fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Curiozitatea drept obiectiv final

C

Viața mea s-a transformat radical în momentul în care am făcut o modificare incredibil de mică în ceea ce privește setarea de obiective, introducând fenomenul de curiozitate. Obiectivele nu trebuie să fie doar reprezentări clare și concrete ale realității, care știm exact cum vor arăta. Obiectivele nu trebuie să fie fondate strict pe rezultate. Obiectivele pot începe cu un simplu „Cum ar fi dacă…?”.

Dacă mă întrebi pe mine, curiozitatea e unul dintre cele mai importante elemente din ecuația succesului, fiind adesea motorul care împinge oamenii pasionați de anumite domenii. Curiozitatea ne ajută să facem primii pași spre alegerea carierei, curiozitatea ne împinge să explorăm și să aflăm lucruri noi, curiozitatea ne face mai buni și ne împinge să evoluăm.

Curiozitatea e elementul fundamental al vieții, flacăra care ne ține mintea aprinsă.

Uitându-mă în spate, de-a lungul vieții mi-am setat foarte multe obiective fără să știu exact cum va fi să ating acele obiective. Am început „călătoria” din curiozitate.

Într-un mod incredibil de curios, banii sunt obiectivul principal pentru enorm de mulți oameni. Trăim într-o societate capitalistă și asta ne ocupă tot timpul. Însă banii nu mi-au dat niciodată un sentiment de împlinire, au fost cel mult în mijloc în toate aventurile și încercările mele.

Atunci când obiectivele mele au fost legate de bani, am atins destul de multe, dar cele mai multe transformări au venit din alte provocări. Cele mai multe schimbări și cei mai mulți factori ai progresului au venit din curiozitate și din curajul de a mă înhăma la diverse provocări.

  • Am intrat la medicină și am terminat facultatea din pură curiozitate. Mi-au plăcut biologia și chimia foarte mult, iar provocarea unei facultăți extrem de grele mi-a surâs. Curiozitatea m-a împins să încep pregătirea pentru a deveni medic în 2010. A fost o etapă incredibil de importantă a vieții mele.
  • Am început să alerg de curiozitate. Am crescut într-o Românie post-comunistă în care nimeni nu alerga ca și hobby. Dacă stau să mă gândesc, în destul de puține locuri de pe planetă alergarea era un hobby în anii ’90 și 2000. Primele obiective, puțin după vârsta de 20 de ani, de a alerga un semimaraton, un maraton și apoi un ultramaraton, au fost din pură curiozitate. Dar au ajuns să îmi schimbe radical modul în care aveam să abordez obiectivele viitoare și să înțeleg viața.
  • Am început un business de curiozitate. Când Dragoș, fratele și partenerul meu de afaceri, mi-a propus să începem o platformă educațională în 2014, am spus „da” fără să mă gândesc prea mult. Habar nu aveam cu ce se mănâncă un business, dar în spatele obiectivului se afla o curiozitate extremă. Am dat frâu explorării și s-a dovedit a fi un lucru care îmi place enorm.
  • Am început să călătoresc de curiozitate. Nu am călătorit aproape deloc în copilărie și nu am ieșit din țară până în jurul vârstei de 20 de ani. Ajuns tânăr adult, am început să plec în diverse țări și pe variate continente, lucru care avea să îmi schimbe din nou modul în care percepeam viața.
  • În 2020 am început o provocare de a scrie un an în fiecare zi. Nu a fost un obiectiv cu beneficii clare și evidente și chiar mi-am spus asta la început. În mintea mea, totul s-a derulat în felul următor: „Habar nu am ce urmează, dar sunt sigur că mă va transforma până la final.” La peste 5 luni distanță, e revelator modul în care am început să îmi organizez mintea.

Nu poți reproduce realitatea în mintea ta

Adevărul este că ceea ce ne imaginăm despre anumite experiențe și circumstanțe este doar o încercare ieftină de a reproduce realitatea. E imposibil să știi cum va arăta finalitatea și nu ai cum să reproduci în mintea ta obiectivul final.

De ce?

Pentru că experiența finală îți ia în calcul toate simțurile. E o ecuație extrem de complexă. Tot corpul tău va fi acolo, trăind fizic și mintal momentul în care ai ajuns la final, din pură curiozitate sau nu. E imposibil să reproduci în mintea ta experiența, pentru că nu ai cum să îți activezi simțurile într-o așa manieră încât să reproduci totul.

O experiență pe care o trăiești e precum codul unui seif.

Experiența în sine îți oferă codul spre ceea ce e înăuntru, iar doar stând în mintea ta, cu exerciții de imaginație, nu vei putea niciodată să pătrunzi în seif. Experiența în sine e cheia.

Nu poți spune că îți place sau nu un lucru până nu încerci. Nu poți ști cum te va transforma o experiență pe baza presupunerilor tale, care pot fi pline de prejudecăți și influențate greșit de societate.

Va trebui să încerci pe pielea ta.

De asta e nevoie de curiozitate.

Finalitatea e un miraj

Omul are nevoie de certitudine și siguranță. Mintea umană valorează mai mult rațiunea și rezultatele exacte, curiozitatea fiind o abstractizare a realității. Dar nu există nicio regulă care spune că un obiectiv nu poate fi fondat pe pură curiozitate.

De fapt, toate inovațiile omenirii au pornit din capacitatea de a abstractiza cu ajutorul imaginației. Toate inovațiile umanității au pornit din curiozitate.

„Cum ar fi să… ?”

Pornind de la premisa asta, nu contează dacă finalitatea e un obiect fizic sau nu.

Un rezultat palpabil sau nu.

Curiozitatea poate fi o metodă de a scurtcircuita modul în care trăim.

Vei învăța mai multe făcând, nu stând pe margine

Un obiectiv e o decizie de a acționa într-o anumită direcție. Nu e obligatoriu să îți placă rezultatul. Nu e obligatoriu să poți prezice finalitatea. Nu trebuie să fii entuziasmat de beneficii. Poți doar să fii curios și să observi cum te va transforma în timp ce depui efortul. Curiozitatea poate să reprezinte o doză suficientă de motivație pentru a căuta și pentru a duce la finalizare o mulțime de obiective.

În cazul multor obiective nu vei avea o idee clară despre beneficii. Ești unic, așa că modul în care vei face lucrurile va fi complet diferit de oricine altcineva. Rezultatele tale vor fi doar ale tale.

Curiozitatea e un antidot formidabil pentru perfecționism. Curiozitatea e flexibilă și detașată de nevoie. Curiozitatea ne face să ne punem constant întrebări cu privire la ceea ce este posibil. Curiozitatea ne încurajează să explorăm în fața incertitudinii. Curiozitatea e un învățător fabulos și o unealtă incredibilă de sculptare a caracterului.

Dacă ești curios cu privire la un obiectiv sau cu privire la o experiență, lasă să fie acesta motivul pentru explorare. Nu trebuie să fii nesăbuit. Poți face alegeri raționale și inteligente legate de ceea ce vrei să explorezi. Dar acceptă argumentul rațional că vei învăța mai multe făcând, nu stând pe margine.

Acceptă faptul că mintea ta, caracterul tău și personalitatea ta sunt antrenate și dezvoltate de experiență. Oricând alegi să faci pași spre un anumit obiectiv, din pură curiozitate, crești ca om.

Explorarea creează expansiune.

Te îndemn să îți revizuiești obiectivele și să vezi care sunt legate strict de rezultate și care sunt fondate pe curiozitate. Oferă-ți permisiunea de a seta obiective din pura dorință de a cunoaște ceva nou.

Nu ai de unde să știi cum te va transforma acest lucru.



2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri