii echipat” cu ele și să le poți „scoate” oricând ai nevoie să experimentezi. Atenție însă să nu le tratezi ca fiind legi sau credințe. Nu le ancora prea tare la nivel de identitate, pentru că te pot încetini.
Fii pregătit mereu să faci un upgrade. Fii pregătit mereu să observi subtilități și elemente de finețe care pot aduce o diferență mare.
Cheia e versatilitatea. Adaugă unelte noi constant și rafinează-le pe cele vechi. Nu uita că ești flexibil și oricând poți învăța lucruri noi.
Întrebarea e următoarea — dacă facem upgrade la tehnologie aproape anual, de ce nu am face upgrade la uneltele de dezvoltare personală cu care abordăm viața?