Cu toții avem cel puțin o persoană în viețile noastre care ne-am dori să se schimbe într-o anumită măsură. Oricât de mult am ține la persoana respectivă și oricât de mult am respecta-o și iubi-o, ne imaginăm uneori cum ar fi altfel și cum ar fi dacă s-ar schimba. Spre exemplu, mama e un om extrem de religios și își „forțează” credința asupra celor din jur. Mi-a luat mult timp, peste un deceniu, să accept că eu nu o pot schimba. Doar ea se poate schimba.
Poate pentru tine e un alt membru al familiei, poate e un prieten, poate e iubita, poate e cineva apropiat care e depresiv, poate e cineva care nu are suficientă încredere de sine.
„Dacă s-ar schimba…”
Ca un om să se schimbe cu adevărat e nevoie să simtă că schimbarea e a lui, că el o alege și el o controlează. Altfel procesul nu are substanță și e doar o schimbare scurtă, de suprafață.
Când am scris despre cea mai importantă lecție pentru un copil, am mers și în direcția asta. Dacă responsabilitatea și sentimentul de autonomie sunt esențiale pentru un copil, pot spune că sunt la fel de remarcabile și pentru un adult.
Sunt două moduri principale prin care un om se poate schimba și în ambele ai un anumit nivel de control (ceea ce poți face tu, practic ce ține de tine), însă reține faptul că adevărata schimbare se produce în interior, nicidecum în exterior.
1. Prin exemplu și inspirație
Să oferi tu un exemplu prin ceea ce ești e cel mai puternic mod prin care poți pune în mișcare procesul schimbării. Fii un model, fii responsabil și lasă-i pe alții să își dea seama în ce direcție vor să meargă, nu îi forța cu nimic. Oamenii sunt ființe sociale și caută constant indicii la semenii lor.
Îmi aduc aminte că prima dată când le-am spus apropiaților că nu vreau să continui să profesez medicina și alți oameni au început să se deschidă. Faptul că eu atinsesem un moment de „A-HA” și îl verbalizasem i-a făcut și pe alții să îl verbalizeze.
Nu poți schimba oamenii, însă poți fi un model. Poți arăta că se poate. Pe aceeași notă, să oferi ajutor necondiționat e o altă metodă bună de a seta un exemplu.
2. Prin Întrebări în loc de Răspunsuri
Nu e de ajuns să inspiri oameni dacă nu le oferi și unelte.
Întotdeauna e important să știi cum să pui întrebări bune. Eu am învățat despre arta de a formula întrebări puternice într-un curs de coaching de un an pe care l-am făcut între 2017 și 2018.
În loc să spui „Ar trebui să faci asta…” sau „Ar trebui să mergi acolo…” sau „Ar fi bine să…”, încetează să mai dai sfaturi. Reformulează totul cu întrebări. Știu că instinctul primordial e să dăm sfaturi, însă dacă sfaturile nu sunt cerute, nu au absolut nicio valoare.
Procedeul e simplu. Uite câteva exemple de întrebări ce pot funcționa în loc de exemplele de mai sus: „Ce te oprește să faci asta?”, „Unde ar trebui să mai mergi?” și „Care e următorul pas?”.
Schimbarea nu se face pocnind din degete, însă îl poți ajuta pe omul din fața ta să își găsească răspunsuri singur și să aibă singur momente de „A-HA”. Îl poți ajuta să se schimbe, dar stând mereu departe de răspunsuri evidente. Îl lași pe el să le găsească singur.
Reține — toate sfaturile nesolicitate vor trece pe lângă urechile omului din fața ta precum gloanțele care ocolesc o țintă.
Fă un exercițiu simplu. După ce lansezi o întrebare, nu mai scoate nici un cuvânt în timp ce răspunde — nici măcar când conversația pare că se oprește. Lasă-l pe celălalt să umple golul. Fix momentul acela de liniște e necesar pentru a putea să „sape” după răspunsuri.
Înarmează-te cu răbdare, atenție și timp.
Nu e ușor, dar merită.
Gânduri de final
Contează foarte mult cu ce fel de om ai de-a face și cântărește enorm capacitatea lui de a-și observa mintea. Ideea schimbării se leagă tot de asumarea responsabilității. Tot ce poți face tu este să devii tu mai bun, inspirându-i și pe alții să facă același lucru.
Mai departe, schimbarea se produce când oamenii găsesc răspunsuri singuri. Schimbarea se produce atunci când oamenii conștientizează că există multiple direcții în care pot merge. Schimbarea se produce atunci când puzzle-ul din mintea oamenilor capătă formă.
Da, uneori e nevoie de curaj, iar alteori e nevoie doar de un eșec pentru a-i mișca de pe loc.
Însă nu ai cum să schimbi oamenii.
Poți doar să-i inspiri, să-i ajuți, să-i educi și să le fii alături.
Dar nu-i poți schimba.