
În ultimii 6-7 ani am fost într-o căutare constantă de „mai mult”. M-am implicat în foarte, foarte multe proiecte personale și profesionale, am călătorit pe cinci continente, am cunoscut oameni fascinanți, căutând, per total, să „explorez” lumea și învățând ceva din toate experiențele pe care le-am avut. Însă acum câteva săptămâni mi-am dat seama că trebuie să fac curățenie în toate ariile vieții mele.
„Mai mult” nu înseamnă neapărat „mai bine”. Vin momente când acel „mai mult” are nevoie de organizare pentru a merge înainte cu eficiență. Vin momente când trebuie să renunți la ce nu e esențial.
Modul meu default de a funcționa e să fiu în mișcare. Sarcini redundante precum sortare de documente, curățenie în folderul de fotografii sau reinstalarea sistemului de operare pe laptop sunt fix asta… redundante și pot să merg înainte fără să le acord atenție.
Mi-am spus asta foarte mult timp și chiar mă gândisem că aș plăti instant pentru un serviciu super-inteligent care să facă toate astea pentru mine.
Din fericire, nu există.
Spun „din fericire” pentru că procesul de organizare și curățenie reprezintă un pilon important în viață. Te învață prea multe lucruri și îți oferă o doză constantă de încredere.
E genul acela de lucru pe care nu îl poți externaliza.
Lipsă de organizare pe desktop, fotografii duplicate și dezordine în notițe
Era o zi tipică de vineri când mi-am dat seama că trebuie să resetez modul în care funcționez — în timpul unei ședințe pe Zoom. Era ora prânzului, iar printr-o mișcare greșită am vărsat cafea pe extensia mea digitală principală, un MacBook Pro. Mi-am întrerupt activitatea și am reluat-o după circa 24 de ore, când l-am luat înapoi de la service, mirat fiind că încă mai funcționa.
În ziua respectivă am folosit laptopul soției mele pentru câteva ore, în principal să îmi scriu articolul pe ziua respectivă și să rezolv treburile cu adevărat presante.
Am rămas șocat când am văzut doar patru pictograme pe ecranul ei principal. Am rămas și mai șocat când m-am întors la laptopul meu și am observat diferențele. Deși știam exact unde se găsesc toate documentele, erau extrem de dezorganizate față de ale soției mele.
Nu a trecut mult timp și am început să fac curățenie generală.
Am început prin a sorta peste 20.000 de fotografii pe care le am în iCloud. Am recuperat fotografii de pe hard-disk-uri vechi de cel puțin 10 ani și le-am pus pe un nou hard-disk extern. Am formatat MacBook-ul pe care îl folosesc în fiecare zi și i-am restructurat modul de organizare a documentelor.
Mi-am făcut curățenie pe desktop și mi-am setat ca obiectiv să șterg imediat ce nu voi folosi în viitorul apropiat sau să plasez fișierul respectiv într-un folder dedicat. Mi-am făcut curățenie în Notes (locul principal în care îmi țin notițele, programul default de la Apple). Mi-am setat ca challenge să nu închid laptopul niciodată cu mai mult de un tab deschis — înainte de formatare aveam și 20-30 tab-uri deschise.
Mai mult, la birou toate documentele Marsilian sunt în proces de sortare și aranjare — din 2014 până în prezent. Tot la nivel de companie se lucrează la proceduri și sisteme mai clare pentru toate departamentele.
Organizarea e cheia
Cuvinte precum „curățenie” și „ordine” se referă la „organizare”.
Viața însăși e organizare. Toată chimia din jurul nostru e organizare. Toate formele de viață, toate materialele din jurul nostru, toate dispozitivele inteligente și toate mașinile reprezintă o formă de organizare. Toate instituțiile, toate companiile, toate organizațiile de pe planetă sunt o formă de organizare.
Personal, eu am învățat importanța organizării prin trial-and-error și prin scalarea firmei. În business, sistemele și procedurile sunt piese cheie, un fel de schelet al unei afaceri mature. Nu poți „crește” dacă nu există organizare.
Esența e următoarea — primul pas spre un „mai mult” care e și „mai bine” în același timp îl reprezintă organizarea, cu toate formele ei. Organizarea înseamnă atât curățenie și ordine, dar și sisteme și proceduri în plan personal.
Spre exemplu, procedurile pentru a-ți păstra corpul sănătos pot include alergări de 3 ori pe săptămână cu un anumit tempo. Procedurile fac parte din sisteme. Poate că sistemul include, pentru corp, și o alimentație bazată pe alimente cât mai fresh.
E responsabilitatea ta să-ți „demontezi” viața în sisteme și proceduri și să vezi ce optimizări poți face. Dacă vrei să le numești rutine, e ok. Obiectivul principal e să observi ce ajustări poți face pentru a nu mai fi nevoie să faci curățenie prea des în viața ta — indiferent că vorbim de partea ei fizică sau digitală.
Importanța organizării?
Oferă un sentiment eliberator minții.
Dacă ar fi să mă exprim metaforic, așa cum un computer cu multe programe deschise (dar nu neapărat folosite) și cu multe fișiere (dar nu neapărat folosite) se va mișca mai încet, așa și omul se va mișca mai încet.
Noi, oamenii, nu putem face upgrade.
Dar putem optimiza ceea ce avem.