fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

O istorie perfectă

O

Prima dată când am început să îmi schimb serios percepția cu privire la trecutul omenirii a fost în 2017, pe terasa unui restaurant italian din București, în momentul în care am auzit cuvintele „Istoria este scrisă de învingători” de la un om pe care îl respect enorm. Nu mă gândisem la asta până atunci. Pe moment nu am contemplat asupra greutății expresiei respective, dar m-am întors de multe ori în punctul acela, pasionat fiind de istorie și antropologie. Direcția în care merg? S-ar putea ca ceea ce știm noi că s-a întâmplat să nu fie adevărat decât într-o anumită proporție. Și s-ar putea să avem deja tehnologie pentru a stoca perfect istoria.

Gândește-te la tot ce s-a întâmplat înainte de Epoca Iluminismului, mișcarea intelectuală și filosofică ce a dominat lumea ideilor din Europa în secolele 17 și 18. Gândește-te la tot ce s-a întâmplat înainte de Era Industrială, momentul în care mase de oameni au început să meargă la școală și să fie educați. Gândește-te la tot ce s-a întâmplat înainte de startul globalizării, în secolul 20, atunci când informația începuse să circule mai rapid că niciodată.

Tocmai am descris 3 etape ale evoluției umanității spre care am putea arăta cu degetul în speranța că educația, cărțile și circulația mai rapidă a informației ar fi putut stopa dezinformarea în masă – prin istorie scrisă greșit în mod intenționat. În realitate, istoria a putut fi scrisă eronat, în favoarea învingătorilor, în orice etapă a evoluției omenirii.

Rețeaua globală

Un singur element a schimbat paradigma complet, o singură piesă de puzzle a dat startul unui posibil început sănătos în direcția unei istorii mai veridice, mai sănătoase și mai complete.

Se numește Internet.

Iar puterea lui se bazează pe numărul de oameni conectați la această rețea globală. Cu cât mai mulți oameni se află online, cu atât se produce mai multă valoare, se distilează mai multe idei și se mărește transparența în societate. „Istoria a fost scrisă de învingători” pleacă de la fundamentul conform căruia umanitatea a fost presărată constant de războaie. Pentru noi, oamenii secolului 21, cei care trăim în cea mai lungă perioadă de pace din istorie, e greu de conceput faptul că foamea, mizeria, frigul, durerea și întunericul au dominat peste 99,99% din istoria majorității indivizilor. Să nu uităm că străbunicii noștri au avut parte de cel puțin câteva din enumerația anterioară.

Însă tocmai acest fapt, la pachet cu lipsa de înțelegere și educație a populației generale, a putut da mână liberă învingătorilor din războaie și invazii să „curbeze” istoria în favoarea lor, să schimbe detalii importante și să mușamalizeze anumite atrocități. În direcția asta, uite două exemple simple.

  • Dosarele Revoluției din 1989 au sute de volume și toată perioada respectivă are extrem de multe neclarități. De ce? Pentru că liderii FSN care au capturat țara după moartea lui Ceaușeșcu au fost foști lideri comuniști care se ocupau de tranziția României spre democrație. Paradoxal, întregul aparat de stat de după decembrie 1989 a fost condus de foști comuniști, așadar ei au scris istoria Revoluției.
  • Una dintre cele mai mari calamități ale secolului 20 a avut loc în China, chiar dacă acțiunile maniacale ale lui Hitler au primit toată faima. Între 1959 și 1961 au murit între 15 și 55 milioane de oameni (prin foamete) datorită unor politici progresiste eșuate a liderului Mao Zedong. Numărul exact nu se cunoaște nici astăzi, tocmai pentru că istoria a fost scrisă de cei responsabili (a se citi „învingători”).

E foarte ușor să condamnăm liderii de-a lungul istoriei, să spunem că au modificat istoria pentru ca numele lor să „dea bine” în cărți, dar să nu uităm că puterea corupe, iar termeni precum „etică” și „onestitate” nu prea își aveau locul în vocabularul celor din Antichitate sau din Evul Mediu.

Wikipedia

Ideea de a scrie despre o istorie perfectă, această aparentă utopie, a apărut în mintea mea când am realizat că Wikipedia nu se modifică niciodată. Modificările sunt întotdeauna adăugări la jurnalul tuturor modificărilor care au existat înainte, inclusiv ștergerile, care sunt într-adevăr un indicator suplimentar ce mută textul selectat de pe prima pagină.

Nimic nu este șters, de fapt.

Puterea supremă a Wikipedia vine din istoria sa perfectă. Istoricul modificărilor pentru un anumit articol relevă veridicitatea și credibilitatea sa, mai degrabă decât acreditările experților. Vei obține conținut diferit în funcție de ce versiune dorești să citești. Wikipedia este o istorie a schimbărilor, mai degrabă decât o istorie statică.

Geniul conceptului Wikipedia este că oferă o interfață elegantă pentru urmărirea istoricului în timp ce vizualizezi un articol, existând copii de rezervă ale modificărilor. Nu există nicio modalitate existentă pentru a face acest lucru pentru întregul Internet în ansamblu, astfel încât o vizualizare continuă a stărilor anterioare ale unui anumit site web să fie posibilă. Internetul în sine nu are o istorie perfectă, dar puterea lui stă în transparență și în deschidere. Puterea lui stă în posibilitatea de a crea platforme precum Wikipedia, care reprezintă un început ale acestei aparente utopii.

Pașii spre progres

De am vrea o istorie perfectă? Nu am un răspuns simplu pentru asta, dar cred cu tărie că adevărul, chiar dacă neplăcut, e mai important, mai puternic și mai de ajutor decât o minciună bine împachetată.

O istorie perfectă ne-ar schimba modul în care gândim, modul în care ne vedem pe noi înșine. Nu acordăm suficientă atenție puterii pe care o au viețile noastre fotografiate din trecut asupra sinelui nostru prezent. Ne amintesc de episoade din viața noastră pe care le-am uitat uneori pe deplin. Citim mesaje scrise cu ani în urmă, care par a fi scrise de o altă persoană. Și vedem fotografii cu oameni ce par extrem de diferiți de sinele nostru actual.

Reamintirea totală ne modelează identitatea, o constrânge temporar și o stimulează pe termen lung. Iar analiza trecutului ne arată cât de mult ne-am transformat.

Cunoașterea detaliată a trecutului și înțelegerea lui, fie că ne raportăm la cel individual sau la cel colectiv (pe care îl numim istorie), ne poate oferi indicii mai bune pentru viitor. O istorie perfectă ne poate ajuta să prevenim dezastre. O istorie perfectă, la pachet cu o analiză atentă a pattern-urilor, ne poate îndruma spre decizii mai bune și o societate mai echilibrată.

O istorie perfectă ne poate ajuta să evoluăm mai sănătos.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri