Nimeni nu are matrița pentru o viață perfectă. Nimeni nu știe ce e mai bine pentru tine și nimeni nu te poate învăța cum să devii ceva ce nu există încă – un „tu” mai bun, diferit. Cea mai ușoară alternativă în viață este să copiem ceea ce vedem, de la carieră, drum în viață, modele de business, alegeri triviale și chiar obiective vestimentare. Putem alege să fim ca majoritatea, să mergem pe calea bătătorită. Putem alege să ne luăm indicii doar din exterior. Sau putem alege să ne inventăm propria viață, urmărind o viziune diferită.
Nimeni nu te învață cum să fii Steve Jobs. Nimeni nu te învață cum să fii un vizionar, cum să produci impact, cum să iei cele mai bune decizii și cum să îți rafinezi mentalitatea. Nimeni nu te învață nimic pentru că nimeni nu știe ce e în mintea ta.
Steve Jobs a devenit Steve Jobs pentru că și-a astupat urechile, a închis ochii și a inventat un brand diferit, o companie care avea să devină, decade mai târziu, cea mai valoroasă din lume. Steve Jobs nu a cerut sfaturi. A supărat oameni. A dezamăgit oameni. A impresionat oameni. Dar și-a urmat instinctul și viziunea. A avut încredere în vocea aceea din capul său care îi spunea cum ar trebui să fie lucrurile, de fapt.
Textul acesta nu este despre Steve Jobs. Este despre ce un adevăr fundamental extrem de necesar, dar pe care îl ignorăm cu toții: nimeni nu are răspunsuri exacte, pentru aproape nimic. Fiecare e responsabil 100% pentru viitorul său, iar uneori e nevoie de un „leap of faith” în deciziile pe care le luăm.
Suntem cu toții aici, pe planeta asta, să învățăm. Viața e o călătorie printr-o lume pe care o explorăm și despre care aflăm lucruri noi constant. Știința evoluează cu fiecare secundă care trece. Totul se transformă cu o viteză incredibilă în era tehnologiei. Tot ce putem face este să fim atenți la imaginea de ansamblu în viață, nu doar la un mic colțișor. Trebuie să ridicăm privirea din pământ și gândim mare, cu mai mult curaj.
Câștigă întotdeauna cel care are realitatea mai puternică
Întreaga dinamică socială și societară reprezintă un cumul de ciocniri de idei, mentalități, convingeri și comportamentele aferente. Câștigă întotdeauna omul care este mai ferm. Câștigă cel care își impune ideile și ține cu dinții de planul pe care îl are. Câștigă cel care este statornic cu viziunea sa, dar flexibil și adaptabil într-o lume extrem de complexă.
Avem de ales în fiecare secundă între a urma reguli sau standarde și a crea reguli sau standarde. Avem de ales între șabloane prestabilitate și inventarea propriilor noastre șabloane pentru viață. Avem de ales între a ne lăsa acaparați de realitatea altora și a ne crea propria realitate, conform propriilor valori și dorințe.
Avem de ales între a prelua controlul asupra propriilor obiceiuri, comportamente, mentalități și a merge prin viață din inerție, ca și când nu am avea nicio putere. Avem de ales între a ne educa în mod constant și a ne imersa în divertisment, fugind de înfruntarea obstacolelor.
În fiecare secundă avem de ales între a ne asuma mai multă responsabilitate pentru cine suntem și cine vom deveni în viitor. Pentru că nimeni nu are formula exactă. Nu există perfecțiune. Nimeni nu are dreptate. Nimeni nu are răspunsuri definitive. Indiferent de obiectiv și viziune, tot ce putem face este să încercăm.
De la un anumit punct în evoluția ta nu mai există hartă. Nu mai există un drum prestabilit, bătătorit. Dacă vrei să realizezi lucruri remarcabile, trebuie să îți creezi propria hartă, pentru că poate vei ajunge acolo unde nu s-a mai aventurat nimeni. Asta înseamnă să (te) inventezi.
Trebuie să îți asumi riscuri și să ai încredere în tine.
Pentru că nimeni altcineva nu va avea.