Zeno, un grec ce a locuit în Imperiul Roman și unul dintre fondatorii stoicismului, a primit la un moment dat un sfat aparent ciudat: „Pentru a trăi o viață extraordinară trebuie să ai conversații cu morții”. Ce înseamnă asta? Te apuci de magie? Mergi într-un cimitir? Nu, bineînțeles că nu.
Ideea din spate se referă la simplul act de a citi. Prin cărți ajungem la oameni care nu mai sunt printre noi. Chiar dacă au murit, ideile lor rămân. Cuvintele lor sunt în viață și conțin lecții puternice pe care le putem integra în ceea ce facem.
Citind vei lua bucăți de informație din mintea unor oameni care poate au schimbat cursul istoriei. Puterea cărților stă în capacitatea de a analiza gânduri, idei, strategii și trecutul în sine — de la oameni care și-au dezlănțuit mintea pentru a lăsa ceva în urmă.
Te poți pune în aceeași încăpere cu Marcus Aurelius, Einstein, Steve Jobs sau Shakespeare. Te poți pune în aceeași încăpere cu oameni care au produs schimbări extraordinar și care au impactat umanitatea. Cărțile ne oferă acces permanent la cei mai înțelepți oameni care au trăit vreodată. Reprezintă o oportunitate incredibilă de a învăța, de a pune întrebări și de a progresa.
Cititul în sine reprezintă o conversație între cititor și autor, o conversație care nu există decât în mintea celui care învață, pune la îndoială, analizează și observă ceea ce a scris autorul. Însă fix procesul acesta, de a proni motorul introspecției și rotițele din creierul cititorului, este cel care produce schimbarea.
Simplul exercițiu de citire stimulează capacitatea cognitivă, îmbunătățind vocabularul, rafinând modul de gândire și perfecționând abilitatea de concentrare. Poate influența empatia, percepția socială, inteligența emoțională, iar suma tuturor acestor factori ne ajută chiar să trăim mai mult.
În final, cel mai înspăimântător lucru la „a vorbi cu morții” este refuzul de a face asta. Cărțile reprezintă fundamentul oamenilor auto-didacți și sunt o superputere. Însă foarte mulți oameni decid să nu citească. Decid să nu învețe. Decid să nu se auto-educe.
Asta e cu adevărat înspăimântător, nu metafora pe care am ales eu să o folosesc.
Fii curajos. Vorbește cu morții. Pornește conversații cu autori care să te inspire.
Explorează lumea. Explorează idei. Educă-te.
Pentru că asta e singura cale de a fi mai bun și de a înțelege existența.