fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Totul a început cu mulți ani în urmă

T

Acum câteva zile am trimis către doi din membrii echipei Marsilian un mesaj ce conținea draftul unei imagini, un viitor panou cu „Șantier în lucru”. Compania pe care o dezvolt din 2014 cu fratele meu urmează să construiască o clădire cu două etaje ce va deveni clinică medicală. Am primit aproape instant un răspuns înapoi: „E un moment care trebuie sărbătorit”. Așa este.

Însă articolul acesta nu este despre clădire și nu este despre realizări, în general. Este despre cum le percepem și ce înseamnă ceea ce considerăm a fi succes. Este despre ce se află în spatele cortinei, acel loc întunecat spre care evităm să ne orientăm atenția.

Cunosc oameni din toate ariile societății și nu pot să nu observ că cei mai mulți subestimează ceea ce pot face pe termen lung și supraestimează ceea ce pot face pe termen scurt. Cei mai mulți oameni caută scurtături și nu înțeleg puterea exponențialității

Există categorii de persoane care au impresia că norocul este factorul cel mai important pentru succes, poate chiar singurul. Apoi există categorii de oameni care știu că efortul este singurul factor din ecuație care poate fi controlat, deci se concentrează pe a munci. Și mai există oamenii care nu se bazează nici pe noroc, nici pe efort, ci pe speranța că viitorul va fi, cumva, mai bun așteptând.

Nu există cale ușoară

Se pot face bani rapid. Se pot face bani ușor. Se poate atinge un oarecare nivel de succes într-un interval de timp relativ scurt. Nu neg acest lucru. Însă rezultatul va fi instabil, poate chiar temporar. Nu se poate construi nimic de impact alegând calea ușoară. Nu se poate construi rapid nimic demn de a fi lăsat moștenire.

Nu poți avea un impact real și cu adevărat benefic pentru societate gândind în zile, săptămâni și luni. Trebuie să gândești în ani și decenii.

De-a lungul timpului am primit multe întrebări în direcția banilor.

  • „Cum pot să fac și eu bani extra, pe lângă job?”
  • „Cum pot să câștig mai mult?”
  • „Vreau să fac mai mulți bani. Ce trebuie să fac?”

Apogeul a venit într-un moment în care explicam unui amic diferențele dintre cele patru identități predominante în lumea profesională – angajat, liber profesionist, antreprenor și investitor. Două ore și două ceaiuri mai târziu, explicând pașii spre a începe ca freelancer online, am primit feedback: „E mult de muncă, rămân la pariuri sportive”.

Cei care pun norocul pe un piedestal și nu cred că au puterea de a-și transforma viața prin efort brut nu vor vedea niciodată munca din spate a altor oameni. Mereu va exista o explicație pentru succes, cu excepția investiției în timp și efort.

Cei care așteaptă un viitor mai bun fără să își suflece mânecile și fără să se dedice unui lucru, oricărui lucru, nu vor înțelege niciodată puterea acumulării rezultatelor, chiar dacă la început sunt infime.

Nu există cale ușoară.

Nu se poate crea nimic valoros într-un timp scurt, indiferent că vorbim despre dezvoltare personală sau profesională, bani, relații romantice, proiecte personale sau orice altceva.

Nu există drum drept. Mereu vor fi urcușuri și coborâșuri, mereu vor fi obstacole și mereu drumul va fi mai lung, mult mai lung decât ai crede.

Totul a început cu mulți ani în urmă

Ceea ce ar putea părea pentru alți oameni a fi un rezultat rapid, acea clădirea menționată la începutul acestui text, este un rezultat la care muncesc din 2008.

Tot ceea ce sunt și am în momentul prezent este rezultatul a mulți ani de muncă, transpirație, anduranță, analiză, stres, reflectare și introspecție. Eu, ca și tine, sunt rezultatul unui amalgam de succese, frici, abilități, eșecuri, acte de curaj și ezitări.

Singura diferență este ponderea acestor elemente enumerate.

Rezultatele noastre, ale tuturor, sunt rezultate la care muncim de ani de zile. Nu există lucruri spre care să arătăm cu degetul și care să fie complet independente, un fel de evenimente singulare. Totul în jurul nostru este interconectat. Modul nostru de gândire, abilitățile, slăbiciunile, curajul, cunoștințele, relațiile, toate joacă un rol, chiar dacă uneori insignifiant, în ceea ce obținem ca și rezultate.

Niciodată nu există un singur factor determinant pentru succes. Întotdeauna este un cumul de factori.

Faptul că știm asta sau nu știm asta face diferența în extrem de multe situații. De ce? Pentru că putem lua decizii gândind pe termen scurt sau putem lua decizii gândind pe termen lung.

Suntem rezultatul efortului depus, nu al norocului complet aleatoriu.

Suntem rezultatul a ceea ce am făcut, nu a ceea ce am așteptat să facem.

Suntem rezultatul a ceea ce am devenit, nu a ceea ce am sperat să devenim.

Așa cum spune un vechi proverb chinezesc, cel mai bun moment să plantezi un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment e acum.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri