
În SUA există un site care se numește MouseMingle și funcționează într-un mod foarte simplu. La bază e o platformă de dating ca oricare alta, însă „tema” centrală este lumea Disney. Conectează oamenii pasionați de caracterele, filmele, produsele și parcurile de distracții Disney.
Când am auzit prima dată de platforma asta am intrat pe Google și am căutat să văd ce alte site-uri specifice mai găsesc. Am găsit apoi branduri care conectează oamenii ce au în comun lucruri extrem de variate, însă specifice și am găsit teme incredibil de diverse, de la trekking până la clovni, ocean, paranormal și skating. America e o țară atât de variată încât găsești aproape orice îți trece prin cap.
Care e cea mai simplă lecție pe care o putem lua din informația asta?
Există două moduri prin care lansezi o afacere nouă — fie cauți o nevoie, studiezi piața și apoi creezi un produs sau serviciu care să rezolve nevoia respectivă într-un mod diferit, fie creezi o nevoie.
- Prima variantă (crearea unei nevoi) e una dintre cele mai utilizate modalități de a porni un business nou.
- A doua variantă (găsirea unei nevoi) vine la pachet și cu un proces de educare a pieței, în special atunci când e vorba de un produs sau serviciu inovator.
Am stat și m-am gândit la situația României în tot peisajul acesta.
România e o țară extrem de mică. În România nu ar funcționa foarte multe dintre business-urile americane descrise mai sus pentru că avem o piață cu o putere de cumpărare mult mai mică, varietate culturală redusă și mult mai puțini oameni. Spre exemplu, în 2019, 46,2% din populația României trăia în mediul rural.
Soluția e să înțelegem dinamica și procesul din spate. Mindset-ul.
În loc să copiem modele de business, ar trebui să înțelegem dinamica socio-culturală din spate, pattern-un de gândire și să adaptăm afacerile la piața românească.
Creație, nu imitație
Varietatea culturală a Americii înseamnă multă creativitate. SUA a împins în față „visul american” timp de peste 200 de ani. A reprezentat mereu, în cultura colectivă globală, ținutul oportunității și locul unui nou început.
Esența acestei ecuații a visului american e competiția. Competiția în afaceri și febra generată de capitalism au dus la nașterea multor afaceri inovatoare care au schimbat lumea.
Americanii oferă lumii cele mai bune lecții de business de pe planetă. Nu comentez hegemonia și politicile sale internaționale, mă voi raporta strict la partea de afaceri. Dacă e un lucru la care americanii sunt buni, acela e business-ul.
Însă ar trebui să ne mai uităm la un lucru. SUA nu a avut la cine să se raporteze. Americanii nu au avut de unde să copieze modele de business. Nu au avut o pernă pe care să cadă în cazul unui eșec. Sunt mulți care au pierdut, dar și mulți care au câștigat.
Ar trebui să fim mai atenți la modul de gândire al americanilor, ar trebui să observăm elementele de finețe ale mindset-ului, nu rezultatul.
Asta e diferența între imitație și creație.
Cel mai important lucru pe care îl putem învăța de la americani este capacitatea de a visa fără limite. Motorul inovației pornește atunci când spunem: „hai să începem, chiar dacă pare imposibil”.