fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Chiar ești stăpânul programului tău?

C

Probabil că am zis de mii de ori în viața mea că „nu am timp”. Îmi aduc aminte că acum 10 ani îmi spuneam că aș avea nevoie de 36 ore pe zi. Am căzut în multe capcane și m-am lovit de mulți hoți de timp de-a lungul timpului. Însă cel mai important feedback l-am primit de la soția mea, într-un moment în care eram în criză de timp și trebuia să termin un proiect.

Nu uita că tu ai spus „da”, mi-a răspuns ea atunci.

O altă lecție esențială pe care am învățat-o de-a lungului timpului, o lecție destul de greu de implementat, a fost să refuz solicitări, cereri, parteneriate, invitații și propuneri. Și totul a început prin acel moment în care am realizat că totul e în controlul meu.

E ușor să te prefaci că nu ești stăpânul timpului tău cu expresii precum următoarele.

  • Nu am timp.
  • Am super multe întâlniri.
  • Trebuie să ____.
  • Programul meu e încărcat.
  • Nu am avut o zi liberă de la ____.
  • Soția/copii/șeful are nevoie de mine să ____.
  • Întotdeauna fac lucruri pentru alți oameni.
  • Am o mulțime de treabă de făcut.
  • Niciodată nu am timp pentru mine.

Modul în care îți petreci timpul e întotdeauna alegerea ta. Poți alege să te supui așteptărilor altor oameni. Poți alege să te forțezi. Te poți preface că nu ai de ales, dar bineînțeles că ai de ales.

Poți alege să te duci la job sau nu. Poți alege să faci promisiuni sau nu. Poți alege să gestionezi așteptările familiei tale și prietenilor, sau nu.

Calendarul tău = Alegerile tale

Ceea ce notezi în calendar reprezintă alegerile tale. Calendarele sunt goale în mod implicit. Tu îți dai consimțământul pentru conținutul calendarului și tot tu te poți răzgândi oricând vrei.

Mereu e bine să îți reamintești că toate așteptările și obligațiile legate de modul în care îți petreci timpul se datorează alegerilor pe care le faci. Ești liber să iei decizii diferite și să îți schimbi cursul vieții în moduri variate. Poți face ajustări. Poți să anulezi decizii ce îți consumă timp.

Oamenii pot să se răzgândească și o fac. De ce nu ai face-o și tu?

Oamenii își dau demisia mereu. Părăsesc relații. Se mută. Închid afaceri. Renunță la anumite obiceiuri. Se opresc.

Apoi creează spațiu pentru a explora și experimenta viața în alte moduri — prin cariere noi, relații noi, afaceri noi, obiceiuri noi. Și adesea devin mai fericiți. E greu să fii fericit când ai impresia că nu ești în controlul timpului tău.

Nu uita că e doar inerția realității în care trăiești, ea te face să crezi că nu poți schimba nimic.

Ești în controlul programului tău. Poți decide ceea ce faci cu timpul tău.

Chiar și atunci când îi lași pe alții să aleagă pentru tine, e tot alegerea ta să fii obedient.

Nu te mai preface că nu ai timp. Există timp pentru orice, însă totul e o treabă de priorități și alegeri diferite. Ești liber să faci asta chiar acum, ești liber să fii stăpânul calendarului tău.

Nu vei deveni mai liber de atât până când nu vei înțelege asta.1 comentariu

idei, principii, strategii, gânduri