fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Despre „înclinare” spre sens

D

O viață cu sens, o carieră cu semnificație, relații aliniate cu identitatea ta — toate astea nu apar peste noapte. Necesită „înclinarea” ta spre experiențe cât mai autentice, cu mai mult sens și mai multă semnificație. E o călătorie care durează o viață.

Înclinarea spre semnificație înseamnă să gândești pe termen lung, nu pe termen scurt. Înseamnă să cauți adevărul și sensul în ceea ce faci, să îți valorezi principiile, să detești stagnarea, să evoluezi, să muncești, să inspiri și să contribui în societate într-o notă pozitivă.

Teoretic, orice rol sau job ai avea, ar trebui să îl faci cu drag. Ar trebui să servești societatea zâmbitor, cu energie și cu mândrie. Într-o societate ideală, cu toții am face lucruri cu sens.

Să aduci plus valoare în sistem este modul prin care ești plătit în societatea actuală — în bani, favoruri, prietenii și așa mai departe. Cu cât aduci mai multă valoare, cu cât contribui mai mult, cu atât ai șanse mai mari de a avea o stare financiară mai bună. Spun asta pentru că nu e un factor obligatoriu — sunt oameni în ONG-uri care aduc o valoare deosebită, însă nu sunt plătiți suficient.

Ideea rămâne. Însă depinde foarte mult cum contribui în societate, mai ales dacă alegi să ceri bani în schimbul produselor sau serviciilor tale.

Sunt multe moduri în care te poți înclina ușor spre o viață cu mai multă semnificație, cu mai mult sens. M-am legat în prima fază de carieră și modul în care câștigăm bani pentru că munca noastră zilnică ne ocupă o treime din cele 24 ore.

Deci ar fi mai bine să fie cu sens.

VEI FI MULȚUMIT PESTE 30 DE ANI?

Acum doi ani și jumătate am primit oportunitatea de a intra într-o colaborare pentru a dezvolta un cazino online cu o companie care are deja peste 30 locații fizice în toată România. După ceva timp de gândire, am spus un mare „DA” — era o provocare și nu m-am gândit prea mult la faptul că nu e un business cu semnificație. Pentru mine conta experiența pe care aș fi luat-o din acel proces, din acea aventură.

Dragoș, fratele și partenerul meu de business, mi-a spus atunci că el nu e chiar fericit cu decizia, pentru că nu am aduce un bine real în societate. Am ales să mergem înainte. Colaborarea nu s-a materializat, dar mi-am notat în minte faptul că trebuie să fiu mai selectiv și să caut lucruri cu mai multă semnificație.

Banii îi poți face ușor, dar cum te simți tu în timp ce faci bani?

Să încep să fac sport de anduranță a fost o înclinare spre semnificație. Am avut experiențe fantastice și am crescut enorm ca și personalitate după ce mi-am împins limitele fizice ani la rând.

Să strâng fonduri pentru Hospice a fost o înclinare spre semnificație.

Să încep să călătoresc a fost o altă înclinare spre semnificație. De-a lungul anilor, am devenit un om mai bun și am ajuns să apreciez altfel planeta, natura, timpul și chiar țara în care trăiesc — România.

De ce?

Pentru că am fost în multe locuri uitate de lume și realizez ce noroc am să mă fi născut într-o țară cu un pașaport atât de puternic și cu o economie care a crescut enorm în ultimii 13 ani, de la intrarea în UE. Dacă privești partea plină a paharului și nu știrile, vei avea o surpriză.

Să renunț la anumite prietenii pentru că valorile și principiile mele au fost încălcate a fost o altă înclinare spre semnificație.

Să adăugăm materiale de dezvoltare personală în platformele noastre de învățare ne-a adus tuturor din echipă o satisfacție fenomenală — pentru că anual primim sute de mesaje de mulțumire de la oameni care apreciază nu doar conținutul și tehnologia din spatele platformelor, cât și efortul nostru de a arăta o fărâmă din ceea ce este posibil dacă îți schimbi mindsetul pe: „Pot face mult mai multe dacă îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile și gândurile mele. Pot fi mai bun dacă depun efortul. E în controlul meu și e responsabilitatea mea.

Să fiu sincer cu mine, să îmi iau timp liber pentru a introspecta a fost o altă înclinare spre semnificație. Așa am ajuns să îmi dau demisia din sistemul medical, să devin antreprenor full-time și să îmi construiesc viața altfel.

Să apreciez calitatea și durabilitatea relației mele cu Cătălina, soția mea și să gândesc în ani, nu în zile sau săptămâni, mi-a adus nenumărate satisfacții pe plan personal — cu o femeie excepțională alături de mine. A fost o înclinare spre semnificație.

Bottom line — caută sensul în cele mai mici sau cele mai mari lucruri și îl vei găsi.

Apoi înclină-te spre el.

Ești un model, dar nu știi încă

Dacă a trăi o viață cu sens ar fi un lucru ușor, toată lumea ar face-o. Am trăi într-o utopie. În realitate, trebuie să îți faci „revizia” constant și să te întrebi: „Sunt fericit cu ceea ce fac? Mă face un om mai bun? Care e contribuția mea și cum îi impactează pe ceilalți?”

Îmi doresc să trăiesc într-o lume în care fiecare om își realizează importanța pe planetă. Fiecare dintre noi producem valuri imense în societate prin acțiunile și gândurile noastre.

Ani la rând.

Zi de zi.

Minut după minut.

Exact ca în The Butterfly Effect.

Fiecare dintre noi suntem modele pentru generațiile care vin din urmă. Fiecare dintre noi dăm mai departe ceva — uneori insesizabil, uneori cu putere. Fiecare este mentor și învățăcel în același timp.

Generațiile care vin în urma noastră vor sta pe umerii noștri. Se vor uita la noi după modele și inspirație.

Întrebarea e simplă.

Ce vor găsi?2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri