fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Câte versiuni de „tu” există?

C

Persoana care tu crezi că ești există doar pentru tine, în mintea ta. Fiecare persoană pe care o întâlnești, fiecare persoană apropiată și fiecare străin cu care faci contact vizual își creează o versiune despre tine în mintea sa. Nu ești aceeași persoană pentru părinții tăi, pentru frații tăi, pentru colegii tăi, pentru prietenii tăi sau pentru vecinii. Absolut fiecare persoană de pe planetă va avea altă imagine despre tine. „Tu” este extrem de relativ.

Există o versiune de „tu” pentru fiecare ființă de pe planetă care te cunoaște și te va cunoaște. „Tu” există diferit în fiecare versiune proiectată în mințile altor oameni, iar „tu” al tău există doar în mintea ta.

Modul în care tu îți percepi identitatea și existența este unic, nimeni altcineva nu te va percepe așa cum o faci tu.

Cele 5 simțuri

Tot ceea ce există în jurul nostru e percepție. Creierul nostru analizează aproape instant informația pe care o primește de la cele cinci simțuri. Acest proces de primire, prelucrare și combinare a informațiilor primite poartă numele de codificare.

  • Ceea ce vedem prin simțul vederii este doar lumina care se proiectează pe retina umană cu lungimea de undă între 400 și 700 nanometri dintr-o parte specifică a spectrului electromagnetic.
  • Atingerea, sau ceea ce simțim prin receptorii din piele, ne oferă informații despre presiune, temperatură, vibrație și chiar durere. Este unul dintre cele mai vechi1 simțuri ale omului.
  • Auzul funcționează ca o altă piesă din puzzle pentru tabloul final numit percepție, având rol dublu, fiind conectat direct cu centrul echilibrului din sistemul nervos.
  • Mirosul e un alt element esențial în procesul de creare a realității care se proiectează în mintea noastră, omul fiind capabil să deosebească 1 trilion de arome diferite2.
  • Gustul ne spune dacă ceea ce consumăm este acru, dulce, sărat sau amar. Mâncărurile ne stimulează acest simț în diverse forme, însă nu toți percep aceleași ingrediente în același mod.

Rezultatul unic al analizei simțurilor

În toată ecuația simțurilor se mai adaugă o piesă centrală a puzzle-ului, un element care reprezintă fundamentul infinității versiunilor de „tu”. Este unealta care ne permite să analizăm constant și să procesăm „datele” din mediul înconjurător preluate prin simțuri. Este vorba de hard-disk-ul fiecăruia dintre noi.

Fiecare om are capacitatea de a stoca informație în creier sub formă de amintiri. În termeni științifici, această „abilitate” a creierului se numește memorie.

Mai mult, percepția este puternic afectată de ceea ce am experimentat în trecut, dar și de așteptările noastre cu privire la ceea ce putem experiementa în viitor. Aceste procese de sus în jos3 sunt esențiale pentru că au un impact incredibil asupra modului în care se codifică o amintire.

Asta mă duce cu gândul la al treilea cuvânt subliniat în acest text, preluarea informației, adică cererea înapoi a amintirilor stocate, ca răspuns la unele nevoi de utilizare într-un proces sau o activitate.

În final

Atunci când cineva se gândește la entitatea numită „tu”, acel om preia informație codificată și stocată în mintea sa. Lucrul interesant este că fiecare persoană de pe planetă are o ecuație complet diferită despre tine în creierul său.

Fiecare om experimentează viața diferit. Fiecare om are parte de interacțiuni diferite și de variate moduri prin care simțurile sale îi „traduc” realitatea înconjurătoare. Asta înseamnă că fiecare „traducere” e unică în felul ei.

„Tu” este doar parte din peisaj, rezultatul percepției altcuiva. „Tu” este în exterior pentru fiecare altă ființă umană de pe planetă.

„Tu”, așa cum te vezi tu din interior, există doar pentru tine pentru că nimeni are acces la memoria ta.



  1. Conform Stanford Encyclopedia of Philosophy. Mai multe detalii: https://plato.stanford.edu/entries/touch/
  2. Bushdid C, Magnasco MO, Vosshall LB, Keller A. Humans can discriminate more than 1 trillion olfactory stimuli. Science. 2014 Mar 21;343(6177):1370-2. doi: 10.1126/science.1249168. PMID: 24653035; PMCID: PMC4483192.
  3. Sobel KV, Gerrie MP, Poole BJ, Kane MJ. Individual differences in working memory capacity and visual search: the roles of top-down and bottom-up processing. Psychon Bull Rev. 2007 Oct;14(5):840-5. doi: 10.3758/bf03194109. PMID: 18087947.

Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri