Era ora 18:00 când am scos agenda pentru a vedea ce realizasem în ziua respectivă. Un sentiment acut de dezamăgire, amestecat cu frustrare și epuizare, m-a lovit în moalele capului. Nu reușisem să fac aproape nimic din ce îmi planificasem, dar am intrat în aplicația unde îmi țineam notițele și am scris trei cuvinte simple: „lipsă de somn”.
Această mică rutină (de a note elemente care interferau frecvent cu atingerea unor obiective) m-a făcut să realizez rapid care este cel mai puternic factor ce îmi limita (și încă îmi limitează) performanța. Însă totul pornise cu câteva luni în urmă, când descoperisem un exercițiu interesant de observare a stilului de viață pentru a face îmbunătățiri.
În ce constă, concret, exercițiul?
Se rezumă la cinci întrebări la care este ideal să răspunzi spre finalul zilei, atât cu note, cât și prin a scrie pe scurt observațiile tale.
- Cât de mulțumit sunt în plan personal? (pe o scară de la 1 la 10)
- Cât de mulțumit sunt în plan profesional? (pe o scară de la 1 la 10)
- Cum mă simt acum/astăzi?
- Ce aș putea îmbunătăți?
- Care e concluzia? (o lecție scurtă din ziua respectivă)
În funcție de modul în care „funcționezi”, poți crea un tabel cu răspunsurile la întrebări și poți salva ceea ce ai scris pe perioade mai mari de timp. Apoi vei începe să observi pattern-uri și să măsori rezultatele, lucru care îți oferă o imagine de ansamblu și perspectivă către lucruri noi pe care, poate, le-ai ignorat înainte.
E atât de simplu, trebuie doar să îți răspunzi la întrebări.
Sincer.
Experiența mea
Peronal, timpul nu mi-a permis să fac exercițiul în scris, așa că l-am făcut rapid, în minte. Uneori mi-am scris doar anumite cuvinte cheie în notițe, pentru a nu le uita, ca în exemplul de la început.
În cazul meu, lipsa de somn este elementul numărul unu care îmi limitează performanțele fizice și cognitive. Sunt relativ în regulă dacă dorm mai puțin decât o fac în mod normal (aproximativ 7 ore și jumătate) o singură dată, însă „datoria” acumulată nu pleacă în cazul în care decid să îmi limitez programul de somn două sau trei nopți la rând.
Exercițiul de mai sus mi-a arătat că somnul și odihna sunt cruciale pentru mine, mai ales în perioadele în care trebuie să fiu într-o formă excepțională pentru a duce la capăt tot ce îmi propun. Am scris de multe ori despre hoții de atenție și despre concentrare, iar lipsa acută și cronică a somnului (în cazul meu) nu face altceva decât să îmi scadă capacitatea cognitivă la un nivel absolut ridicol.
Concluzia
Tehnica poate fi adaptată în orice mod, dacă mă întrebi pe mine.
Poți adăuga întrebări sau poți scoate întrebări. Scopul este să observi ce anume te limitează și ce modificări poți face în stilul de viață, în modul în care abordezi efortul pe care îl depui sau în relațiile cu ceilalți oameni. La mine totul se rezumă la odihnă, dar în cazul tău poate că întrebările vor releva distrageri, persoane toxice sau obiceiuri în care te afunzi prea des și care îți erodează performanța.
Tot ce ai de făcut este să iei pulsul constant răspunzând la câteva întrebări simple.