fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

De ce trebuie să măsori progresul, nu rezultatul

D

Măsurarea acțiunilor care duc la un rezultat este mai importantă decât măsurarea rezultatului în sine. Există mereu tendința să măsurăm rezultatul, dar în realitate există două abordări diferite — doar măsurarea a ceea ce obținem la final și măsurarea acțiunilor care impactează rezultatul.

Este imposibil să ajungi la un rezultat specific, mai ales dacă vorbim de un proces în mai mulți timpi, fără să iei în calcul pașii intermediari sau rezultatele fiecărui timp în parte.

Prima dată când am înțeles la un nivel de bază necesitatea măsurării pașilor intermediari eram în facultate și învățam pentru examenele de la medicină. Acela a fost un moment decisiv în viața mea, pentru că eram un copil ieșit de pe băncile liceului și m-am lovit de o tonă de materie care trebuia învățată în fiecare sesiune.

Îmi împărțeam materia pe bucăți și învățam aproape două luni pe semestru, în funcție de ce volum exista. Progresul trebuia să fie zilnic, iar calitatea, cel puțin în primă fază, nu o luam în considerare atât de mult. Conta enorm să parcurg materia, chiar dacă doar o citeam. Mă ajuta să mă familiarizez cu ceea ce urma să învăț și la finalul primei treceri prin materie aveam deja o imagine de ansamblu.

Pentru mine, un examen necesita o serie de pași intermediari — aveam zilnic de citit sau învățat capitole mai mici sau mai mari când eram în sesiune. „Acțiunile măsurate” erau efortul pe care îl depuneam pentru un examen aflat la zile sau săptămâni distanță. Măsuram acțiunile în număr de pagini parcurse și abilitatea mea de a face „active recall”, adică să îmi pot aminti informații aleatorii din diverse capitole.

A funcționat? Suficient de bine pentru mine. Am fost bursier și nu am picat niciodată un examen, mai ales că din anul III timpul meu s-a împărțit cu proiecte profesionale și sport de anduranță.

Cum slăbești, cum alergi un maraton și cum crești cifra de afaceri a unui business

Dacă vrei să slăbești, ai nevoie să măsori rezultatul prin numărul de kilograme și procentul de grăsime din organism. Măsurarea acestor pași intermediari nu are absolut niciun impact asupra rezultatului final, dar te face conștient de progres și te asigură că ești pe drumul cel bun.

Dacă vrei să îmbunătățești cu adevărat rezultatul, ai nevoie să măsori numărul de calorii pe care îl consumi, numărul de pași pe care îl faci sau timpul petrecut făcând sport.

Când alergi un maraton, ai nevoie să măsori cel puțin numărul de kilometri alergați și numărul de calorii. Cu cât vrei să scoți un timp mai bun, cu atât iei în calcul mai multe variabile — numărul de ore de somn, viteza medie per kilometru, terenul pe care alergi (plat, urcare sau coborâre) și frecvența.

Mai departe, dacă vrei să crești rezultatele în business, nu măsori doar elemente precum cifra de afaceri, numărul de clienți, marja, profitul sau timpul de livrare. Aceste măsurători nu te ajută decât la analiză. Nu te ajută cu adevărat să îmbunătățești rezultatul.

Așa că ai nevoie să măsori randamentul efortului depus pe fiecare canal care transformă prospecții în clienți. Ai nevoie să măsori costul mediu per conversie. Ai nevoie să măsori tranzacția medie. Ai nevoie să măsori impactul uneltelor care te ajută în business pentru a optimiza costul acestora. Ai nevoie să măsori rezultatele angajaților și colaboratorilor care impactează direct rezultatele mari din business, cele menționate inițial.

Aceste măsurători te duc, de fapt, spre rezultate mai bune. Aceste măsurători sunt de cele mai multe ori în controlul tău și ai oamenilor tăi într-un business — pe când cele care măsoară direct rezultatul final nu sunt.

Cea mai importantă regulă

Nu poți gestiona ceea ce nu poți măsura. Nu poți dezvolta ceea ce nu poți măsura. Nu poți finaliza la standarde înalte ceea ce nu poți măsura.

A nu măsura înseamnă să condamni la mediocritate tot ceea ce faci.

E un concept pornit din business, însă e valabil pentru absolut tot ceea ce facem. Dacă avem pretenții să evoluăm, să avem succes și să finalizăm pe o notă ascendentă obiectivele pe care le setăm, e extrem de important să măsurăm pașii intermediari și variabilele care impactează rezultatul, oricare ar fi el.

În plus, progresul e un pilon al ecuației fericirii.

Măsoară. Măsoară tot ce faci.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri