fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Viziune și democrație

V

Am citit la un antreprenor român pe nume Răzvan Căzănescu o idee extrem de interesantă despre un alt tip de mentalitate prin care se poate face alternanța puterii în stat. Mi-am notat punctul de vedere pentru a-l dezvolta ulterior, dat fiind faptul că, cel puțin în teorie, ar putea reprezenta o soluție pentru lipsa de viziune pe termen lung a unei țări precum România. Mai mult, ar putea fi o soluție viabilă chiar și pentru alte țări democratice care funcționează după sistemul capitalist.

Politicienii se schimbă la fiecare 4 ani, însă problema apare prin faptul că viziunea se schimbă și ea la 4 ani. Dansul orgoliilor este rapid, iar conducătorii din rândul politicienilor nu reușesc să își predea ștafeta într-un mod lin. Nu există o tranziție corectă a planurilor pe termen lung, nu există un liant puternic între lideri. Nu există o flacără de dus mai departe. Nu există o misiune de urmat.

Dictatura nu este niciodată o soluție potrivită de conducere a unei țări. Însă nici democrația în forma actuală. Totalitarismul fură demnitatea și libertatea oamenilor, dar democrația fură viziunea pe termen lung.

Ideea extrem de interesantă despre care aminteam mai devreme este următoarea.

Cum ar fi dacă, pentru o lume mai bună, am introduce, pe lângă alegerea conducătorilor, și alegerea planului de țară? Cum ar fi dacă am vota viziunea?

Concret, cum ar fi dacă, o dată la 20 de ani, s-ar organiza o sesiune de vot pentru planul de țară? Nu s-ar alege oameni. Nu s-ar alege politicieni. Nu s-ar alege partide. Nu s-ar alege ideologii. S-ar alege un plan de țară pentru deceniile care urmează.

În anul meu sabatic, pe vremea când îmi luasem concediu fără plată de la spital și cochetam cu antreprenoriatul full-time, am auzit o comparație incredibil de interesantă la unul din mentorii mei.

„Orice țară poate fi condusă ca o corporație. De fapt, orice țară este o corporație”, mi-a spus acesta.

Cel mai bun exemplu recent (a se înțelege jumătate de secol) este China. China este o țară care acționează ca o corporație, are o viziune completă pe termen lung și lucrează 24/7 pentru a lua locul Statelor Unite în lumea economică și în universul financiar. Închid paranteza.

În ideea asta, cum ar fi dacă am trata conducătorii țării ca manageri care să pună în aplicare planul de țară, viziunea pe care noi am vota-o? Până în momentul în care planul și politicienii din vârf nu se vor alege separat, vom continua să mergem în zigzag către ceea ce se poate numi prăpastie. Vom continua să ne învârtim după cum bate vântul, fără să știm unde mergem.

Așadar, rămâne întrebarea.

Cum ar fi?Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri