fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Când și cum trebuie să faci lucrurile diferit?

C

Derek Sivers, scriitor și muzician, spune o poveste interesantă într-un episod din podcastul lui James Altucher. A primit la un moment dat un CD cu sample-uri de voce de la artiști necunoscuți. În timp ce asculta CD-ul s-a oprit asupra unei melodii. Era o femeie care cânta Leaving Las Vegas, iar la un moment dat în vocea ei s-a simțit o greșeală evidentă.

Artista lăsase acea mică eroare în CD-ul final, așa cum indienii Navajo lasă greșelile de textură în covoarele pe care le fabrică manual.

Erau cel puțin alți 15 artiști pe acel CD, artiști de care nu îmi voi mai aminti niciodată”, a spus Sivers în podcast.

Dar îmi amintesc greșeala aceea”.

Artista care i-a captat atenția era Sheryl Crow, avea să devină celebră la nivel internațional și să câștige 9 premii Grammy.

Într-o lume obsedată de perfecțiune, imperfecțiunea iese în evidență. Epuizarea vizibilă a unui antrenor personal într-un video de pe YouTube, greșeala evidentă a unui cântăreț, typo-ul unui scriitor și scurta pauză emoționantă de gândire a unui om care vorbește în public, toate expun autenticitate.

Analizează circumstanțele

Evident, exemplele descrise mai sus nu sunt valabile în orice situație. Funcționează pentru că celebrăm perfecțiunea și echilibrul. Tot ceea ce e diferit funcționează pentru că o majoritate are prea multe elemente asemănătoare.

Dacă te îmbraci într-un costum de Halloween și mergi pe stradă într-o zi de vară, vei ieși în evidență. Dar dacă te îmbraci într-un costum de Halloween într-o seară de 31 octombrie, nu vei mai ieși în evidență.

Totul depinde de conjunctură și circumstanțe.

Trăim într-o lume în care puterea individului crește, nu doar datorită transparenței oferită de internet, ci și datorită unor schimbări culturale care durează deja de ani de zile — vezi nivelul de acceptare tot mai ridicat pentru comunitățile gay și transgender, precum și diversitatea tot mai mare la nivel de religie și credințe.

Unde vreau să ajung cu asta?

Societatea devine din ce în ce mai creativă. Circumstanțele sunt tot mai variate. Standardele cresc constant. Dinamica socială devine tot mai rapidă.

Majoritatea va exista mereu

Oamenii sunt ființe sociale. Să faci parte din acea categorie care face lucrurile diferit e dificil. Uneori trebuie să înfrunți critici și să îți păstrezi poziția. Uneori trebuie să înduri.

Mereu va exista o majoritate, în orice domeniu, în orice circumstanță și în orice situație te-ai afla. Să faci lucrurile diferit funcționează ca un hack pentru dinamica socială. Vei ieși în evidență.

Analizează bine circumstanțele și cântărește deciziile pe care le poți face. Când te ajută să ieși în evidență? Când te ajută să faci parte din majoritate? Însă mai important — atunci când decizi să fii diferit, când și cum o faci?

Societatea în care trăim e fluidă. Acum 30 ani era ceva normal să faci glume pe seama homosexualilor, dar în prezent se micșorează rândurile celor care fac asta. Când au apărut prima dată show-uri precum The Voice era ușor să ieși în evidență. Acum competiția e din ce în ce mai mare.

Uneori trebuie să observi „crăpăturile” din dinamica socială prin care te poți strecura pentru a-ți atinge obiectivul.

Știm cu toții că a face lucrurile diferit înseamnă uneori mai bine, alteori mai prost.

Însă „diferit” e singura cale spre progres și soluția e să ne educăm constant în această direcție.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri