fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Despre răutate și comportamente de apărare

D

Unii oameni dezvoltă un talent remarcabil de a întoarce vorbele altora, astfel încât să distorsioneze adevărul în favoarea lor. Unii oameni își trădează uneori și cei mai apropiați prieteni. Unii oameni mint cu nerușinare. Alții fură sau se prefac. Iar unii sunt agresivi. Din păcate, de cele mai multe ori ajungem la concluzia universală: oamenii sunt răi. Însă oamenii nu sunt răi în mod implicit – se adaptează la mediul în care trăiesc, jonglează cu provocările vieții și dezvoltă comportamente de apărare. Pentru că nu știu altcumva.

A spune că oamenii sunt răi înseamnă să fim superficiali și să tragem o concluzie doar pentru că este cea ușoară și la îndemână. A spune că oamenii sunt răi ar însemna să ajungem la o concluzie populară, dar incompletă, parțial greșită. Trebuie însă să cerem mai mult de la noi, să gândim mai profund și să aflăm cauza cauzei.

Din teamă

Cele mai multe comportamente care par a fi născute din răutate au fost învățate, de fapt, din teamă. Au fost învățate în copilărie, atunci când se formează reflexe și atunci când ne formăm o matriță a realității. Au fost învățate ca răspuns la stimuli din realitatea fiecăruia, pentru unii mai dură și pentru unii extrem de dură. Cele mai multe comportamente „rele”, precum minciuna, trădarea, agresivitatea și răstălmăcirea cuvintelor, au fost învățate în procesul de modelare al unei ființe umane.

Pentru că asta suntem toți, rezultatul unui cumul complex de factori: societate, religie, familie, educație, cultură, mediu, locație.

Fiecare dintre noi caută să supraviețuiască copilăriei într-un fel sau altul. Fiecare caută să supraviețuiască presiunii puse de către părinți pentru note, pentru un avatar social și pentru alte valori. Fiecare caută să supraviețuiască presiunii sociale aruncate pe el de către prieteni, familie și de către profesori.

Minciuna este un comportament de apărare. La fel și trădarea. La fel și agresiunea. Sunt modalități prin care unii dintre noi am învățat că puteam fugi de durerea pe care o anticipam. Fie că durerea era generată de privare de iubire părintească, de excludere, de batjocură sau de excludere, ea se afla undeva, după colț.

Din păcate, unii oameni au învățat aceste comportamente de răutate extrem de bine și le-au integrat în tiparele lor cotidiene. Fac parte din caracterul lor. Unii nu au stat niciodată să contempleze asupra unor modalități de comunicare mai bune, mai ales când acest tip de comportament (mincinos, agresiv, dur) vine atât de natural și fără efort.

Nu judeca

Nu iau apărarea nimănui, doar scriu ceea ce observ în societate. Nu încerc să îți spun că ar trebui să continui relațiile cu oameni răi, mincinoși, trădători, agresivi sau falși. Nu încerc să îți spun că ar trebui să îi schimbi cumva, bineînțeles că nu. Asta este strict responsabilitatea lor. Ceea ce încerc să transmit este simplu – gândește-te de două ori înainte să cataloghezi oamenii ca fiind răi. Gândește-te de două ori înainte să îi ataci sau să le răspunzi cu aceeași monedă. Gândește-te de două ori înainte să judeci.

Adu-ți aminte de unde au venit aceste comportamente de răutate. Din teamă. Din nesiguranță. Din frică pură. Un om sănătos, un om care a făcut pace cu demonii lui, nu reacționează astfel. Reține asta și nu urî pe nimeni. Chiar dacă excluzi astfel de oameni din viața ta, chiar dacă îi dai afară din cercul tău de prieteni, nu îi arăta cu degetul. Nu îi vorbi de rău. Nu încerca să le faci rău.

Doar așa le poți arăta, cumva, că nu se află pe drumul corect.

Fii tu omul cel bun.

Alege să-i înțelegi.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri