Cei mai mulți dintre noi trăim viața secundă după secundă, moment după moment. Suntem angrenați, unul câte unul, în strădania zilnică individuală, atenți la următorul pas, uitând deseori că totul face sens doar când privim imaginea de ansamblu. Atunci când vedem doar în față, din ipostaza actorului, uităm ceea ce vede scenaristul. Uităm să analizăm lucrurile la rece, iar când vine vorba de pandemia COVID-19, uităm să ne uităm în trecut, la cum umanitatea a mai trecut peste astfel de momente. Mai mult, uităm să fim optimiști.
Predicțiile cu privire la cât de mult se va transforma societatea după COVID-19 au fost, în opinia mea, exagerate. La o scară mare, orașele nu vor muri. Oamenii se vor muta înapoi în așezările urbane pentru că plăcerea și beneficiile economice de a fi lângă alți oameni nu s-au schimbat și nu se vor schimba niciodată (cel puțin atâta timp cât nu devenim cyborgi într-o lume condusă de roboți).
Industria de divertisment și cea ospitalieră vor reveni, așa cum au făcut-o după fiecare pandemie în ultimele milenii. Politica și guvernele nu s-au schimbat atât de mult. Țările democratice nu au devenit mai autoritare, iar guvernele autoritare nu au devenit mai democratice.
Pandemia a crescut nivelul colectiv de conștientizare. Ne-a arătat cele mai slabe versiuni ale noastre, ne-a dus la disperare, dar sunt absolut sigur că un anumit procent din populație a învățat enorm din experiența asta. Mai departe, COVID-19 a produs scântei prin ciocnirea ideilor contradictorii – și oricât de mult am crede că planeta a luat-o razna, conceptul de dezbatere întotdeauna aduce beneficii celor care ascultă și observă. Trebuie doar să mai treacă ceva timp ca să vedem imaginea de ansamblu și să privim înainte cu claritatea desfășurării evenimentelor din trecut.
Poate că va trebui să facem frecvent vaccinuri contra SARS-CoV-2 și totul va fi în regulă, așa cum facem vaccinuri împotriva gripei, vaccinuri împotriva rujeolei sau vaccinuri împotriva hepatitei. Până la urmă, pașapoartele de vaccinare există deja și există de zeci de ani. Eu m-am familiarizat cu acest tip de document când am călătorit în țări cu risc crescut de febră galbenă, fiind extrem de util.
Probabil că vom continua să mai lucrăm de la distanță. Dar conceptul e supraestimat și munca „remote” nu aduce același nivel de energie în ședințe sau în cadrul întâlnirilor. Nu se poate pune încă egal între experiențe. Mai mult decât atât, cei care vor vrea să avanseze în carieră vor căuta întâlniri față în față cu șefii, cu clienții, cu echipa. Prezența fizică va deveni un avantaj profesional, iar oamenii descurcăreți și inteligenți vor continua să o caute. Ca să nu mai vorbim de toți extrovertiții care abia așteaptă să se încarce cu energia interacțiunilor în persoană.
Lucrurile care s-au schimbat cu adevărat sunt lucruri despre care tu și cu mine, oameni normali, nu auzim aproape nimic. Tehnologia avansează cu o viteză fenomenală, iar progresele din medicină – biotehnologia, spre exemplu, cu vaccinurile ARNm – vor salva zeci de milioane de vieți în deceniile următoare.
Progresele inteligenței artificiale, cuplate cu dorința antreprenorilor de a avansa și de a câștiga în business, vor aduce schimbări și mai mari (a se înțelege viteză și organizare) în lanțurile de aprovizionare din comerț. Asta ne va impacta fundamental modul de viață, în special confortul și accesul la produse (și oportunități).
Monedele fiduciare se vor devaloriza și mai mult, datoriile publice vor crește, iar relațiile comerciale se vor rearanja. China va deveni o forță globală de neoprit. Inovațiile vor apărea cu o velocitate și mai puternică, tocmai pentru că presiunea e mare în toate sectoarele de activitate.
Lumea se schimbă, se optimizează, se îmbunătățește, chiar dacă nu vedem asta în episoadele vieții de zi cu zi. Evenimentele și procesele care schimbă societatea sunt atât de mari și abstracte încât cu greu le putem vedea. Sunt precum apa în care înotăm și precum aerul pe care îl respirăm.
În loc de concluzie, am o provocare simplă, un exercițiu de imaginație.
Dacă ai fi scenaristul unui film despre pandemia de COVID-19, cum l-ai încheia?