fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Sistemul binar: Simplificarea obiectivelor SMART

S

SMART e probabil cel mai faimos acronim când vine vorba de formulat obiective, constând din următoarele elemente: S – specific; M – măsurabil; A – abordabil; R – relevant; T – încadrat în timp. Desigur, există mai multe variante, însă uite o rețetă care implică mai mult mindset și mai puțin „comportament” de a pune în practică formula acronimului.

Orice obiectiv poate fi privit din mai multe unghiuri pe fiecare caracteristică SMART, iar uneori nu e deloc util să cauți multe variante. Poate nu ai timp. Poate uiți, nefiind ceva automat. Scopul întregului acronim e să mărească viteza de accelerare către un obiectiv, identificându-l mai bine, însă necesită un oarecare efort pentru a-l pune în practică dacă nu ai antrenament.

De ce să analizezi totul în termeni binari?

O metodă mai simplă de a privi cele 5 caracteristici SMART este să analizezi totul în termeni binari. Ideea e în felul următor — dacă eu aleg orice moment din timp după ce ți-ai setat obiectivul și apoi te întreb dacă l-ai atins, trebuie să îmi poți da un răspuns definitiv „da” sau nu”.

„Poate” nu există ca opțiune.

Spre exemplu, nu îmi poți spune cu certitudine dacă ți-ai atins obiectivul de „a călători mai mult”, dar îmi poți da un răspuns binar, definitiv, legat de faptul că te afli sau nu pe Marele Zid Chinezesc.

Dacă vorbim de business, setarea unui obiectiv de vânzări de 50.000 euro pe lună e un exemplu bun de obiectiv clar, tocmai pentru că poți oferi un răspuns definitiv cu privire la atingerea lui. Dacă ne întoarcem la călătorii, „în anul calendaristic următor vreau să fi văzut opt țări noi, pe care nu le-am mai vizitat până acum” e un alt exemplu de obiectiv clar, compatibil cu un răspuns binar.

Multitudinea de răspunsuri binare la tot felul de întrebări, obiective și strategii binare duce la un concept care ne oferă imaginea de ansamblu.

Despre claritate

Claritatea e unul dintre cele mai puțin înțelese calități care oferă înțelepciune omului, poate tocmai pentru că percepția realității e atât de subiectivă. Fiecare dintre noi vedem lucrurile diferit, iar multitudinea de zone de claritate ale fiecărui om își găsește foarte puțină „substanță” în comun la nivel de societate, între indivizi.

Nu ajungem la o congruență mai mare (mai multe zone de claritate comune) pentru că procesul de căutare a clarității necesită curiozitate, atenție, răbdare și perseverență. E un efort constant de rafinare și observare, iar umanitatea trebuie să mai „crească” din punct de vedere al conștientizării de sine pentru mări acele zone de claritate.

În final, atingerea obiectivelor devine un proces mai ușor atunci când înțelegi cum să navighezi pe harta multi-dimensională numită societate. Banalul algoritm pentru claritate la nivel de obiective — sistemul binar — poate fi aplicat cu succes în absolut orice.

Totul se rezumă la „da” sau „nu”.

Așadar…

Ți-ai atins ultimul obiectiv setat?



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri