fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Despre curaj și putere în decizii personale

D

Dacă vrei să te dezvolți constant, să te transformi, să experimentezi și să devii mai bun, trebuie să te obișnuiești cu decizii care nu sunt deloc populare în rândul celor din jurul tău. Trebuie să faci lucrurile diferit dacă vrei rezultate diferite. Stagnarea înseamnă să nu pivotezi, să fii confortabil, să nu îți asumi riscuri, să nu fii curios. Care e mentalitatea potrivită?

Poate că vrei să iei calea antreprenoriatului, dar familia crede că e o idee proastă.

Poate că vrei să faci o schimbare radicală în dietă, dar prietenii continuă să te tragă în direcții opuse.

Poate că vrei să dedici timp învățării unei noi abilități, dar partenerul de viață nu te susține.

Poate că vrei să îți schimbi cariera, dar nu ai sprijin din partea celor apropiați.

Poate că ai putere de decizie la nivelul unei comunități și vrei să faci schimbări pentru beneficiul tuturor, însă prea puțini înțeleg o mutare cu efecte pe termen lung.

Poate că vrei să introduci o linie nouă de produse într-un business, dar partenerii tăi de afaceri nu văd potențialul.

Rezistența socială

Oamenii văd genul acesta de „rezistență socială” ca un blocaj care îi ține pe loc. În realitate, este doar un test simplu și ai de ales între decizii orientate spre creștere și decizii care te înfrânează.

Oamenii care se plâng de alegerile tale sunt cea mai mică provocare pe care o vei înfrunta. E primul test pe care trebuie să îl treci, un fel de „Level 1”. Poate părea ca o barieră imensă, dar nu e decât un „limitator de viteză” în comparație cu adevăratele provocări pe care le vei înfrunta.

Blocajul nu dispare singur însă. Dacă îl lași să te oprească astăzi, va exista acolo și în viitor. E o problemă de mindset care trebuie rezolvată astăzi, nu într-o lună sau două.

Adevărul (relativ evident) este că trebuie să te obișnuiești cu luarea de decizii care supără oamenii, dacă vrei să urmărești obiective și experiențe interesante, chiar transformaționale. Asta nu înseamnă că trebuie să devii rece și aspru. Poți lua în considerare opiniile altor oameni. Îi poți asculta. Dar e viața ta cea pe care o trăiești, și ești responsabil pentru rezultatele tale.

În timp ce alți oameni pot fi afectați de efectele externe ale deciziilor și alegerilor tale, nimeni altcineva nu trebuie să trăiască în mintea ta în fiecare zi, gestionând consecințele inacțiunii și stagnării.

Mentalitatea potrivită

Dacă nu fac acest lucru și nu încep acum, voi continua să mă gândesc la el și anul viitor și peste doi ani și peste trei ani. Știu că e riscant, dar vreau să explorez în direcția asta. Chiar dacă nu îmi va reuși, merită să îmi satisfac curiozitatea. Apoi pot să îi dau drumul, dar o voi face dintr-un unghi al cunoașterii și explorării, nu din ignoranță.

Indiferent ce se întâmplă, sunt sigur că voi învăța ceva dacă mă angajez să perseverez în această direcție. Lecția va fi importantă și nu va conta atât de mult dacă eșuez. Mă pot ridica dintr-un eșec și voi fi puțin mai deștept și puțin mai înțelept. În plus, un eșec nu exclude întregul spațiu al posibilității care există. Pot încerca întotdeauna altfel. Poate că este nevoie să parcurg o curbă lungă de învățare.

Dar dacă asta e calea spre o versiune mai bună a mea și o viață mai bună, în definitiv? Chiar dacă primul pas nu va funcționa, poate să fie o piatră de hotar spre ceva important, de valoare. Nu pot vedea mai departe de ideea asta până când nu o testez.”

Acțiunea

Dacă nu acționezi și nu explorezi în direcția gândurilor pe care le rumegi în mintea ta, an după an, îți condamni viitorul la mai multă lipsă de claritate și stagnare.

Atunci când ești tentat să explorezi, să cauți transformare și oportunități, dă curs curiozității. Poate că vrei să faci altceva, să cunoști oameni noi, idei diverse sau să locuiești în altă țară. Indiferent despre ce e vorba, nu se va schimba nimic până când nu vei face ceva în privința asta.

Începe cu jocuri de imaginație.

Explorează în mintea ta înainte să explorezi în realitate. Fii prezent acolo, vezi ce se întâmplă, cum ai reacționa, cum ai aborda situațiile. Fii angrenat în realitatea aceea și caută energie și entuziasm.

S-ar putea să simți frică și neîncredere, în schimb.

  • „În ce mă bag?”
  • Chiar vreau să fac asta?”
  • „Dacă voi eșua?”

Fii sincer cu tine. Dacă alți oameni fac alte decizii și alte alegeri, iar dacă modele lor de raționament par mai bune, poți renunța la ceea ce te frământă? Poți uita? Poți trăi într-o lume care nu e aliniată perfect cu tine, o lume în care ai merge cu frâna pusă? Poți fi prezent 100% în acea lume?

Sau vei continua să rumegi și să cugeți întrebându-te, „dar dacă?”.

Dacă nu onorezi vocea respectivă, nu onorezi cine ești tu cu adevărat. Excluzi persoana care ai putea deveni. Vei sta pe marginea terenului de joc, privindu-i pe ceilalți cum explorează propriile decizii și alegeri, analizând cum ar fi fost să faci și tu asta. Nu vei fi un caracter chiar în jocul vieții.

Nu poți doar să visezi. Trebuie să acționezi în direcția viselor tale, altfel te vor abandona și vor lăsa în urmă suficientă energie care să îți ofere regrete chiar și la finalul vieții.

Fă alegerea. Ia decizia. Explorează-ți ideea.

Și lasă-i pe oameni să vorbească despre asta.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri