fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ce contează când implementezi un obicei nou

C

„Ce pot face în cele mai bune zile ale mele?” pare că se întreabă majoritatea oamenilor când implementează un obicei. Cumva, în fundalul minții, cei mai mulți dintre noi tindem să ne construim scenarii în cele mai bune ipostaze ale noastre, în cadre oarecum ideale. Și tocmai această modalitate de a începe un obicei nou ne sabotează crunt, pentru că sperăm să se aplice și în cele mai proaste zile ale noastre.

Când am început să alerg frecvent pentru prima dată în viața mea, mi-am setat un plan de antrenament pe o aplicație și m-am apucat de treabă. Am început să „execut” planificarea pentru a ajunge la 10 kilometri fără oprire, alergând numărul de kilometri notați în program. Doar că am ajuns să mă opresc la mijlocul celei de-a doua săptămâni dintr-un total de opt săptămâni.

Am făcut-o pentru că totul se complicase brusc și am inventat scuze. În una dintre cele mai obositoare zile din acea toamnă târzie, am renunțat pentru că era frig, era noapte, eram obosit și erau câini maidanezi pe bulevardul unde alergam.

„Master the art of showing up”

Traducerea în română a cuvintelor „show up” este „prezintă-te” sau „fă-ți apariția”. Am scris în engleză pentru că uneori traducerea nu sună atât de bine și mă ajută să exprim ceea ce vreau să transmit.

Sintagma este un îndemn să nu inventezi scuze atunci când ai de făcut ceva. Este un îndemn să muncești, să bifezi pasul următor în planificare, să nu amâni, să depui efortul acum și să nu te oprești. Este, dacă îmi permiți să folosesc din nou engleza, despre „no zero days”.

Cu alte cuvinte, este despre a face ceva, orice, în loc de nimic.

Te ajută să nu „rupi lanțul”.

Uite la ce mă refer.

Metoda Seinfeld

Jerry Seinfeld este creierul din spatele serialului Seinfeld. Este unul dintre cei mai de succes comedianți, scriitori și actori ai generației sale. A fost inclusiv în „Top 100 Comedians of All–Time” de către Comedy Central și a devenit o adevărată legendă în televiziune. Conform revistei Forbes, în 1998 a câștigat 267 milioane de dolari (cel mai bun an al său). Într-un singur an, ai citit bine. Zece ani mai târziu, în 2008, a obținut încasări personale de 85 milioane de dolari, deci a avut o oarecare constanță.

Cu toate acestea, ceea ce este cel mai impresionant în cariera lui Seinfeld nu sunt premiile, câștigurile sau momentele speciale. Ceea ce este cu adevărat fantastic este perseverența sa remarcabilă. Show după show, an după an, a făcut actorie și a scris la un standard incredibil de ridicat. Jerry Seinfeld a reușit să producă, de-a lungul timpului, cu un nivel de consistență ce pare inuman.

Cu toții ne dorim să avem rezultate remarcabile, cu toții ne dorim motivație și vrem să ne atingem obiectivele. Așadar, care-i secretul?

Uite o poveste scurtă despre strategia lui.

Brad Isaac era un tânăr comediant care a început să facă stand-up comedy. Într-o noapte oarecare s-a nimerit într-un club în care era și Jerry Seinfeld. Într-un interviu acordat pentru Lifehacker, Isaac a povestit ce s-a întâmplat când l-a surprins pe Seinfeld în culise și l-a întrebat dacă are „vreun sfat pentru un tânăr ce vrea să fie comediant”.

„Seinfeld a spus că modul prin care poți fi un comediant bun este să creezi glume mai bune, iar prin care poți scrie glume mai bune este să scrii în fiecare zi.

Mi-a spus să îmi iau un calendar mare de perete care să aibă anul întreg pe o singură pagină și să-l agăț de un perete. Următorul pas era obținerea unui mare marker roșu. Mi-a sugerat să scriu în fiecare zi și să pun un X roșu mare peste ziua respectivă.

După câteva zile vei avea un lanț. Ține-te de treabă și lanțul va crește mai mult în fiecare zi. Îți va plăcea să vezi acel lanț, mai ales când vei avea câteva săptămâni sub centură. Singura ta sarcină este să nu rupi lanțul.”

Și acum… adevărul.

Seinfeld a clarificat la un moment dat într-un „Ask Me Anything” pe Reddit că nu este metoda lui și că nu a folosit-o în forma asta, dar am notat-o pentru că este o poveste celebră, ușor de ținut minte și cred cu tărie în ea.

Eu însumi am folosit-o între 2020 și 2021 pentru a scrie în fiecare zi pe MihaiVoinea.ro. Inclusiv Stephen King, scriitorul de horror care a vândut peste 350 de milioane de volume notează în cartea sa, On Writing, faptul că scrie în fiecare zi.

La urma urmei, perseverența rămâne cheia.

Ultima întrebare

Viața este plină de suișuri și coborâșuri. Nimic nu este garantat și nimic nu este constant. Mereu apar provocări și surprize care ne dau peste cap planurile. Iar motivația și entuziasmul sunt combustibili care se mai termină câteodată. De aceea, când vine vorba de implementarea unui obicei nou, rămâne o singură întrebare pe care trebuie să o punem înainte de a începe.

„Ce anume pot face chiar și în cele mai proaste zile ale mele?”



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri