În 2015, anul în care am participat la cele mai multe competiții de alergare într-un interval de 365 de zile, m-am întâlnit cu un prieten vechi la un antrenament. Ca o paranteză, pentru mine asta este o manieră foarte simplă de a revedea prieteni care sunt activi din punct de vedere fizic, dar și de a conversa — totul în timpul unei alergări ușoare.
Eu mă întorsesem atunci după 6 luni petrecute în Turcia și mă pregăteam să plec în nordul Africii pentru un stagiu de neurologie ca și student. Îi povesteam cum îmi construisem disciplina de a mă ține de treabă peste tot pe unde plecam — fără să iau deloc pauze.
Secretul?
Mă înscriam la competiții. Apoi eram „forțat” să mă antrenez, pentru că a-mi rupe cuvântul ar fi însemnat o mare dezamăgire pentru mine. Iar frica de a nu termina o cursă mă împingea mereu să încep și să termin antrenamentele.
Prietenul menționat anterior a făcut fotbal la nivel profesionist, apoi a abandonat sportul în liceu și mai departe s-a concentrat pe medicină. Încă e un om extrem de activ, dar nu l-au interesat niciodată competițiile și nu a vrut să vadă beneficiile din spate. Respect asta.
Uite care e procedeul din spate — dacă vrei mai multă disciplină și motivație.
De câte feluri e motivația?
Există mai multe tipuri de motivație și e foarte bine să știi cum funcționează fiecare. Ceea ce am folosit eu la început, ca să „pornesc” motorul, se numește motivare extrinsecă-negativă. Cu alte cuvinte, stimulul motivant vine din exterior și merge spre polul negativ — consecința este scăderea stimei de sine, o lovitură la nivelul reputației etc.
Să explic.
Motivație Intrinsecă-Pozitivă
Motivația care vine din interior e cel mai greu de cultivat. Ai nevoie de o conștientizare profundă a personalității tale, abilităților, minusurilor, dar și a realității.
Motivația intrinsecă-pozitivă se naște prin cultivarea vocației și a scopului în viață. O găsești atunci când reușești să aliniezi comportamentele cu identitatea și misiunea ta. Nu ai nevoie de factori exteriori care să te țină motivat, pentru că ai aprins un foc care arde în tine și îți propulsează „motorul”.
Motivație Intrinsecă-Negativă
Este foarte comparabilă cu motivația extrinsecă-negativă. Diferența dintre ele este următoarea: aici îți imaginezi în detaliu cel mai negre scenarii posibile DACĂ nu te apuci de treabă, pe când la motivația extrinsecă-negativă chiar te așteaptă consecințe evidente.
Practic, aici te folosești de imaginație atunci când consecințele nu sunt atât de evidente. Spre exemplu, atunci când construiești un business de la zero, te înscrii la un curs sau faci orice altceva care ține de evoluție și care nu e vital pentru tine — nu există consecințe evidente, imediate.
Motivație Extrinsecă-Pozitivă
Când atingi obiectivul și obții rezultatul dorit, îți oferi o recompensă pentru tot ceea ce ai făcut. Este cea mai simplă formă de a te motiva.
Un exemplu banal este celebrul experiment al lui Pavlov cu câinele.
Motivația extrinsecă-pozitivă e adesea utilizată de părinți pentru a-ți motiva copiii. Motivația extrinsecă-pozitivă e folosită în companii prin bonusuri lunare, trimestriale sau anuale. E utilizată peste tot unde este nevoie de rezultate imediate.
Motivație Extrinsecă-Negativă
Dacă nu faci ceea ce ți-ai propus, vei suporta consecințele. Un deadline, un examen sau o competiție sunt exemple perfecte de motivație extrinsecă-negativă. Sunt evenimente sau circumstanțe importante care vin la pachet cu consecințe dure.
Motorul principal al acestui tip de motivație este frica.
În final
Motivația extrinsecă este cea mai eficientă pe termen scurt, iar cea intrinsecă — pe termen lung. Însă cel mai bine funcționează o combinație între cele 2, în care introduci și repere pozitive, și negative.
Ți-am dat exemplul meu cu competițiile pentru că metoda asta a funcționat extraordinar pentru mine — pentru a mă motiva pe termen lung și pentru a-mi păstra nivelul de disciplină setat inițial.
Te provoc să îți scrii pe o foaie 5 obiective pe care le ai.
Apoi scrie în dreptul fiecăruia care e motivația.
Scrie 10 elemente care te motivează, nu unul singur.
Vei fi surprins la final.