Trăim într-o lume extraordinar de complexă și haotică, iar dorința pentru claritate e o încercare de a impune ordine în starea aparentă de dezorganizare din jurul nostru. Îmblânzim natura și construim orașe. Construim drumuri în peisaje sălbatice. Căutăm indicii științifice pentru a prezice pattern-uri ale energiei și materiei. Apoi creăm tehnologie pentru a cuceri planeta.
Există un anumit nivel de plăcere atunci când aducem ordine în haos. Un oraș ordonat și curat e frumos. O casă organizată bine e frumoasă. Un dans sincronizat e frumos. O paradă militară oferă plăcere retinei. Și o grădină bine întreținută ne face să zâmbim.
Ce facem însă atunci când am creat ordine?
Uneori ceva pare că lipsește, așa că adăugăm puțin haos înapoi, dar într-o manieră controlată. Aducem plante în locuință. Creăm parcuri în orașe. Facem copii. Ne luăm un animal de companie.
Chiar și atunci când creăm un sentiment puternic de ordine, invităm puțin haos înapoi pentru a genera echilibru. Prea multă ordine duce la plictiseală. Distruge creativitatea. Fiecare zi se simte la fel. Viața devine prea predictibilă.
La polul opus, prea mult haos ne dezechilibrează. E greu să te ancorezi în haos. Pierzi controlul atunci când sunt foarte multe variable și necunoscute.
Lentila clarității
Unde își găsește claritatea locul în toată ecuația asta?
Haosul e mai frecvent ca ordinea în societatea modernă. Sunt mult mai multe variabile și necunoscute ca oricând, iar uneori trenul progresului se mișcă prea rapid. Mai mult, un calendar plin ne face confuzi pe termen scurt. Pierdem direcția și precizia.
Pierdem claritatea.
Claritatea în sine funcționează ca o lentilă. E o manieră de a privi realitatea. E o perspectivă, un cadru — concentrat pe o „insulă” aflată într-o mare de posibilități.
Claritatea e un mod de a privi realitatea, unul care impune ordine și structură. Claritatea ne face să ne simțim ancorați. Ne ajută să definim o direcție, un tunel prin haos.
Claritatea e o alegere și e cheia pentru a avansa cu succes.
Din moment ce funcționează ca o perspectivă, putem alege să o utilizăm sau nu. Putem folosi lentila clarității sau putem decide să o refuzăm. Putem alege să plutim pe marea haosului sau ne putem concentra pe următoarea insulă și putem seta o direcție.
Uneori ne putem pierde în haos și nu putem găsi ieșirea. În multe situații, dorința de a obține claritate și dispoziția de a căuta activ luminița de la capătul tunelului ne vor orienta spre claritatea pe care o căutăm. Chiar și atunci când nu vedem insule încă, știm că insulele sunt acolo și le putem căuta în mod activ.
Un element cheie al clarității, poate cel mai important, e să știi că o poți găsi. Trebuie să decizi în mod activ aducerea ordinii în haos. Trebuie să ai încredere în proces.
Dacă vrei claritate, atunci caută claritate. Evită pasivitatea.
Insulele de claritate sunt acolo, te așteaptă.