fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Algoritmul evoluției

A

De-a lungul timpului am auzit de multe ori cuvântul „a renunța” în contexte incredibil de diferite, dar cu același scop – evoluția. Renunță la o alimentație proastă pentru o sănătate mai bună. Renunță la obiceiurile neproductive pentru a evolua în plan personal sau profesional. Renunță la anumite trăsături de caracter pentru a deveni mai bun. Renunță la ceea ce este văzut ca fiind negativ pentru o șansă la mai mult pozitiv. Dar dacă nu acesta e cuvântul cheie? Dacă nu renunțarea e soluția?

Salturile în evoluție au loc mai degrabă prin includere, nu prin eliminare. De exemplu, evoluția la nivelul de dezvoltare a unui organism unicelular nu a eliminat moleculele din ecuație, ci le-a inclus într-un sistem mai complex.

Ideea a pornit de la Ken Wilber, un celebru filosof american care afirmă că modelul acesta de evoluție are loc în cadrul tuturor fenomenelor.

Gândirea rațională nu a eliminat emoția, ci a inclus-o într-un nivel mai mare de dezvoltare a conștiinței. Societățile industriale nu au șters agricultura, ci au transformat-o fundamental, oferindu-i niveluri mai mari de eficiență și prosperitate. Dacă vom evolua cu adevărat, o vom face prin includerea și integrarea a ceea ce există deja în ceva mai mare, nu prin ștergere.

În cazul omului, evoluția înseamnă a face pace cu demonul din tine, nu a căuta să îl distrugi. Evoluția înseamnă a accepta cele mai întunecate părți ale tale. Înseamnă a-ți accepta fricile și a le integra în viața ta. Înseamnă a înfrunta slăbiciunile pentru a le include în identitatea ta. Înseamnă a accepta viciile și a te ierta pe tine pentru toate greșelile pe care le-ai făcut și pe care le vei face. Iar uneori asta înseamnă și a-i ierta pe alții, nu a-i șterge de tot din viața ta.

Evoluția înseamnă transformare a ceea ce crezi că trebuie îndepărtat. De ce? Pentru că ceea ce încerci să ascunzi se va întoarce întotdeauna, sub o formă sau alta. Lucrurile de care fugi te vor vâna toată viața, sub formă de regrete sau sub formă de frici.

Nimic nu se pierde, totul se transformă.

Evoluția nu înseamnă renunțare. Înseamnă pivotare, transformare și schimbare, construind peste fundația a ceea ce există deja, spre culmi mai înalte, fără a distruge absolut nimic.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri