idei, principii, strategii, gânduri

Cât valorează problemele tale?

C

Acum câteva săptămâni mă aflam în Lefkada și rămăsesem pe terasa vilei, cu un prieten, până târziu în noapte. Vorbeam despre viață, alegeri, decizii — genul acela de conversație care îți aduce un mare plus de valoare și din care înveți lucruri. La un moment dat a spus: „Eu am crescut fără prea mulți bani și am rămas așa, setat pe ieftin, setat pe faptul că trebuie să fiu cât mai econom.”

E o parafrazare aproximativă, evident.

Discutam despre care-i cea mai bună strategie de a crește un copil în societatea actuală. Cum îl înveți valoarea banilor? Cum îl înveți să își asume responsabilitatea pentru ceea ce cheltuie? Cum îl înveți să economisească?

Acesta era contextul.

Mi-au rămas în minte cuvintele lui și m-a frapat conștientizarea acestui fapt simplu.

Să cheltui mai puțin decât produci e must-do pentru bunăstare financiară. Însă eu vreau să „vorbesc” despre ce înseamnă să treci la nivelul următor. Să cucerești probleme noi. Să nu îți mai pese de 50 lei, ci de 5000, 50.000 sau 500.000 lei.

2 ore pentru 250 dolari

Acum ceva timp a trebuit să cumpăr 10.000 $ pentru contul de economii al uneia dintre firme și l-am sunat pe fratele și partenerul meu de business, Dragoș, să îi spun că ar fi mai bine să nu schimbăm prin bancă, pentru că pierdem în jur de 250 $ la schimb — aproximativ 1000 lei.

Am plecat la bancă să scot banii și să îi schimb cash.

Bad idea.

Am pierdut două ore pe drum, parcând mașina, așteptând la coadă la bancă, așteptând la coadă la casa de schimb valutar, înapoi la coadă la bancă pentru a depune banii și drumul înapoi până la birou.

Was it worth it?

Nu în momentul acela. Eram deja foarte ocupat și mi-am ieșit complet din flow în ziua respectivă. Output-ul meu final a fost mult mai mic. Am dat la schimb jumătate de zi pentru 250 $ care au venit la pachet cu mult stres și bătaie de cap.

ți-au greșit comanda

Să spunem că îți comanzi câteva produse alimentare pe internet. Să presupunem că un produs sau două au fost înlocuite, din greșeală, cu ceva diferit. Poate că prima reacție este să te „enervezi”, să te plângi la Customer Support și să ceri un refund. Sau să le spui să îți trimită produsele corecte.

Poate că îți iei timp să faci următoarele.

  1. Să fii supărat.
  2. Să te plângi altcuiva în legătură cu asta.
  3. Să te gândești că ar trebui să suni sau să le scrii celor de la Customer Support.
  4. Chiar să intri în contact cu cei de la Customer Support.
  5. Să fii distras în timp ce aștepți un răspuns.
  6. Să citești sau asculți răspunsul.
  7. Să primești o soluție, un voucher de 50 lei sau scuze.
  8. Să mergi mai departe.

Ai rezolvat cu succes o problemă de 50 lei.

Atenție însă să nu cazi într-o buclă de rezolvat probleme de 50 lei. Peste cinci sau 10 ani poate încă vei fi la același nivel de probleme. Asta îți dorești? Sau vrei să treci la nivelul următor și să rezolvi probleme de 5000, 50.000 sau 500.000 lei?

Obținem în viață lucrurile la care ne gândim constant și atingem obiectivele pe care ne concentrăm cu atenție. Însă avem filtre prin care vedem realitatea și un modul default prin care abordăm realitatea.

Care e modul tău default?

Cu cât rezolvi mai multe probleme de 50 lei, cu atât ai mai puțin timp pentru probleme mai mari.

Chiar dacă rezolvi multe probleme de 50 lei, va trebui să rezolvi 100 ca să echivalezi o problemă de 5000 lei și 1000 ca să echivalezi o problemă de 50.000 lei.

Cum ar fi dacă ai ignora sute de probleme de 50 lei ca să te concentrezi pe a rezolva o problemă de 5000 sau 50.000 lei, din când în când?

Bineînțeles, sunt și alte lucruri de luat în calcul. E vorba și de energia pierdută pe probleme de 50 lei. E vorba de impactul emoțional și mintal. E vorba de timpul pierdut.

E normal să te concentrezi și pe probleme de 50 lei. Atunci când cumpăr echipament pentru alergare, munte, înot, ciclism — sau doar haine — sunt foarte atent la 50 lei.

De ce? Pentru că fac mult sport și vreau să am partea de cea mai bună calitate. Vreau să mă asigur că în timpul sutelor de ore de antrenament, mă simt excelent și nu am parte de niciun fel de disconfort fizic. Vreau să mă simt confortabil vara sau iarna — la temperaturi extreme — deci sunt atent la 50 lei care pot face o diferență enormă în ceea ce privește materialul.

Practic, o problemă de 50 lei e deghizată într-o problemă de 5000 sau 50.000 lei dacă iau în calcul impactul asupra stilului meu de viață și productivității.

Dacă impactul real este de 50 lei sau 100 lei, e mai bine să lucrezi la modul în care percepi acel lucru sau acea problemă și să mergi mai departe.

Dacă vrei să treci la nivelul următor în ceea ce privește partea financiară, e mai smart să te concentrezi pe probleme mai mari.

Uite câteva lucruri care țin de percepție.

  • Punctele de loialitate pe care le oferă cele mai multe companii sunt ok. Dar sunt doar puncte. Faptul că primești 5 lei discount săptămâna viitoare sau 50 lei la anul nu merită un efort prea mare.
  • Cine plătește la masă, la un restaurant? Nu contează. O masă la un restaurant decent e 50 lei. Treci peste dacă îți consumă prea multă energie neuronală. Mută focusul.
  • Cumpără cea mai bună tehnologie pe care ți-o permiți. Nu merită să te întrebi apoi dacă ai luat decizia corectă. Mai ales dacă lucrezi în IT sau tehnologia respectivă te ajută pe plan profesional.
  • Alimentează cu benzină sau motorină de calitate. Pe termen lung, buzunarul îți va mulțumi. Și mașina.
  • Ia un Uber de la aeroport data viitoare, nu autobuzul. Costă mai mult, dar toll-ul asupra psihicului tău e mai mic.
  • Cumpără haine după material, în primul rând, apoi în funcție de design.
  • În loc să rezolvi probleme de 50 lei, găsește pe cineva care să rezolve probleme de 50 lei pentru tine. Serios. Angajează o firmă de curățenie, du mașina la spălătorie, comandă mâncare. Outsourcing. Nu trebuie să faci totul singur.
  • Setează-ți propria ta barieră psihologică după care să consumi energie neuronală. Consideră 50 lei drept o metaforă.

Concluzia? Continuă să progresezi.

Dacă vrei să ai probleme de 500.000 lei, e cazul să fii atent care este nivelul tău actual și să te concentrezi pe următorul nivel. Conștientizează asta. Te va ajuta mult.

Când ai o problemă sau ești indecis cu privire la un lucru, întreabă-te: e o problemă de 50 lei, de 100 lei, de 500 lei, de 50.000 lei?

Care-i focusul tău? Unde vrei să ajungi? Concentrează-te pe un alt set de probleme ca să crești.

E greu să observi probleme de 50.000 lei dacă ești obișnuit să jonglezi cu probleme de 50 lei.

În final… ce preferi?

Monede sau bancnote?



4 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri