fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

13 metafore pentru viață

1

Metaforele creează o comparație care deși nu e reală, oferă o însemnătate figurativă. Partea cu adevărat interesantă este că îți permit să compari părți ale vieții într-un mod care îți oferă perspective noi. E ca și când ai vedea viața dintr-un alt unghi — același peisaj, dar privit dintr-un alt loc.

Ray Kurzweil, unul dintre cei mai mari cercetători în domeniul inteligenței artificiale, scrie în cartea How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed că neocortexul funcționează prin observarea de pattern-uri. Tot ceea ce recunoaștem în jurul nostru e apoi organizat ierarhic în creier.

Însă totul pornește de la semnificații pe care le asociem cu pattern-uri, sunete, contururi și forme. Ca și copii, auzim cuvântul „metafore”, însă nu le dăm așa mare importanță. Motivul e simplu: încă ne dezvoltăm și nu avem o capacitate atât de mare de abstractizare.

Cum ne ajută metaforele să definim viața mai bine?

Metaforele nu ne ajută doar să definim și să descriem o experiență, dar pot fi folosite și pentru a ne îmbunătăți viața. Spre exemplu, unii oameni văd viața ca pe o luptă. Fiecare întâmplare e un conflict, o strădanie și o încordare, iar dacă nu câștigă, se simt pierduți.

Alți oameni văd viața ca pe o aventură. Fiecare zi aduce noi oportunități de a explora, iar dacă ceva merge rău astăzi, mereu există și mâine. Dacă te ciocnești de un obstacol sau ai în față o provocare, o metaforă te poate ajuta să vezi imaginea de ansamblu. Acel „zoom-out” îți dă putere. Spre exemplu, cineva care face chimioterapie pentru tratamentul cancerului poate compara experiența cu urcatul unui munte.

Metaforele pot oferi, de asemenea, o „imagine” care care îi ajută pe ceilalți să te cunoască mai bine. La polul opus, o metaforă negativă ne poate ajuta să vedem că nu ne-am trăit viața așa cum ne-am dorit. Poate fi stimulul pentru o schimbare.

Uite câteva metafore potrivite pentru viață

E important să te gândești la modul în care vezi tu viața, pentru că s-ar putea să ți se schimbe paradigma atunci când privești prin lentila unei metafore. În continuare, voi lista câteva metafore pozitive sau negative, însă nu uita că sunt doar exemple și nu se aplică fiecărui om.

O misiune

Să îți vezi viața ca o misiune poate fi atât un lucru pozitiv, cât și unul negativ. Poate simți că ai talente și cunoștințe pe care vrei să le împărtășești cu ceilalți. În același timp, credința asta (că tu deții adevărul absolut) îți poate da impresia că trebuie să îi convingi pe ceilalți că punctul tău de vedere e cel corect.

Poți face lumea mai bună sau o poți afecta negativ fără să îți dai seama. Depinde din ce unghi privești. Nu uita, și Hitler a avut o misiune, dar și Nelson Mandela a avut o misiune.

O grădină

Grădina ca metaforă pentru viață înseamnă, cel puțin în viziunea mea, că poți cultiva relațiile cu oamenii din viața ta exact cum îngrijești legumele, florile și copacii. Relațiile, la fel ca planetele, necesită apă. Necesită soare. Necesită muncă. Iar uneori e nevoie să scapi de buruieni (ca atunci când elimini persoanele toxice) pentru un peisaj frumos.

O urcare pe munte

Urcarea unui vârf de munte poate fi o metaforă excelentă pentru a descrie procesul educațional sau urcarea treptelor în carieră. Viața constă în ierarhii.

Metafora asta ilustrează inclusiv faptul că e nevoie de mult efort, determinare și uneori pură anduranță pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Cele mai multe drumuri pe munte nu sunt extrem de abrupte, ba chiar ne coboară prin văi până la următorul vârf.

Iona, paracliserul și matca

Titlurile trilogiei lui Marin Sorescu reprezintă o metaforă care surprinde ideea că setea de adevăr, de comunicare și de cunoaştere sunt modalitățile de care omul are nevoie pentru a ieşi din absurdul profund al vieţii, din automatismul chinuitor al existenţei.

Foamea

Într-o variantă mai simplă, senzația fiziologică de foame poate fi comparată cu dorința de a reuși în viață, de a atinge obiective și de a depune efortul necesar. Foamea de „mai mult” e echivalentul motivației, „motorului” care te împinge mai departe.

Arta

Nu trebuie să fii artist ca să te folosești de metafora asta. Poți fi un părinte care își vede copilul ca pe un vas de lut ce așteaptă să fie modelat. Poți fi un om de afaceri care își vede business-ul ca pe o capodoperă și poți fi un inginer care își vede munca drept artă pură.

O călătorie

Călătoria ca metaforă pentru viață poate fi văzută din mai multe unghiuri. Într-o călătorie te poți lovi de surprize neplăcute (obstacole), poți întâlni drumuri proaste (zile fără energie), poți urca munți (momente dificile) sau poți descoperi surprize plăcute.

Un copac

Pe lângă faptul că un copac semeț are rădăcini puternice, privește metafora din punct de vedere al timpului necesar ca un copac să devină matur. Privește numărul de ani necesari ca un arbore mic să devină un copac masiv, apoi suprapune durata de timp a procesului cu planurile tale.

Nu toate obiectivele tale trebuie să fie gata săptămâna viitoare. Pentru unele îți trebuie un deceniu sau chiar o viață.

O luptă 

Oamenii care văd viața ca o luptă continuă sunt foarte competitivi. Problema apare prin faptul că orice bătălie are câștigători sau pierzători. Dacă viata ta e o luptă, te-ai putea întreba cum ar fi dacă nu totul ar fi despre câștig sau pierdere.

Un joc video

Metafora asta are ca element central personajul, care ești tu. Într-un joc video, jucătorul caută să avanseze cât mai mult în timp ce driblează obstacole și provocări. Jucătorul caută să crească nivelul personajului său (obținere de abilități) și să deblocheze cât mai multe părți ale jocului (explorare).

Din anumite puncte de vedere, eu îmi văd viața ca pe un joc video, în special când vine vorba de dezvoltarea personală.

Un robot cu machine learning

Mai întâi, uite definiția de pe site-ul Oracle. Machine learning este un subset al inteligenței artificiale (IA) care se axează pe construcția sistemelor care pot învăța — sau își pot îmbunătăți performanțele — în funcție de datele pe care le procesează.

Metafora e puternică dacă aplici asta și la tine. Dacă vezi ostacolele ca oportunități de creștere și nu amenințări, nu numai că avansezi mai repede în viață, dar devii mai bun cu fiecare eșec pe care îl ai. Experiențele devin lecții cu utilitate, nu doar informație brută.

O clădire

Clădirea ca metaforă pentru viață e un reminder extraordinar că fundația e cheia înainte să începi să construiești (mult). Odată ce ai o fundație puternică (orice ar însemna asta pentru tine), devine mai ușor să adaugi etaje și încăperi (care vor rezista testul timpului).

Așa e și viața.

O sală de clasă la școală

Viața se aseamănă foarte mult cu o sală de clasă. Ne învață lucruri în mod constant, iar metafora în sine ne readuce aminte faptul că e bine să ne păstrăm mintea activă. Ne readuce aminte că viața e un proces constant de învățare.

Gânduri de final

Ți-am dat câteva exemple de metafore pe care le poți folosi pentru a vedea viața. Care se potrivesc la tine? Funcționează pentru tine sau doar îți generează probleme și îți limitează alegerile? Poți oricând schimba metaforele sau poți crea altele, însă cu atenție, răbdare și efort.

Ia-ți timp și gândește-te care metafore îți definesc viața și caută pattern-uri care nu funcționează eficient. Vei vedea că te motivează să mergi în direcții mai bune și vei gestiona obstacolele cu mai multă forță.

Caută să-ți privești viața din alte unghiuri și compar-o cu alte sisteme pe care le observi în societate. Te va ajuta să înțelegi imaginea de ansamblu mai bine și vei ajunge să-ți pui întrebări mai bune.

Metaforele sunt un mod de explorare a minții care nu se termină niciodată, însă vei descoperi lucruri fascinante pe parcurs.



3 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri