fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ce funcționează pentru mine nu funcționează pentru tine

C

Prima dată când am început să învăț serios despre nutriție eram în anul IV în cadrul facultății de medicină. Este anul în care se învață diabetologie și boli de nutriție și este anul care a coincis cu perioada în care mergeam constant la sală. Pe aceeași notă, a fost anul în care am descoperit că mă pasionează nutriția — chiar am ținut training-uri pentru studenți în cadrul organizației studențești locale. Aveam să descopăr însă că ceea ce spuneam eu atunci cu un flipchart în stânga era doar o parte din ecuație.

Pasiunea pentru nutriție am aplicat-o cu succes în curse de anduranță și mi-am păstrat aceeași greutate corporală în ultimii de 8 ani, cu variații infime. De-a lungul timpului am fost întrebat de multe ori ce mănânc, cum mănânc, când mânânc.

Chiar dacă principiile de nutriție sunt universale, nu poți face aceleași recomandări pentru toată lumea, pentru că ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa pentru altcineva.

Rețeta care am descoperit că funcționează — oamenii au nevoie de validare prin rezultate și trebuie ca tehnica să se muleze pe personalitatea lor. E nevoie ca orice tactică sau strategie să creeze un rezultat imediat, oricât de mic. E nevoie de o victorie mică, un câștig rapid care să mențină omul pe direcția respectivă.

Așadar, în loc să dau un sfat how-to, prefer să întreb omul ce îi place să mănânce și pornesc de la ceea ce funcționează deja pentru el. Hrana e mai variată ca oricând datorită globalizarii, iar dacă aș enumera ce consum eu într-o zi normală, omul din fața mea nu ar mai asculta.

De ce? Pentru că eu funcționez cu o dietă hiper-calorică, deci ceea ce consum eu în 24 ore nu funcționează pentru altcineva care nu e în aceeași situație.

Nu există rețete universale. Există principii fundamentale, însă adesea le confundăm cu „specificul”.

Ceea ce faci nu e așa important ca motivul pentru care faci

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să copiezi ceea ce a făcut altcineva în ideea că și tu vei reuși, dar nu ai reușit, atunci probabil că te-ai întrebat de ce. Ideea e simplă — uneori nu contează ce faci, contează de ce faci ceea ce faci.

Primul element de care trebuie să ții cont atunci când începi ceva — fie că este vorba de o schimbare a dietei, pornirea unui start-up sau implementarea unui nou obicei — trebuie să fie întrebarea „de ce”.

Răspunsul la întrebarea asta stă la baza viziunii și este motorul care te va împinge înainte, este combustibilul perseverenței tale, atât de necesară în absolut orice ai face.

Deși am început cu un exemplu simplu, nutriția, inclusiv acolo se aplică fundamentul motivului, esența „de ce-ului”.

Nu uita că integrarea răspunsului la întrebarea „de ce” a pornit războaie, a cucerit țări, a dus la schimbări de paradigmă și a dus umanitatea în spațiu.

Omul funcționează întotdeauna mai bine cu un „de ce” — pentru că rațiunea e un fundament, e o piesă esențială a ceea ce numim Homo Sapiens. Am ajuns până în punctul acesta pentru că ne-am folosit de logică.

Oferă sens lucrurilor pe care le faci și vei porni motorul curiozității. Iar la un moment dat nu va mai fi nevoie să copiezi ceea ce fac alții. Vei explora și vei căuta modalități care funcționează pentru tine.

Pe cont propriu.

Secretul e adaptarea informațiilor

Industria de dezvoltare personală e plină de sfaturi. Internetul e plin de informație.

În 2017 am ascultat un podcast al lui Tim Ferriss cu Arnold Schwarzenegger. Povestea despre cum dormea 6 ore pe noapte la începuturile carierei sale. Dacă ar fi să aplic asta la mine, nu ar funcționa. Funcționez excelent cu sub 7 ore dormite pe noapte, însă timp de două-trei zile — după asta se simte oboseala și am nevoie de cel puțin 7-8 ore de somn, în medie, ca să fiu la 100%.

Nu am aplicat informația respectivă. Însă am împrumutat de la Arnold ideea de resourcefulness, adică ingeniozitatea de a te descurca în orice situație. Am luat de la el idei despre etica muncii, creativitate și perseverență — despre cum să îți „șlefuiești” caracterul pentru a nu renunța niciodată.

Principiile fundamentale sunt o parte a ecuației, însă sfaturile specifice trebuie mereu trecute printr-un filtru personal.

Care e cel mai bun test pentru a verifica o informație?

Rezultatele.

Dacă alții se trezesc dimineața pentru a face sport sau pentru a rezolva sarcinile mai dificile, asta nu înseamnă că și tu ar trebui să o faci. Dacă alții folosesc o anumită dietă pentru a avea mai multă energie, nu înseamnă că și tu ar trebui să o faci. Dacă alții nu folosesc mașina pentru că nu au nevoie, nu înseamnă că și tu ar trebui să o faci. Dacă alții pornesc un business pentru a face mai mulți bani, nu înseamnă că și tu ar trebui să o faci.

Mai degrabă, întreabă-te ce poți face tu ca să ajungi la același rezultat.

Filtrează tot ceea ce citești, asculți și vizionezi. Fă o scurtă simulare în mintea ta și vezi cum se potrivește informația în viața ta. Folosește tot ceea ce e în jurul tău ca piesele de puzzle.

Testează.

Fiecare dintre noi avem nevoi diferite, experiențe de viață diferite, abilități diferite, contacte diferite și viziuni diferite.

Nu există o rețetă anume și niciodată drumul spre un anumit obiectiv nu va fi identic.

Experimentează.

Pentru că niciodată o dublură nu va avea același impact ca originalul.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri