fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ce înseamnă să lucrezi remote?

C

Am intrat în freelancing în 2013 și am folosit banii pe care i-am câștigat în anii ulteriori ca să finanțez costurile de programare pentru ceea ce avea să devină Marsilian și platformele educaționale de sub tutela brandului. Am lucrat de pe 5 continente până acum. Am lucrat în tren, în avion, în barcă, în mașină, în restaurante, cafenele, hoteluri și o singură dată de pe plajă.

Am văzut foarte multe reclame la cursuri online și „oportunități” care îți vând imaginea acelui freelancer sau antreprenor de succes care călătorește și muncește de pe plajă cu un cocktail în dreapta și marea în față. Am încercat și eu asta când am fost în Egipt și plecasem la mare într-un weekend.

Eram plecat ca student într-un stagiu de cardiologie și eram singurul care avea laptopul după el. Am mai încercat ulterior schema cu plaja, nu mi-a ieșit niciodată. E foarte inconfortabil, adesea e prea cald și nu trăiești niciodată momentul.

Nu merge.

Capcana lucratului de la distanță

E foarte greu să stabilești limite, pentru că ești mereu conectat. Dacă nu stabilești limite, ajungi să nu ai pauze cognitive deloc.

Pauzele cognitive sunt momentele în care nu te gândești deloc la problemele profesionale, sunt momentele în care te relaxezi complet.

Partea asta e valabilă mai ales atunci când vrei să îmbini călătoriile cu lucratul remote. Motivul e simplu — ai nevoie să planifici, să te ocupi de logistică, să te miști (indiferent de mijlocul de transport, pierzi timp și atenția îți e fragmentată, ai timpi morți).

Ajungi să aglomerezi timpii de lucru în ceea ce îți rămâne — dacă poți face asta, și voi explica mai jos de ce (depinde în ce categorie profesională te afli).

Apoi trăim într-o eră în care primim e-mail-uri și mesaje pe Slack pe telefon, o epocă în care suntem ultra-conectați, iar asta ne obosește teribil de mult.

logistică + planificare + timp fragmentat + crearea unui mediu de lucru decent (WiFi, scaun, birou) + efortul propriu zis pentru a lucra = remote work când călătorești 

Nu e mereu interesant. E diferit de formula marketată peste tot.

business online + călătorii = remote work

Remote nu e neapărat mai ușor

Din 2014 încoace m-am obișnuit să plec în fiecare an într-o călătorie mai lungă — între 3 săptămâni și 7 luni a însemnat asta pentru mine. În 2020 am plecat timp de 29 zile pe Camino de Santiago. După ce m-am întors am mers la frizerul la care merg de obicei, care mă și urmărește pe social media.

I-am povestit cum a fost traseul, dar nu m-am ferit să îi spun că am avut laptopul cu mine — am intrat pe Zoom zilnic, am răspuns la mail-uri, am creat strategii, am creat brief-uri, am postat pe social media, am scris pentru blog. Am lucrat, sub o formă sau alta.

Replica lui a fost foarte frumoasă: „Ce mișto că poți lucra de oriunde!”

Așa e.

Însă ajungi să nu mai ai vacanțe cu adevărat dacă nu știi cum să te deconectezi complet. Iar Camino de Santiago nu a fost o vacanță. Personal, în ultimii 4 ani am avut maxim 60 zile în care am luat pauză complet — cu zilele acelea presărate de-a lungul celor 4 ani.

Asta funcționează pentru mine.

Aleg să am multe responsabilități și merg până la capăt spre obiectivele pe care le fixez. Nu spun că e ușor, doar arăt care e realitatea din spatele lucratului remote.

Unde vreau să ajung cu asta?

A lucra remote e absolut fantastic și gradul de libertate pe care ți-l oferă e incredibil. Însă totul depinde de categoria profesională.

1. Angajat remote

În special în perioada COVID-19 am putut să observ bine fenomenul. Angajații remote trebuie să fie online între 9 și 17, cu mici variații.

Asta înseamnă că ai 7-8 ore în care nu poți să călătorești efectiv, mai ales dacă lucrezi pentru o companie cu politici rigide.

Poți însă să te muți câteva săptămâni sau luni în alte orașe sau țări ca să experimentezi viața de acolo. Acesta e beneficiul imens de care puțini profită.

2. Freelancer

Avantajul freelancerului este că poate să lucreze de oriunde, oricând. Nu există politici rigide, poate să aibă timpi morți între 9 și 17, nu îi suflă nimeni în ceafă.

Clienții așteaptă ceea ce se numește deliverable și nu contează când și unde faci asta. În freelancing contează rezultatul final.

Dezavantajul este că ai nevoie de un nivel de disciplină mult mai mare și trebuie să îți gestionezi singur finanțele.

3. Antreprenor

Ca antreprenor totul depinde de procentul în care business-ul poate să meargă fără tine. Dacă ai sisteme și proceduri bine puse la punct, o echipă solidă, atunci îți poți lua liber pe termen nedeterminat. Ești un business owner în toată puterea cuvântului.

Eu nu am ajuns încă acolo, nu e momentul să mă retrag și știu că mai am multe de învățat în poziția executivă.

Ca antreprenor ai responsabilități mari, dar ai și un grad de libertate mai mare. Risc să fiu biased, pentru că depinde de tipul de business. Vorbesc strict de online sau de business-urile mature acum.

Concluzia e simplă

Să lucrezi remote înseamnă să lucrezi în continuare dacă ai responsabilități — în oricare categorie profesională ai fi. Iar ceea ce vreau să subliniez aici este faptul că nu e atât de ușor precum e marketat uneori.

Dacă lucrezi din San Francisco, Tokyo sau Bangkok, tot trebuie să fii online. Procesul de a ajunge online e dificil uneori, în special în țările sărace. Apoi ajungi să fii mai distras. În timp, ajungi să fii mereu conectat la e-mail, apeluri și update-uri și trebuie să știi cum să îți iei pauză, pentru că devine extrem de obositor. Trebuie să știi când să te decontezezi.

Să lucrezi remote, în special în zona online, vine cu beneficii extraordinare și nu am cum să sar peste asta.

Personal, am călătorit în aproape 55 țări până acum — nu am fost legat de un birou fizic. Pentru alți oameni, să lucreze remote înseamnă să renunțe la un drum de 2 ore dus-întors până la birou. Iar pentru unele persoane înseamnă un imbold să lucreze la disciplina personală.

Iar unii oameni realizează că trebuie să își sporească veniturile muncind mai puțin dacă vor să aibă o șansă la a se bucura de locurile unde călătoresc. Depinde de fiecare.

A lucra remote e o experiență fantastică și un fenomen de care te poți bucura în special atunci când nu ai responsabilități care să te țină legat de România.

În final, nu uita — nimeni nu lucrează de pe plajă.

E doar un text mișto de marketing.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri